INSIDE OUT

Τί συμβουλεύει τη ΝΔ (για το καλό της) ο Αλέξης - Ποιος βγάζει την «γραμμή» στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τι θα πάθουν όσοι δεν την ακολουθούν

13-12-2022 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τί συμβουλεύει τη ΝΔ (για το καλό της) ο Αλέξης - Ποιος βγάζει την «γραμμή» στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τι θα πάθουν όσοι δεν την ακολουθούν

Ο κόσμος ξεκίνησε ν’ ανεβαίνει δειλά δειλά στο Μαντείο. Ο «τυφώνας Εύα» δεν έχει κοπάσει, οι περισσότεροι τελούν ακόμα υπό την επήρεια του σοκ, αλλά ένα ετερόκλητο πλήθος προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Έχει ΠΑΣΟΚους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο κόμμα, Νεοδημοκράτες που ανησυχούν για τυχόν επιπτώσεις στο ευρύτερο σκηνικό, στελέχη που τρέμουν για τυχόν νέες αποκαλύψεις του ατρόμητου Τεν Τεν και του Μιλού. Έχει κι άλλους, που πιστεύουν ότι η ωραία Εύα είναι το ψαράκι που τσίμπησε το δόλωμα κι ότι πίσω από το Κατάρ είναι άλλες δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση της ΕΕ. Πάντως ο Επίτροπος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στο κήπο του Μπορέλ, Μαργαρίτης Σχοινάς, διεμήνυσε μέσω διαρροής πως ουδεμία σχέση έχει με σκάνδαλα.

Μόνο δύο δείχνουν να μην ανησυχούν: Ο Αλέξης και ο Ανδρουλάκης.

Ζήτησε γραβάτα

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, άνετος και χαλαρός μίλησε χθες στο Open και με εξέπληξε το ομολογώ. Όχι γιατί κρατάει χαμηλά την μπάλα με την Καϊλή, (και ορθά πράττει γιατί ποιος ξέρει τι άλλο θα βγάλει ο Τεν Τεν), αλλά γιατί, α) λιμπίστηκε τη γραβάτα του Δημ. Καμπουράκη, και β) είπε ότι έχει αρχίσει και αισθάνεται λίγο σαν τους «μένουμε-ευρωπαίους» . Ανησύχησα και με τα δύο. Όμως μετά από λίγο διαλύθηκαν οι αυταπάτες.

Σε ό,τι αφορά το β) εξήγησε ότι «τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα, αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, στο Βέλγιο. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα, όχι για το κλίμα της, ούτε για την απόδοσή της στο Μουντιάλ. Δεν τα πήγε πολύ καλά, αλλά βλέπουμε ότι εκεί, ακόμα και εάν είσαι τόσο όμορφος όσο η κυρία Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν».

Πως λέμε βελγική δικαιοσύνη- καμία σχέση με αρμό της εξουσίας που πρέπει να «παρθεί»;

Αλλαγή εν πλω (όπως οι Τόρις)

Το «ζουμί» της εμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πρόταση προς τη ΝΔ να διώξει τον Κυριάκο και να πάει σε εκλογές με άλλον Πρωθυπουργό. Δεν το είπε, αλλά όπως κάνουν οι Τόρις στη Μεγάλη Βρετανία. «Νομίζω ότι αν η Νέα Δημοκρατία εξανάγκαζε, με βάση το Σύνταγμα, να πάει σε μια αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω, έτσι λέγεται, θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Δεν με συμφέρει αυτό, εγώ θέλω οι εκλογές να γίνουν μ’ αυτόν (τον πρωθυπουργό), ο οποίος έχει την ευθύνη για το τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, για το πού οδήγησε το εισόδημα, για το πού οδήγησε την ακρίβεια, για το πώς χειρίστηκε τις υποκλοπές...» είπε επί λέξη.

Για το καλό της ΝΔ

Και για να μην παρεξηγηθεί διευκρίνισε πως, «δεν το λέω εγώ αυτό, το έχουν πει συνταγματολόγοι, το έχουν καταθέσει στον δημόσιο βίο πάρα πολλοί. Λέω ότι αυτό θα ήταν αν θέλετε το αυτονόητο, αντανακλαστικό, μιας παράταξης που έχει τη δυνατότητα να θέλει να επιβιώσει».

Πολύ λογικό ο Τσίπρας να θέλει το καλό της Νέας Δημοκρατίας, δεν λέω.

Γραμμή Προέδρου

Ο Ανδρουλάκης πάλι, επίσης δεν δείχνει να ανησυχεί. Η γραμμή που έβγαλε το ιερατείο, (ο ίδιος ο Πρόεδρος και 2-3 έμπιστοι, όχι ο Δουδωνής δεν έχει εισέλθει στα άδυτα των αδύτων), είναι πως η Καϊλή είναι αμιγώς «γαλάζια»- άρα οι πράξεις της δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Πρόεδρος τα είπε χύμα και τσουβαλάτα στην συνεδρίαση της Κυριακής στην οποία μαζεύτηκαν κλακαδόροι, η ΚΟ και το ΠΣ: Εκτός γραμμής θα πέφτουν κεφάλια. «Το κόμμα θα είναι καθαρό». Μπορεί να είναι μονοψήφιο, αλλά θα καθαρίσει από όσους δεν συμφωνούν. Οι λέξεις φυσικά δεν ήταν αυτές. Αλλά αυτό ήταν το κλίμα , σύμφωνα με περαστικό μυρμηγκάκι από τον χώρο.

Η Λιακούλη πήρε τ’ όπλο της

Ιδιαίτερα ανεβασμένη ήταν η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη στη δική της τοποθέτηση. Η πιστή Ευαγγελία είναι κομβικό πρόσωπο στην ηγεσία, ενώ μαζί με τον εκπρόσωπο Μάντζο, και τον Οδυσσέα, θα εκφωνήσουν την «γραμμή» περί Δουρείου Ίππου το επόμενο διάστημα. Η δοκιμασία θα είναι σκληρή, ιδιαίτερα για τους υποψήφιους βουλευτές. Από τη μια οι μιντιακές εμφανίσεις. Από την άλλη η Ευαγγελία.

Σιωπή ΓΑΠ - «Καρφί» Σαχινίδη

Για το θέμα της Καϊλή, μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές υπάρχει σιωπή από πλευράς του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Στην προσοχή μου όμως υπέπεσε σκληρή δήλωση του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη (onlarissa.gr): «Το 2011, η κ. Καϊλή ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει μία επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου στην οποία έλεγε πως η ίδια δε μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και το προσωπικό. Αν όλα αυτά που της καταλογίζουν σήμερα είναι πραγματικότητα, θα ήθελα να ξέρω: στις επιλογές που έκανε ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τί πρόταξε; Το προσωπικό, το κομματικό ή το εθνικό συμφέρον;»

Η τέλεια φωτό

Ο καλύτερος του χωριού τελικά είναι ο άλλος ο Πρόεδρος. Ο Μιχάλης Κατρίνης. Όχι μόνο ανέβασε την τέλεια φωτό για τις γιορτές, αλλά ετοιμάζεται πυρετωδώς για την συγκέντρωση ετεροδημοτών του (Ηλείας) στο ξενοδοχείο Τιτάνια αύριο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο

18:40

Ρωσία: Η παραίτηση του Μπάιντεν δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη