INSIDE OUT

Ο Μάιος του Κυριάκου στο Κογκρέσο και του Νίκου στο Ταε Κβο Ντο - Οι άφαντοι υπουργοί

03-05-2022 | 08:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ήρθε κι έφερε την άνοιξη στο Μαξίμου η Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου. Σαν ένα σπάνιο κοράλλι του βυθού, γέμισε με χρώμα το αυστηρό-μίνιμαλ στυλ του πρωθυπουργικού σαλονιού, και για πρώτη φορά τολμώ να πω, έκλεψε τις εντυπώσεις από το μαγιάτικο στεφάνι που κοσμεί την είσοδό του όλο το μήνα Μάιο. Βέβαια δύο συναντήσεις με πρίγκιπες/βασιλιάδες σε διάστημα λίγων ημερών είναι σχεδόν λόγος παρεξηγήσεως για τον Κυριάκο. Τουλάχιστον τον διασώζει ότι την πρόσκληση στο βασιλικό ζεύγος του Βελγίου απηύθυνε βάσει πρωτοκόλλου η ΠτΔ.

Τελευταίος Μάιος;

Η φωτογραφία λοιπόν με το μαγιάτικο στεφάνι στην είσοδο αποκτά άλλη σημασία, καθώς ίσως να είναι το τελευταίο πριν τις επόμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τόσες φορές πως θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά και ότι οι εκλογές με την απλή αναλογική θα γίνουν τέλος της άνοιξης, που δεν έχει κανείς λόγο να μην τον πιστέψει. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα χρειαστεί τις υπηρεσίες πχ μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο επόμενος Μάιος θα είναι μέσα στην καυτή προεκλογική περίοδο, οπότε που μυαλό για στεφάνια λουλουδιών.

12μηνος εφιάλτης

Το επόμενο δωδεκάμηνο μοιάζει πολύ μακρύ και πολύ βαρύ. Ίσως τελικά βουλευτές και υπουργοί να προτιμούν έναν ξαφνικό θάνατο, μιας αιφνιδιαστική προκήρυξη, παρά μια αργόσυρτη και προδιαγεγραμμένη προεκλογική περίοδο. Τόσο οι βουλευτές, όσο και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί πρέπει να αντέξουν τις προκλήσεις του δωδεκάμηνου. Ο Κυριάκος έπαιξε λίγο με τον πόνο τους στο τελευταίο υπουργικό λέγοντας πως εάν κάποιοι χρειάζονται πιο πολύ χρόνο στις προεκλογικές τους περιφέρειες να του το πουν για να τους απαλλάξει από τα υπουργικά καθήκοντα. Ποιους να είχε στο μυαλό του άραγε; Εν τω μεταξύ λίγοι είναι οι υπουργοί που μπορούν να επιβιώσουν και στα του σταυρού και στα υπουργικά ταυτόχρονα. Πολύ πρόχειρα σκέφτομαι τον Πέτσα. Όμως η δόλια η Ζαχαράκη που βλέπει έναν δήμαρχο που και που; Πως θα τα βγάλει πέρα με τον σταυρό;

Άφαντοι υπουργοί

Προβληματάκια έχουν ορισμένοι υπουργοί που κάπως χάθηκαν για να ειπωθεί κομψά το τελευταίο διάστημα εντελώς από το προσκήνιο, ενώ το χαρτοφυλάκιό τους παραμένει καυτό. Η παραίτηση του Γάλλου Διευθυντή της Frontex Fabrice Leggeri την περασμένη Πέμπτη 28 Απριλίου έρχεται να φέρει ξανά στον αφρό το πρόβλημα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, την στιγμή μάλιστα, που πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα γίνονται βίαιες επαναπροωθήσεις όπως η Αριστερά του Μελανσόν στην Γαλλία παίρνουν κεφάλι. Η ΕΕ αναζητά φόρμουλα για να είναι «στεγανή», χωρίς παράλληλα να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους αιτούντες άσυλο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα σκεπάζει όλα, αλλά τα υλικά παραμένουν στην χύτρα που βράζει. Φιλελεύθεροι, αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι με το πιστόλι στο χέρι. Και το ερώτημα είναι: έχει πειστικό αφήγημα ο Νότης Μηταράκης ή τον απορροφά ο προεκλογικός αγώνας στη Χίο;

Χοροί και πανηγύρια

Από την άλλη πλευρά, τώρα είναι η ώρα του απλού βουλευτή με τον άπλετο ελεύθερο χρόνο, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να δώσει και λογαριασμό στα κεντρικά.

Ο αγαπημένος μου Μάξιμος είναι έξοχο παράδειγμα. Χθες έφερε τις γυροβολιές του στου Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι. «Οι γιορτές και οι πανηγύρεις είναι ταυτόχρονα θρησκευτικές αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις, που ενδυναμώνουν τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε.

Ενώ πριν λίγες μέρες της Ζωοδόχου Πηγής , στο Αργυροπούλι.

Νέο ΑΦΜ Πασοκ-Κιναλ

Η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει ως τερματισμό την ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος που ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Τέσσερις κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 8 Μαΐου: για εκλογή Τοπικών, Νομαρχιακών Επιτροπών, Συνέδρων και ονόματος. Πασοκ-Κιναλ, ή Πασοκ-Δημοκρατική Παράταξη; Ότι κι αν βγει θα έχει νέο ΑΦΜ κι έτσι τα βάρη του παλιού, του ορθόδοξου δε θ’ αφορούν το νέο. Γιατί ο Νίκος αγαπά το παλιό, αλλά όχι και τα χρέη του. Απόλυτα λογικό.

Άνθρωπος-Επιτροπή

Τα του Συνεδρίου τα πήρε πάνω του ο έτερος άνθρωπος-Επιτροπή του Κιναλ (μετά τον Βαγγέλη Αργύρη) , ο Απόστολος Πάνας. Ο εκ Χαλκιδικής βουλευτής που έτρεξε όσο κανένας για τη νίκη Ανδρουλάκη στην περιοχή «ανταμείφθηκε» με ΜεγαλοΠεμπτιάτικο καψόνι, καθώς του άλλαζαν τρεις και λίγο την εγκύκλιο που υπέγραψε, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να βάψει ούτε κόκκινα αυγά.

Στο αλώνια του Ταε Κβο Ντο

Οι Σύνεδροι του Πασοκ-Κιναλ θα είναι 4.602 και το Συνέδριο στις 2 Μαΐου θα γίνει στο Ταε Κβο Ντο. Εκεί θυμίζω, έγινε πρόσφατα το καυτό Συνέδριο του Συριζα ΠΣ. Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες σε κάθε επίπεδο. Γενικά ο μήνας Μάιος είναι της κεντροαριστεράς απ’ όπου κι αν προέρχεται καθώς κάθε Κυριακή θα έχει κι ένα event, με Αρχηγούς, κάλπες, κλπ κλπ καθώς εκκρεμεί η εκλογή του Προέδρου και μελών της ΚΕ στον Συριζα. Τώρα κάπου ενδιάμεσα θα γίνει κι ένα Συνέδριο της ΝΔ αλλά δε δίνει και κανείς μεγάλη σημασία. Της Αριστεράς έχουν περισσότερο «ψωμί».

Στο Κογκρέσο

Η στιγμή του Κυριάκου όμως είναι απείρως μεγαλύτερο το Μάιο: Την Τρίτη 17 Μαΐου μιλάει στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Νάνσι Πελόζι. Την προηγούμενη μέρα θα έχει συναντήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν (ήταν να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο αλλά από κορονοϊό σε Ουκρανία αναβλήθηκε). Η τιμή είναι τεράστια καθώς στο αμερικανικό Κογκρέσο μιλούν ελάχιστοι και εκλεκτοί (είτε προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας πχ ο Νέλσον Μαντέλα, είτε ηγέτες χωρών με ιδιαίτερους δεσμούς όπως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ). Για την επιτυχία αυτή δούλεψε αθόρυβα η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και φυσικά το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Κι ακόμη ο Μπάντεν δεν έχει δώσει ραντεβού στον Ερντογάν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Η ΔΟΕ επιτρέπει σε καταδικασμένο βιαστή να αγωνιστεί

23:37

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε περιοχές του Ωραιοκάστρου για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων

23:17

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

22:50

Γάζα: Τουλάχιστον 39.258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

22:19

Γ. Παπανδρέου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μακάρι να αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδας και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

21:48

Φυτεία με 958 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή της Κοζάνης

21:20

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

21:12

Ολυμπιακοί αγώνες: Συνομιλία Μπαχ με τον Γιουν Σουκ-γεόλ και συγνώμη στη Νότια Κορέα

21:01

Πυροσβεστική: 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

20:56

Ολυμπιακοί αγώνες: Νογκέιρα και οι άλλοι 11...πίσω από το μυστηριώδη μασκοφόρο με την Ολυμπιακή Φλόγα

20:48

Ολυμπιακοί αγώνες: Με... άρωμα ΝΒΑ η Γαλλία στην πρεμιέρα

20:44

Αγγελούδης: Αίσθηση απογοήτευσης από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

20:38

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία

20:33

Ισραήλ: Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

20:26

Ολυμπιακοί αγώνες - ποδηλασία: Η Αυστραλή Μπράουν νικήτρια στην ατομική χρονομέτρηση γυναικών

20:22

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο ανδρών: Στον Σμέτοφ από το Καζακστάν το χρυσό στα 60 κιλά

20:17

Πυρκαγιά σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην Κρηνίδα Σερρών

20:13

Ολυμπιακοί αγώνες - Τζούντο γυναικών: Η Τσουνόντα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά

20:09

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» κατά της αθλητικής βίας

19:52

Ιρλανδία: Απάνθρωπο και επαίσχυντο το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα

19:44

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Βέλγος Εβένεπουλ το χρυσό στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας δρόμου

19:27

Μακρόν: Η τελετή Έναρξης έκανε τους συμπατριώτες μας εξαιρετικά περήφανους

19:07

Τραμπ σε Χριστιανούς οπαδούς του: Έπειτα από αυτές τις εκλογές, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε

19:00

G20: Με ηχηρές απουσίες λόγω Τραμπ και Ολυμπιακών Αγώνων - Διακήρυξη δίχως αποτέλεσμα

18:47

Ολυμπιακοί αγώνες: Αναβλήθηκε ο αγώνας του Τσιτσιπά λόγω βροχόπτωσης

18:26

Γαλλία: Νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό βρέθηκε ο προπονητής πυγμαχίας της Σαμόα Λιονέλ Ελίκα Φατουπαΐτο

18:09

Κορακάκη: Έχω θέμα δυσλειτουργίας στα μάτια μου

18:02

Ολυμπιακοί αγώνες: Την ήττα γνώρισε η εθνική πόλο γυναικών από τις ΗΠΑ

17:44

Τραμπ: Σχεδιάζει περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους

17:35

Όρμπαν: Η Ρωσία θα ευνοηθεί καθώς η «παράλογη» Δύση χάνει τη δύναμή της