«Με τη δική σας στήριξη και αγάπη θα συνεχίσω να είμαι ο Πρωθυπουργός και μετά τις εθνικές εκλογές». Το είπε χθες ο Κυριάκος, στο τέλος μιας κρύας, αλλά λαμπερής ημέρας στην Κοζάνη, όπου έγινε για άλλη μια φορά δέκτης αγάπης από απλούς πολίτες στο δρόμο.
Η αγάπη υπερίπταται στην ατμόσφαιρα. Ξεχειλίζει στις πίτες μεταξύ συνυποψηφίων, περνάει τα σύνορα και αμβλύνει το κακό κλίμα με την γείτονα, απογυμνώνει τον Ερντογάν από την επιθετική ρητορεία, δίνει ελπίδα στους συνταξιούχους που χαντάκωσε η προσωπική διαφορά – αλήθεια, θυμάται κανείς ότι αυτή είναι το παραπάνω που δεν κατέβαλαν, άρα δεν δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι, ή μπα; Προεκλογικά όλα είναι αγάπη. Είναι ο μήνας του μέλιτος των πολιτικών με τους πολίτες που δεν θες να τελειώσει ποτέ. Μήπως γι’ αυτό δεν ανακοινώνει ημερομηνία εκλογών;
Ανυπακοή
Την ώρα που ο Κυριάκος ζητάει αγάπη, ο Αλέξης ζητάει ανυπακοή. Οι πλατείες κουράστηκαν, τα κίτρινα γάντια απογοητεύτηκαν, αλλά υπάρχει φρέσκο κοινό. Οι καλλιτέχνες. «Η τέχνη είναι ανυπάκουη, για αυτό επιλέγετε τη βαρβαρότητα έναντι του Πολιτισμού» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Βουλή.
Προσδοκίες
Οι προσδοκίες από την συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο με τους καλλιτέχνες που ζητούν να αναγνωρίζονται ως ανώτατης εκπαίδευσης οι βεβαιώσεις σπουδών των Σχολών τους, χτυπούν κόκκινο. Οι καλλιτέχνες είναι απρόβλεπτοι. Τι μπορεί να έχουν σχεδιάσει για την συνάντηση στο Μαξίμου;
Απαντήσεις
Αναμφισβήτητα θα είναι κάτι μη λεκτικό. Τις απαντήσεις στα θέματα που θέτουν τις έχει δώσει πολλαπλώς η κυβέρνηση. Ακόμα και ο οικονομικός σύμβουλος του ΠΘ Άλεξ Πατέλης ασχολήθηκε. Η απάντησή του δεν έχει καλλιτεχνικά τερτίπια, είναι στεγνή, και έχει ένα εξόχως μεγάλο ελάττωμα: είναι απλή και κατανοητή. No frills.
-Τι κάνει το περίφημο ΠΔ 85/2022; Κωδικοποιεί όσα ισχύουν παγίως στην ελληνική νομοθεσία για την πρόσληψη και την αμοιβή νέων υπαλλήλων σε θέσεις διοικητικού και οικονομικού του δημοσίου. Αφορά συνολικά 231 κλάδους και 680 ειδικότητες εργαζομένων και έπρεπε να δημοσιευθεί για να γίνονται απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτό και το ΠΔ δεν μπορεί να αποσυρθεί.
-Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται ως προς το επίμαχο ζήτημα της «εξίσωσης» με τα απολυτήρια λυκείου: Αυτό που λέει το ΠΔ είναι ότι οποιοσδήποτε απόφοιτος μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και επιθυμεί να εργαστεί στο δημόσιο σε θέση διοικητικού υπαλλήλου, προσλαμβάνεται και αμείβεται στην κατηγορία υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Η κατάταξη αυτή είναι οριζόντια. Δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Αφορά 71 κλάδους και 205 ειδικότητες συνολικά (πχ τους σπουδαστές πληροφορικής). Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσει και αμείβει το ελληνικό κράτος όσους δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ.
-Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να έχει και μια ενδιάμεση οριζόντια βαθμίδα αμοιβών για τους κατόχους τίτλων μεταλυκειακής εκπαίδευσης; Ενδεχομένως ναι. Όμως δεν έχει. Δεν θα έπρεπε με την ίδια λογική, λοιπόν, σήμερα να βρίσκονται στους δρόμους και άλλες 200 περίπου ειδικότητες εναντίον του ίδιου ΠΔ; Όμως δεν βρίσκονται.
-Αυτό θα έπρεπε κάτι να λέει στους καλλιτέχνες που είμαι βέβαιος ότι μπορούν να συναισθανθούν πιο εύκολα από τους υπόλοιπους το δίκαιο και το άδικο ενός αιτήματος.
Γιατί να μην διεκδικήσουν το ίδιο δικαίωμα της εκ των υστέρων «ανωτατοποίησης» των σπουδών τους και οι υπόλοιπες 200 ειδικότητες που ενδιαφέρονται να δουλέψουν ή δουλεύουν στο δημόσιο; Γιατί να παίρνουν υψηλότερο βαθμό και μισθό μόνον οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο δημόσιο για μη καλλιτεχνικό έργο, έναντι άλλων ειδικοτήτων που επίσης δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ;
-Η απάντηση είναι καθαρή: πολύ απλά διότι αυτό πηγαίνει κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου, στο Σύνταγμα αλλά και σε κάθε κανόνα ακαδημαϊκής διαβάθμισης. Και είναι πλήρως αποδεκτό σήμερα από όλες τις ειδικότητες πλην των καλλιτεχνών.
Κάν’ το όπως η Ραλλία
Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι καλλιτέχνες – όχι όλοι φυσικά-, το κατάλαβε πλήρως ένας άνθρωπος του καλλιτεχνικού χώρου, που βρέθηκε στην πολιτική: η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία έγινε γνωστή από την συμμετοχή της σε ένα ριάλιτι-μουσικό διαγωνισμό. Το Fame Story. Υπήρξαν πολλοί που την κορόιδεψαν. Όμως η ίδια, δεν σταμάτησε ποτέ στις μουσικές σπουδές που έκανε στο Εθνικό Ωδείο. Αθόρυβα και αποτελεσματικά, πήρε κι ένα πτυχίο από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει δουλειές
Φυσικά ένα πτυχίο δεν οδηγεί πάντα σε μια καλή δουλειά. Ούτε και η συμμετοχή σ’ ένα κόμμα, αν και οι πολίτες έχουν εμπειρία από αυτά. Χωρίς ίχνος αγαπησιάρικου κλίματος, χθες ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ξέσπασε απέναντι σε όσους φωτογραφήθηκαν με Κυριάκο τις τελευταίες μέρες, (Καρανικόλας, Σπυρόπουλος, Φτακλάκη).
«Για όσους πήραν απόφαση να γίνουν “χρυσές μεταγραφές αεροδρομίου”, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας. Αν θέλουν εργασία στη Νέα Δημοκρατία -όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ-, καλό τους ταξίδι!» ανέφερε ο Πρόεδρος σε κομματική συγκέντρωση στο Μενίδι.
Τώρα Πρόεδρε, αυτό για το ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν είναι για καλό ή για κακό. Είπαμε, την προεκλογική περίοδο κυριαρχεί η αγάπη κι η ελπίδα. Όχι το μίσος και η απαισιοδοξία.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.