INSIDE OUT

Ο Σρέντερ και η Gasprom - Ο Μιχάλης του Δυτικού τομέα - Το like του Πάνου στη ρωσική πρεσβεία 

04-03-2022 | 07:41
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Ορισμένοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» όπως, δήλωσε ο Άρχοντας του Σκότους Σ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Το ανατριχιαστικό το πρόσθεσε μετά. «Η Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος».

Δηλαδή κατά τον Λαβρόφ, η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία από τον φόβο μήπως της... επιτεθούν. Κι αν η Ουκρανία διαβεβαιώσει ότι δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ τί θα γίνει άραγε; Θα αποχωρήσουν ησύχως και θα την αποζημιώσουν για τους βομβαρδισμούς; Η παράνοια χτυπάει κόκκινο. Το βλέπουν πλέον ακόμα και οι ανυποψίαστοι. Π.χ. οι Σουηδοί, που θα ζητήσουν εξηγήσεις από την Μόσχα γιατί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της. Welcome to the club. «Η βάρβαρη πολεμική τακτική της Ρωσίας είναι να χειραγωγεί τον πόνο του άμαχου πληθυσμού που η ίδια προκαλεί. Τώρα ο Λαβρόφ κατηγορεί την Ουκρανία ότι εμποδίζει τις εκκενώσεις πολιτών. Πες στο αφεντικό σου να σταματήσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων» του διεμήνυσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Εξόριστος στη Μόσχα

Πικραμένος, ηλικιωμένος, αλλά πάμπλουτος, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προτίμησε τα υλικά αγαθά από την υστεροφημία. Αυτό που δεν έκανε ακόμα το κόμμα του, το SPD, το έκανε η δημοφιλέστατη ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund . Το ΔΣ της τον καθαίρεσε από μέλος του, επειδή δεν παραιτήθηκε από την Gazprom. Ο πρώην Καγκελάριος παρέδωσε στη Μέρκελ στις 22 Νοεμβρίου 2005 και στις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά, ανέλαβε CEO στη εταιρία της Gazprom που θα έφτιαχνε τον Nord Stream2.

Η μέρα και η νύχτα του Βέμπερ στην Αθήνα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κύριος ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα. Ήρθε για να δει τον καλό του φίλο Κυριάκο, με τον οποίο είχε casual δείπνο σε εστιατόριο με δυνατές και συνάμα comfort γεύσεις της περιοχής του Χίλτον.

Συνομίλησε επίσης με Ντόρα, επισκέφτηκε τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Με τον τελευταίο έκαναν μια αξιολόγηση μεταρρυθμίσεων, και εστίασαν στα δημοσιονομικά και την ελληνική πρόταση για τα θέματα της ενέργειας. «Σκια» του στην Αθήνα ο γερμανόφωνος -μεταξύ άλλων- Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο τυχερός Τάσος συνόδευε τον Πρωθυπουργό και στο δείπνο, που ήταν όπως με την Μετσόλα: Βέμπερ και Κυριάκος με συνεργάτες. Ο Βέμπερ με δύο, ο Κυριάκος με έναν.

Γεμάτη μέρα

Το δείπνο ήταν το τέλος μιας γεμάτης μέρας για τον Πρωθυπουργό. Τηλεδιάσκεψη με Αλ Σίσι της Αιγύπτου. Συνέντευξη με Σρόιτερ. Και μετά συνάντηση με Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που κράτησε πολύυυυ ώρα. Μόνο οι δυο τους.

Δεν έκλεισε ποτέ

Ρώτησα αν στο τέλος, ο Πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα για να ξεπροβοδίσει τον Μιχάλη. «Η πόρτα δεν έκλεισε ποτέ» μου απάντησε μυστηριωδώς ο Πίνατ. Ο μοναδικός στο Μαξίμου που εμπιστεύομαι τυφλά. Ο Χρυσο, θα κατέβει στο Δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, την περιοχή του. Ο Κυριάκος φτιάχνει σιγά σιγά ψηφοδέλτια και βάζει τα διλήμματα. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος» όπως είπε στον Σρόιτερ. «Ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι θα αποτελέσει κι αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ψηφιακό μέλλον

Το πότε θα γίνουν οι εκλογές είναι ένα διαρκές ζητούμενο για όλους. Πάντως στην ειδική εκδήλωση της Βουλής, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όλοι εστίασαν στο αντικείμενο με πάθος και λιγότερο στο Ουκρανικό. Στην εκδήλωση μίλησαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Υπήρξε και παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου της κ. Καϊλή.

