Υποψήφιος Πρωθυπουργός που δεν κυβέρνησε. Από α; Ανδρουλάκης. Από β; Βελόπουλος, κι * στον Βαρουφάκης λόγω θητείας στο υπουργείο Οικονομικών. Από γ; Κανένας. Από δ; Κανένας. Από ε; Κανένας. Άτιμη αλφαβήτα, που φέρνεις τόσο κοντά το α με το β, μόνο αυτό έχω να πω.
Η φράση του Ανδρουλάκη, «εγώ απέναντί τους (εννοεί τον Κυριάκο και τον Αλέξη) έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνήσει. Δεν έχω κάνει υποκλοπές, ούτε έχω υποσχεθεί σεισάχθεια το 2014 και μετά να παραδώσω τα κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ανθρώπων στα funds που τους εκβιάζουν και τώρα έρχονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, κι έδωσε ελπίδα στον Βελόπουλο. Ίσως στα πλεονεκτήματα θα έπρεπε να προσθέσει και την εμπειρία στην ευρωβουλή.
Μια πολύ ήσυχη ανακοίνωση
Οι φωτιές που ανάβει ο Ανδρουλάκης τελευταία είναι μεγαλύτερες από του Κυριάκου και του Αλέξη. Είναι ίσως ένα ιστορικό ρεκόρ η ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών να γίνεται δεύτερο θέμα στην ειδησεογραφία μέσα σε λίγη ώρα. Ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού έδωσε μερικά στατιστικά (50 συνεδριάσεις, 402 ψηφισμένοι Νόμοι, αύξηση των συντάξεων μετά από δώδεκα χρόνια, αύξηση του κατώτατου από τα 650 στα 780 και άλλα), ανακοίνωσε ήσυχα την διεξαγωγή εκλογών με έξι λέξεις. «Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου). Η ανακοίνωση έκανε ευτυχισμένους όσους γιορτάζουν εκείνη την μέρα – αυθόρμητα σκέφτομαι πχ την Έλενα Ράπτη και τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Τηλεφώνημα στην ΠτΔ
Σε άλλες εποχές, η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών είχε καρδιοχτύπι, σασπένς. Υπήρχαν πρωθυπουργικά διαγγέλματα, συνεργεία της ΕΡΤ που έτρεχαν στο Μαξίμου, «αγαπητοί συμπολίτες», και ένταση. Και μετά ακολουθούσαν παντού, αναλύσεις επί των αναλύσεων με πλάνα από την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και κομματικά στελέχη να μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου. Αυτή την φορά δεν υπήρξε κανένα σασπένς. Οι πολιτικές αγορές προεξόφλησαν όλες τις πιθανές ημερομηνίες. Εάν δεν υπήρχε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μάλιστα, σε δώδεκα μέρες θα άνοιγαν οι κάλπες.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία μάλιστα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Σερβία, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας, είχε ήδη αποστείλει επιστολές στους 300, ενημερώνοντας πως όποιος δεν επιθυμεί να κατέλθει υποψήφιος θα πρέπει να επιστρέψει στην Βουλή διάφορα (αυτοκίνητα, κινητά κλπ.).
Δυνατό συναίσθημα
Παρά την φλατ ατμόσφαιρα, όμως, υπήρξαν δυνατά συναισθήματα εντός του υπουργικού συμβουλίου. Το βρίσκω λογικό, καθώς μετά τις εκλογές, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός, αλλά και πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς, ίσως να μην κάθονται στις ίδιες καρέκλες.
Πολυχρωμία vs Ευρυχωρίας
Ένας από τους υποψήφιους για την καρέκλα του Πρωθυπουργού είναι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο η ανακοίνωση της ημερομηνίας βρήκε σε περιοδεία στην Λειβαδιά. Η απάντησή του στην ευρύχωρη αυτοδυναμία του Κυριάκου που «χωράει πολλούς και πολλές» είναι η «πολυχρωμία».
«Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας» επισήμανε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Συνέδριο Starforum). Σε αυτή την φάση της προεκλογικής εκστρατείας δε νομίζω πως θα ακουστεί ξανά το, «δεν θέλω κυβέρνηση των ηττημένων». Τα σφυριά θα χτυπούν σε ρυθμό συνεργασιών αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά.
Υπόδειγμα
Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής, πρώην υπουργός και πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ο οποίος σημειώνει (Πρακτορείο 104,9 Fm) ότι «πρέπει να υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών και αλληλοελέγχου μεταξύ των κομμάτων. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο μια χώρα, αντίθετα με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, που γνωρίζουμε όλοι, ότι τη δική μας τουλάχιστον χώρα την οδήγησαν σε χρεοκοπία» .
Υπόδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας ήταν σίγουρα οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2019 με μοναδική προγραμματικού τύπου συμφωνία ο Καμμένος να μην εμπλακεί καθόλου στα της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όντως, η συνεργασία ήταν αγαστή, μέχρι που προσέκρουσε στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.