INSIDE OUT

Μαζί και τη Δευτέρα υπόσχεται ο Αλέξης, αλλά με ποιους; - Οι Πάπες της Κουμουνδούρου σκέφτονται μεταβατικό Πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

21-06-2023 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζί και τη Δευτέρα υπόσχεται ο Αλέξης, αλλά με ποιους; - Οι Πάπες της Κουμουνδούρου σκέφτονται μεταβατικό Πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι άδειες κάλπες και το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί: α) σε ποιους θα στηριχθεί την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος, και β) αν ο Αλέξης θα καταφέρει να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον εαυτό του σε μια αξιοπρεπή αποχώρηση. Από τη μια η μάχη για την επιρροή, την εξουσία, το χρήμα και το κύρος, κι από την άλλη η μάχη των επιγόνων. Ένα Succession πριν, και μετά την Κυριακή. Προς το παρόν ο αγώνας του Ανδρουλάκη να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις τιτανομαχίες τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί και τη Δευτέρα

Στέκομαι στο β. Αναζωογονημένος από μια ζεστούτσικη συγκέντρωση στο Ηράκλειο ο Αλέξης ξεκαθάρισε στους πολίτες που τον άκουγαν ότι θα είναι μαζί και τη Δευτέρα.

«Μαζί θα είμαστε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και μαζί θα δώσουμε μέχρι τη Κυριακή τη μάχη για να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της δικαιοσύνης, να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας για δίκαιη κοινωνία! Αλλά η υπόσχεση δεν τελειώνει μέχρι την Κυριακή. Μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα. Μαζί θα προχωρήσουμε για να σηκώσουμε ξανά την προοδευτική Παράταξη εκεί που της αξίζει».

Έστω και μια ψήφο

Με τις μυστικές δυνάμεις που μου δίνουν τα φύλλα, πήγα κατευθείαν στη Δευτέρα. Και μπορώ να διαβεβαιώσω πως έστω και μια ψήφο παραπάνω να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 20,07% του Μαΐου, δεν θα είναι αυτονόητη η ακαριαία απόσυρσή του. Όμως δεν το πιστεύει κανείς αυτό. Η ηττοπάθεια έχει σκεπάσει τα πάντα κι όλοι εκτιμούν πως θα πέσει από το 20,07%.

Κουμουνδούρου όπως Βατικανό

Η οσμή της ήττας που έρχεται έχει τραβήξει δυνάμεις που ανησυχούν για πολλά. Για την τύχη του κόμματος, την προσωπική τους τύχη, την τύχη φίλων, συνεργατών και συγγενών. Το διακύβευμα είναι υπαρξιακό για την Κουμουνδούρου, η οποία πλέον θεωρεί εαυτόν ως κόμμα εξουσίας. Η γεύση της αλησμόνητη, έτσι και την γευτείς κολλάς. Καθόλου εύκολο να γυρίσεις στο πτωχό 3%. Οι κινήσεις ωστόσο είναι αδιόρατες. Μικρές συγκεντρώσεις εδώ κι εκεί, προφυλάξεις και τήρηση των προσχημάτων. Ακριβώς όπως στο Βατικανό πριν εκλεγεί ο επόμενος Πάπας.

Κινείται η φαμίλια

Στην πραγματικότητα αυτοί που κινούνται είναι το παλιό καλό δοκιμασμένο 3% του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Αυτοί είναι οι Πάπες της Αβινιόν. Η στενή φαμίλια της Αριστεράς που άγγιξε τ’ όνειρο και σήμερα ψάχνει την συνταγή της συνέχειας χωρίς το «καμένο» χαρτί του Τσίπρα. Στο κινούμενο αυτό σκηνικό, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται πως έχει ένα άλλο «καμένο χαρτί». Ο Νίκος Παππάς. Ο πανίσχυρος υπουργός και άλτερ έγκο του Αλέξη, που έχει στις πλάτες του μια καταδίκη ειδικού Δικαστηρίου 13-0. Όμως χάρις τον Αλέξη μπήκε στα ψηφοδέλτια και εξήλθε θριαμβευτής με πρωτιά στους σταυρούς στο Νότιο Τομέα. Γιατί πχ στη ΝΔ ο Κυριάκος προσπερνά εύκολα τις επιδόσεις στη σταυροδοσία, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει καθόλου αυτό. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι κάτι σαν το κομματικό ευαγγέλιο.