Ευρωπαϊκή ταυτότητα

Όπως είπε η κ. Vestager μετά και την επιτυχία του covid pass, επιταχύνονται οι διαδικασίες και για άλλα κοινά pass προς διευκόλυνση της ζωής των πολιτών: δίπλωμα οδήγησης, και ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα είναι τα επόμενα. Για την ταυτότητα η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό «πορτοφόλι», κατά κάποιο τρόπο, όπου να μπορεί να έχει κανείς τα σημαντικά χαρτιά του, τα έγγραφά του. «Δεν είναι μόνο για να μπορεί να γίνεται η ταυτοποίησή του, είναι για να μπορεί και να ταξιδεύει με τα πιο σημαντικά ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορεί να ζει τη ζωή του, γιατί μπορεί να δουλεύει στο εξωτερικό, ή να σπουδάζει στο εξωτερικό, εντός της Ευρώπης και να μπορεί να τα έχει όλα μέσα σε αυτό το πορτοφόλι» τόνισε.

Οι ελληνικές start ups

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε και ο Θ. Κυριαζής, ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας για το Μητρώο όλων των start ups εταιρειών. Όπως είπε έχουν πιστοποιηθεί γύρω στις 580 start ups εταιρείες μέσα στο Elevate Greece. Αυτές είχαν πρόσβαση σε ένα πακέτο της τάξεως των 60 εκ. Από τις 570 υπέβαλαν περίπου 170 εταιρείες που είχαν τα δικαιολογητικά και ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 140. και συνεχίζουμε, γιατί αυτό ήταν ένα πακέτο μέχρι 31/ 12, αλλά δώσαμε μία παράταση, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο μέσος όρος των ιδρυτών και αυτών των CO start ups εταιρειών, είναι ηλικίας 35 ετών. Και δραστηριοποιούνται σε υγεία, και φάρμακα βιοτεχνολογίας, σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

Καλό χαρταετό

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:14

Κεφαλογιάννη: Aνάγκη τήρησης του μέτρου και της ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη

13:03

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου στον Σηκουάνα - Μολυσμένα τα νερά

13:00

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

12:50

Ράπτης: Οι προκλήσεις της δημόσιας διοίκησης απαιτούν καινοτόμες λύσεις και στελέχη με ικανότητες και αξίες

12:44

Χαλκιδική: «Ανάσα» πήρε ο βυθός του Πόρτο Κουφό από τους υποβρύχιους καθαρισμούς

12:37

Απειλεί το Ιράν: Απρόβλεπτες οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο

12:28

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές σε ατμόσφαιρα υψηλής έντασης - Με «λουτρό αίματος» προειδοποιεί ο Μαδούρο

12:21

Ρωσία: Φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Κουρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

12:08

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές

11:57

ΓΑΙΑ: Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος από 9 σεντς ανά κιλοβατώρα

11:45

Φοιτητική στέγη: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές ακινήτου

11:27

Β. Οικονόμου: Ο πολίτης δικαιούται καλύτερης συγκοινωνίας και αυτό θα κάνουμε

11:13

Χαρδαλιάς: Απέναντι σε κάθε θύλακα διαφθοράς, η απάντηση είναι μία: Ή αυτοί ή εμείς

10:59

Μητσοτάκης: Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ

10:52

Πέντε νεκροί σε βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία

10:44

Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτη μαίνεται δασική πυρκαγιά - Απ' τις μεγαλύτερες στην ιστορία της πολιτείας

10:37

Τουρκία: Βομβάρδισε θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ

10:28

Ολυμπιακοί αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές της 2ης ημέρας

10:22

Κασσελάκης: Ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο και ανιδιοτελή παρουσία

10:14

Μαλί: Ήττες και βαριές απώλειες για τον στρατό και ρώσους συμμάχους του

09:56

Ιστορικό καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες - Μετά από 16 χρόνια διανέμουν μέρισμα ύψους 814 εκατ. ευρώ

09:42

ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου

09:30

Πεταλάς: Αρνητικός ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ και τον Ιούλιο

09:17

«Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας

09:04

Μπορέλ: Να τερματιστεί «η τρέλα» στη Λωρίδα της Γάζας

08:50

Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική

08:42

Μέση Ανατολή: Το χτύπημα στο Γκολάν απειλεί την περιοχή με γενικευμένη σύρραξη

08:22

Δυτική Μακεδονία – Πελοπόννησος: Έρχονται 5 νέες επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ

08:16

Τα οφέλη για Lamda από την πώληση των πέντε οικοπέδων

08:08

Λειψυδρία: Οι πισίνες και οι κήποι «πίνουν» το νερό στα νησιά – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη