Όλοι επικεντρώθηκαν στα παζάρια του Ερντογάν για να δεχτεί (που φτάσαμε!) την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, και στο κυνηγητό που έκανε στον Τζο Μπάιντεν εκλιπαρώντας για μια κουβέντα συμπάθειας. Εμένα όμως μ’ αρέσουν οι λεπτομέρειες. Και τώρα που βαίνει στο τέλος της αυτή η Σύνοδος, θα σταθώ στο σαφές μήνυμα, όπως το διατύπωσε ο Κυριάκος χθες, ότι η Ελλάδα είναι εδώ, και είναι έτοιμη να βοηθήσει στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών όπου χρειαστεί.
Πλοία και Λιμάνια
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
Ο Ερντογάν πλασάρεται ως ο μοναδικός μεσολαβητής για το μεγάλο αυτό ζήτημα, επιχειρώντας να μπει σφήνα, στις νέες ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Η αναφορά του Κυριάκου ήταν σημαντική για να ανακοπεί η αποκλειστικότητα. Γιατί μετά τον Βόσπορο, τα πλοία βγαίνουν στο Αιγαίο.
Τα picore
Πολύ μακριά από την επισιτιστική κρίση που απειλεί ακόμα και την Αίγυπτο, στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στην Ισπανία, υπάρχει αφθονία. Είναι αυτή η αντίφαση με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ να συζητούν (και) για το σιτάρι της Ουκρανίας, μπροστά από την απόλυτη χλιδή στο τραπέζι.
Όταν λέγαμε χθες για ανάλαφρα picore (μεζεδάκια) στο γκράντε δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ στο παλάτι της Μαδρίτης εννοούσαμε αυτό: σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και μουστάρδα παλαιού τύπου, σεβίτσε λαβράκι με «γάλα τίγρη» ( διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας), μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, σαρδέλα μαρινάτη με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό, κροκέτες γαρίδας με σκόρδο, ψητό καλαμπόκι με γουακαμόλε, τηγανητές κροκέτες μπακαλιάρου και γκασπάτσο με λάδι βασιλικού.
Το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα
Λογικά το τελευταίο, γκασπάτσο με λάδι βασιλικού, θα μπορούσε να γευτεί και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκης στην Λάρισα, όπου βρέθηκε για το θεματικό Συνέδριο που αφορά το νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο κάμπος έχει καλή ντομάτα, ενώ ο βασιλικός περισσεύει. Φοβάμαι όμως ότι το γκασπάτσο δεν είναι στην μαγειρική κουλτούρα της περιοχής, κι ας είναι ίδια ακριβώς, (μη σας πω και νοστιμότερα,) τα υλικά. Ελπίζω να τον πήγαν τουλάχιστον για παιδάκια και χωριάτικη μετά την ομιλία.
Μοντέρνοι συνεταιρισμοί
Από τις ιδέες ξεχωρίζω την επιστροφή στους συνεταιρισμούς αλλά με νέα μορφή, την all time classic αξιοποίηση της σχολάζουσας γης. Όπως και την ιδέα να υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια, σε ότι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και της εξωστρέφειας για εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η φέτα. Όπως είπε ο Πρόεδρος Νίκος, κάθε Περιφέρεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ενώ για τους συνεταιρισμούς σημείωσε ότι μπορεί στο παρελθόν να υπήρχαν στρεβλώσεις, κυρίως λόγω της πελατειακής αντίληψης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα είναι κακή. Το επαναλανσάρισμα της ιδέας επιχείρησαν και στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, που επειδή το ‘χουν με την ονοματολογία, τις είπαν ΚοινΣΕπ. Όμως η ιδέα του συνεταιρισμού είναι βαθιά πασοκική κι αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.