Συμφωνίες και σχέδια

Έχω τρυπώσει λοιπόν στην Δευτέρα, γυρνώντας την πλάτη στον Κυριάκο και το υπουργικό του , (το οποίο θα μάθουμε άμεσα), και εστιάζω στην Κουμουνδούρου. Έχω αγωνία. Θα ανταποκρινόταν η «Ομπρέλα» των κ.κ. Τσακαλώτου, Σκουρλέτη, Φίλη κλπ σε ένα κάλεσμα του Νίκου Παππά για μια συμμαχία με «μεταβατικό» Πρόεδρο του κόμματος ένα στέλεχος από τα σπλάχνα της φαμίλιας, εγνωσμένου κύρους; Ο νους μου πάει αμέσως στον Βούτση.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είναι ο πιο ταιριαστός για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη ήττα του φθινοπώρου, (εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης), μαζεύοντας ταυτόχρονα κάτω από τις προστατευτικές του φτερούγες όλα τα νεαρά κλωσσόπουλα πριν τα ξεπουπουλιάσουν οι αδίστακτοι δημοσιογράφοι. Μέχρι ότου να καταλαγιάσει ο εκλογικός κύκλος.

Μήπως μια γυναίκα;

Και αν αυτές οι σκέψεις πράγματι περνούν απ’ το μυαλό των μικρών Παπών της Κουμουνδούρου, παρόμοιες κάνουν και οι νεοφερμένοι στο κόμμα, οι πασοκογενείς, οι οποίοι πχ θα έβλεπαν ωραιότατα στην θέση του «μεταβατικού» Προέδρου, μια γυναίκα συμπαθητική, που να τα λέει ωραία.

Σαν την Όλγα Γεροβασίλη ας πούμε. Μια τέτοια σκέψη θα την έκανε σίγουρα ο Σπίρτζης, ο πιο ζωηρός από τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δε του έκοβε τα κομματικά φτερά της πρωτιάς στην Ανατολική Αττική ένας άσημος Γιώργος Καραμέρος.

Με τους Προεδρικούς (Ζαχαριάδης, Μπαλάφας κλπ) αποδεκατισμένους στην κάλπη, το think tank αδύναμο εσωκομματικά, και την «ομάδα Τζανακόπουλου» (Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου) να έχει ισχυροποιηθεί, αναρωτιέμαι σε ποιους θα στηριχθεί ο Αλέξης για την επόμενη Δευτέρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Προβάδισμα με βραχεία κεφαλή για Χάρις έναντι Τραμπ

23:50

Visa: Ράλι 10% στα έσοδα γ' τριμήνου - Στα 4,87 δισ. δολάρια τα κέρδη

23:40

Αδύναμα κέρδη στο β' τρίμηνο για Tesla - Πτώση για τη μετοχή

23:28

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα νικήσει «πιο εύκολα» την Κάμαλα Χάρις από τον Μπάιντεν

23:24

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις έσοδα και κέρδη β' τριμήνου

23:12

Στάση αναμονής και ήπια πτώση στην Wall Street

23:04

Μακρόν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μοναδικοί»

22:58

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση χώρων εντός του λιμένα Ηρακλείου

22:45

Τέλος στο «κόκκινο 4 στα 4» έβαλε ο χρυσός

22:27

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

22:09

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ

21:53

Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο

21:37

Μπαχτσελί: «Αγένεια, δειλία και ανόθευτη θρασύτητα» έδειξε η στάση του Δένδια στην Κύπρο

21:24

Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 12.661 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής

21:16

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου, μεταδίδουν ΜΜΕ

21:06

Αρνητικός στον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν

20:56

Νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ - Μήνυμα Κασσελάκη: «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να φύγει»

20:44

Alpha Bank: Ο Λ. Παπαγαρυφάλλου αναλαμβάνει καθήκοντα Deputy CEO και ο Β. Κοσμάς Chief Financial Officer

20:33

LVMH: Κάτω από τον πήχη τα έσοδα σε 2ο τρίμηνο και 1ο εξάμηνο - Χαμηλώνει ρυθμούς ο κλάδος μόδας

20:24

Φωτιά στην Καβάλα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

20:15

Βορίδης: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε στο Μάτι

20:05

Αναβάθμιση των κερδών το 2024 από Philip Morris

19:54

Διάγγελμα Μπάιντεν την Πέμπτη - Σύντομα ο νέος επικεφαλής της Μυστικών Υπηρεσιών

19:43

Crowdstrike: Όταν ένα απλό bug προκαλεί παγκόσμιο χάος, ανυπολόγιστες ζημιές και δείχνει το δρόμο για ρύθμιση

19:41

Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

19:39

Πατέλης: Χωρίς τη συμφωνία Attica - Παγκρήτιας θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

19:32

Νοσοκομεία: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 

19:20

Έλον Μασκ: Η woke κουλτούρα σκότωσε τον γιο μου - Θα την καταστρέψω

19:10

Νέα μικρή άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 7,73% για Porsche

19:00

Eurobank: Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης - Πώς θα διανεμηθεί το μέρισμα