Αλέξης, Γιάνης, Ανδρουλάκης, Κυριάκος. Μ’ αυτή την σειρά απεστάλησαν τα συγχαρητήρια χθες στον Λούλα που επανέκαμψε στην ηγεσία της Βραζιλίας. Του Αλέξη ήταν το πρώτο, νωρίς το πρωί, 9 και κάτι. Τον ακολούθησε ο Γιάνης και σε απόσταση αναπνοής Ανδρουλάκης με λίγα λεπτά διαφορά. Ο Κυριάκος άργησε κάπως και νομίζω τουίταρε κάπως ανόρεχτα προς το μεσημέρι. Το tweet του δεν είχε το νεύρο και την προσδοκία των άλλων τριών αρχηγών. Σαν ψιλοκεντροαριστερή αγγαρεία ήταν. Βέβαια κι απ’ τους τρεις, κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει την κίνηση ματ που σκέφτηκε ο Στρατούλης, της Ανυπότακτης Αριστεράς.
Στη Βενεζουέλα
Ο Στρατούλης, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Βενεζουέλας μαζί με τον Κώστα τον Ήσυχο και συνάντησαν τον πρέσβη Φρέντυ Φερνάντες. Όλοι μαζί εξέφρασαν τη χαρά τους για
τη νίκη του γείτονα Λούλα στη Βραζιλία, ενάντια στην πανίσχυρη ακροδεξιά. «Μία νίκη που μπορεί να δώσει ανάσες στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας αλλά και στον παγκόσμιο πνεύμονα της γης, τον Αμαζόνιο». Πολύ θα ήθελα να ακούσω την βαθύτερη ανάλυσή τους για τις πολιτικές εξελίξεις -ειδικά του Ήσυχου που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την Λατινική Αμερική. Υπάρχει κι άλλος ένας που γνωρίζει, ο Ιάσων Πιπίνης, αλλά μάλλον τον κατάπιε το Μαξίμου.
Με ποιόν είναι ο Γαβράς
Η αριστερά έχει τα ινδάλματα και τα σύμβολά της. Ένας είναι ο Λούλα. Δεν πα να μπήκε φυλακή για διαφθορά. Παραμένει ίνδαλμα. Ένας άλλος είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Απορώ, πως υπάρχουν κάποιοι που πελαγώνουν και μπερδεύονται, με τον Γαβρά, ενώ όλα είναι σαφή. Ο σκηνοθέτης, θεωρεί πως ο Αλέξης που κάποτε αγάπησε είναι προδότης, ενώ η ελπίδα υπάρχει πλέον μόνο στον Γιάνη. Μετά και το Adults in the room, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται νομίζω. Ειλικρινά απορώ.
Οι αλγόριθμοι
Ο ίδιος ο Γιάνης πάντως δεν έχει καμία αμφιβολία, ούτε τον μπερδεύουν κόλπα που εμφανίζουν τον Γαβρά, δήθεν υποστηρικτή του Αλέξη. Έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα και δεν εννοώ την απίσχναση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτή την εποχή δουλεύει πάνω στην «κοινωνικοποίηση των αλγορίθμων». Όχι μόνος του, αλλά με τη βοήθεια του Ινστιτούτου του ΜέΡΑ25 mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Χθες, στην παρουσίαση του βιβλίου του Guy Standing «Το Πρεκαριάτο: Η νέα επικίνδυνη τάξη» έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Γιάνης μίλησε για την «online εργατική τάξη» που αναδύεται, θέτοντας και το ζήτημα της σχέσης της εργασίας με την τεχνολογία και τους τεχνολογικούς κολοσσούς. «Βλέπουμε ακόμα και αλγοριθμικές σχέσεις παραγωγής που δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις» υπογράμμισε και στο σημείο αυτό έθεσε το ζήτημα της «κοινωνικοποίησης των αλγορίθμων». Καθώς δεν επεκτάθηκε στο θέμα, ανυπομονώ για την συνέχεια. Πιστεύω το ίδιο κι ο 90χρονος Γαβράς.
Δανάη, Πρόεδρος του meta
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ. Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του mέta Δανάη Στράτου, την οποία θυμάμαι κάποτε ως απλή σύζυγο. Αν και η Δανάη δεν ήταν ποτέ απλή.
Ούτε η Μαρία
Απλή δεν ήταν ποτέ, ούτε η Μαρία Δαμανάκη. Το πολιτικό σύμβολο της γενιάς του Πολυτεχνείου, μετά από θυελλώδη περάσματα που άφησαν ίχνη στο πολιτικό σκηνικό και την ευρωπαϊκή θητεία ως Επίτροπος Αλιείας, εξακολουθεί και κάνει ενδιαφέροντα πράγματα.
«Υπερήφανη που διδάσκω ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Nova School of Law στη Λισαβόνα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Maritime management» που κατέλαβε την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη» έγραψε η ίδια με χαρά στα σόσιαλ. Η χαρά της με γέμισε με σπάνια θετικά αισθήματα. Αναγκάζομαι μάλιστα να παραδεχτώ ότι χαίρομαι που δεν το βάζει κάτω.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.