INSIDE OUT

Σπίρτζης-Πολάκης VS Ξανθός-Αποστολάκης στην Κρήτη - Θα χειροκροτήσουν τον Ζελένσκι στη Βουλή;

28-03-2022 | 07:37
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Τρία είναι τα σημαντικά αυτής της εβδομάδας. Η συναυλία για την Ειρήνη, που είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση, αύριο στα Προπύλαια. Η εμφάνιση Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή. Και η περιοδεία Σπίρτζη στην Κρήτη. Πριν ασχοληθώ όμως, θέλω να θυμίσω μια λεπτομέρεια στους θαυμαστές του Σάντσεθ. Παιδιά, ας είχε και η Ελλάδα 45% έως και 50% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όπως έχει η Ισπανία, και θα ατενίζαμε αλλιώς το θέμα με το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στο 20% κι αυτό με το ζόρι. Να φανταστείτε δεν κατάφερε να το διαχειριστεί ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-μερίδας Οικολόγων την περίοδο ’15-’19, θα το καταφέρουν οι ανάλγητοι δεξιοί;

Το θέμα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ είναι πονεμένο και μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση. Στο «Ελλάδα 2.0» του Σκυλακάκη είναι μεγάλο το κεφάλαιο, όντως. Αλλά το πρόβλημα της περίφημης αποδοχής των έργων, (δηλαδή να μην πετάνε πέτρες στις ανεμογεννήτριες κλπ κλπ) παραμένει. Έκανε λοιπόν το σόου ο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες και πήρε εξαίρεση, αλλά με καλυμμένα τα νώτα του.

Ποιοι θα πάνε;

Πάω στα σημαντικά. Εννοείται πως θα στείλω τα περιστέρια μου, -αυτά που έχω για την Ειρήνη, μην μπερδεύεστε-, στα Προπύλαια αύριο βράδυ. Καταρχήν για να δω ποιοι θα πάνε. Θα πάνε πολιτικοί Αρχηγοί; Βουλευτές; Στελέχη; Θα έχει γενικά κόσμο; Συνθήματα; Έχω δώσει σαφείς εντολές από τώρα στα δικά μου να αναμειχθούν εντέχνως με της Ειρήνης, κι ευελπιστώ για μια καλή εικόνα.

Το απόλυτο κτήνος

Εν τω μεταξύ το κλίμα έχει πάρει φωτιά γύρω από την συναυλία. «Σας είπα ότι θεωρώ την πολιτική άποψη των καλλιτεχνών ανταγωνιστική με εκείνη των ταξιτζήδων. Τι άλλο να σας πω; Εδώ μιλάμε για το απόλυτο κτήνος Πούτιν και πέριξ και μια εγχώρια ξανθιά αοιδός τραγουδάει "ολιστικά" για αγάπη και ειρήνη στον κόσμο. Στα καλλιστεία πιο σοβαρά πράγματα λένε». Τάδε έφη στην Βένα Γεωργακοπούλου (flix.gr) ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Σωτήρης Γκορίτσας («Βαλκανιζατέρ», «Μπραζιλέρο») προκαλώντας ηλεκτροσόκ στον καλλιτεχνικό χώρο για τον ωμό λόγο.

Απάντηση: Πάμε συναυλία

Η βουλευτής, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια ιστορίας στο Πάντειο, Σία Αναγνωστοπούλου, προτιμά την δημιουργική αφαίρεση. «Όποια κι αν είναι η ερώτηση, μια είναι η απάντηση: Τρίτη, 29/3, πάμε συναυλία. Προπύλαια στην Αθήνα. Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Ο δρόμος έχει πάντα ιστορία», γράφει στα σόσιαλ. Η στάση πολιτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει νευρική κρίση στη ΝΔ, καθώς εκτιμούν πως πίσω από την συναυλία για την Ειρήνη, κρύβεται απλώς μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να βγάλει κόσμο στον δρόμο. Επειδή τραγουδά και ο Νταλάρας εκτιμώ πως θα έχει κόσμο.

