Η σιωπή είναι εκκωφαντική. Το δημόσιο πένθος για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την αδιανόητη μετωπική των τρένων στα Τέμπη τυπικά θα λήξει την Δευτέρα. Όμως ο θάνατος έχει σκεπάσει τα πάντα και η βαριά θλίψη δεν θα φύγει εύκολα. Όλοι είναι μουδιασμένοι και παγωμένοι. Εκτός από ορισμένους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αντίδρασης. Οι τόνοι πάντως είναι χαμηλοί και διακριτικοί σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς το βαρύ πένθος σκεπάζει τα πάντα.
Σιωπηρή διαμαρτυρία
«Πενθούμε τους νεκρούς μας, ζητάμε την αλήθεια. Βιώνουμε μια ανείπωτη τραγωδία, πενθούμε τον άδικο χαμό δεκάδων κυρίως νέων ανθρώπων, ζητάμε να μάθουμε την αλήθεια» έγραψε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς καλώντας τον κόσμο (διακριτικά) στην πλατεία.
Σιωπηλή κραυγή
Ενώ ο συνάδελφός του Χριστόφορος Βερναρδάκης της Α’ Αθήνας χρησιμοποίησε την φράση «σιωπηλή κραυγή», στο δικό του προσκλητήριο.
«Σήμερα το απόγευμα, 18.00, μαζευόμαστε στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας.
Σε μια "σιωπηλή κραυγή" για τα θύματα των Τεμπών. Για όλα τα παιδιά μας
Για τα δημόσια αγαθά της καθημερινότητάς μας που γίνονται "προϊόντα" και κέρδος.
Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος...».
Γενικό pause
Η σφοδρή πρόσκρουση των τρένων μούδιασε ολόκληρη την χώρα, σάρωσε τα πάντα και προκάλεσε pause στο φουλ προεκλογικό κλίμα. Το Μαξίμου είναι επίσης σιωπηλό. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς, ενώ το κλίμα είναι «θα αποδοθούν ευθύνες».
Στην Λάρισα ανέβηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης. Ο Τριαντόπουλος θεωρείται στέλεχος με εμπειρία, κοινό νου και ευαισθησία. Η παρουσία του βρήκε θετική ανταπόκριση και στην τοπική κοινωνία της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, καθώς ασχολήθηκε μακριά από κάμερες με το σχέδιο ανάπτυξης και αποκατάστασης της περιοχής. Τώρα, το καθήκον είναι πολύ πιο βαρύ.
Παραίτηση
Βαρύ ήταν το κλίμα στην ανάληψη καθηκόντων υπουργού Υποδομών και Μεταφορών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.
«Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Η παραίτησή του καταγράφεται ως μια κίνηση ευαισθησίας που σπανίζει στην πολιτική ζωή. Παραδείγματα άφθονα από το παρελθόν.
Άφαντος
Το ακριβώς αντίθετο από τον υφυπουργό Μεταφορών, (με αρμοδιότητα ότι κινείται, δηλαδή λεωφορεία, τρένα, ταξί κλπ) για τον οποία είναι απορίας άξιον ότι δεν έχει βγει ακόμα missing alert. Ακόμα κι εγώ είχα ξεχάσει πως στο υπουργείο υπάρχει ΚΑΙ ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Νομίζω πως τον έχει ξεχάσει και ο ίδιος ο Κυριάκος. Προφανώς έχει τον μανδύα του Χάρι Πότερ που σε κάνει αόρατο.
Για να σιγουρευτώ ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο βάζω μια φωτογραφία.
Εκτιμήσεις
Το κλίμα είναι βαρύ και στην Κουμουνδούρου αλλά όχι και τόσο βαρύ εδώ που τα λέμε. Μια αναλαμπή ελπίδας για το τι θα γίνει όταν καταλαγιάσει κάπως το συναίσθημα, υπάρχει. Πώς θα λειτουργήσει άραγε η τραωδία στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό; Θα είναι η μετωπική των δύο τρένων, καταλύτης ανακατατάξεων στο εκλογικό σκηνικό; Ήδη κάποιες φωνές κάνουν εκτιμήσεις για την οργισμένη ψήφο των νέων που έρχεται και κατευθύνεται αντισυστημικά (Μερα 25, μικρά κόμματα), με την προσδοκία να πέσει κάτι και στην κάλπη Συριζα.
Εκλογές
Άπαντες (βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντιπολίτευσης) συμφωνούν ότι εκλογές την ημέρα πένθους για τα σαράντα των θυμάτων, δεν είναι σωστό να γίνουν. Οπότε η 9η Απριλίου σβήνει απ’ το ημερολόγιο. Και στην θέση της μπαίνει ο Μάιος με το 14 ή το 21 να συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες για πρώτη κάλπη.
Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς το Μαξίμου σιωπά.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.