Τασούλας για Ζελένσκι

Το άλλο μεγάλο θέμα της εβδομάδας είναι αναμφισβήτητα η ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ενημερώνω ότι το ζήτημα χειρίζεται προσωπικά ο αγαπητός μου εκ Δωδώνης, Πρόεδρος Τασούλας σε συνεργασία με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, δηλαδή την Ελένη Σουρανή και την Άννα Μαρία Μπούρα. Η έμπειρη Σουρανή, η οποία μετρά ημέρες στο Μαξίμου πριν αναχωρήσει για Ρώμη, θα κάνει τα ευκολότερα νομίζω. Τα δύσκολα πέφτουν στους ώμους του Τασούλα.

Πίεση για αποχώρηση

Μασουλώντας με επιμέλεια τα φύλλα μου, είδα μια βουβή αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ενδεχόμενο πχ να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν οι βουλευτές του τον ήρωα Ζελένσκι. Σε ότι αφορά ΚΚΕ, Μερα 25 και Ελλ. Λύση, υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα το πράξουν. Οπότε το ενδιαφέρον έγκειται, α) ποια θα είναι η εικόνα του ελληνικού Κοινοβουλίου συνολικά, και β) ποιοι, και γιατί, θα είναι απόντες από την συνεδρίαση.

Ο Σπίρτζης στην Κρήτη

Το τρίτο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας είναι η επίσκεψη Σπίρτζη στην Κρήτη. Επίσκεψη που αγγίζει τα όρια του θρύλου την οποία θα παρακολουθήσω μέρα-μέρα. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και επί χρόνια Πρόεδρος του ΤΕΕ ξεκίνησε με δυναμική ανάρτηση. Έχοντας στο πλευρό του κάθε στιγμή τον Πολάκη είναι φανερό πως αισθάνεται άνετα και ασφαλής στο νησί. «Η ΝΔ έχει εγκαταλείψει την Κρήτη. Όσα έργα γίνονται σήμερα είναι εκείνα που είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει.

Τα έργα στην Κρήτη

Ψάχνοντας να βρω ποια έργα είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, ομολογώ πως έπεσα πάνω στον ΒΟΑΚ. Βρήκα κι ένα σχέδιο. Όντως επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε σχέδιο. Όμως, ούτε μελέτες βρήκα, ούτε χρηματοδότηση. Αλλά δεν είπε κάτι ο Σπίρτζης ούτε για μελέτες, ούτε για χρηματοδότηση. Για σχεδιασμό μίλησε ο άνθρωπος και έπεσαν να τον φάνε οι γαλάζιοι κρητίκαροι!

Εγκυκλοπαιδικά υπενθυμίζω ότι : το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος έχει ήδη ανάδοχο και ξεκινάει τέλη του ’22. Το Χερσόνησος- Νεάπολη θα γίνει ΣΔΙΤ, έχουν ανοίξει οι προσφορές και το επόμενο διάστημα θα βγει ανάδοχος. Και το Χανιά-Χερσόνησος (με παραχώρηση) θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο, αφού τελειώσουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να ξεκινήσει τέλος ’23.

Δίδυμα

Πίσω από την περιοδεία Σπίρτζη στην Κρήτη πάντως «βλέπω» στήριξη στον Παύλο Πολάκη απέναντι στο άλλο δυναμικό δίδυμο Ξανθός- Αποστολάκης. Ο ναύαρχος που παρ’ ολίγον να γίνει υπουργός του Κυριάκου, ήταν στο Ρέθυμνο με αφορμή πολιτική εκδήλωση για την Ουκρανία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλευρό του ο Ανδρέας Ξανθός. Ο ναύαρχος μάλλον πάει για το Επικρατείας του Αλέξη και στηρίζει τον επίσης ρεθυμνιώτη Ξανθό, που είναι σε άλλο εσωκομματικό μετερίζι από τους Πολάκη-Σπίρτζη. «Ομπρέλα» ο ρεθυμνιώτης. «Προεδρικός» ο χανιώτης. Δεν είναι τυχαίο που ο λαβύρινθος έγινε στην Κρήτη σας λέω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο

18:40

Ρωσία: Η παραίτηση του Μπάιντεν δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη

18:36

Η JYSK φτάνει τα 62 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα - Τρία νέα σε Ηράκλειο, Μεσολόγγι και Εύοσμο

18:19

Χαλκός: Σε χαμηλό τριμήνου υποχωρούν οι τιμές

18:17

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για το 20% των συνταξιούχων με 45 χρόνια εργασίας

18:07

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ βόρεια της Λέσβου