INSIDE OUT

Που αναζητούν ψήφους οι υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ μες τον Αύγουστο - Τα βιβλία της Έφης και του Άκη για το καλοκαίρι

07-08-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Έχω ήδη φύγει τώρα που θα διαβάζετε τους χρησμούς. Ταξίδεψα νύχτα φυσικά, για Δήλο, πέταξα ανάμεσα σε φριχτούς νοτιάδες στα πλοία της γραμμής και γλάρους, κι έφτασα ήδη στο πιο σημαντικό νησί του κόσμου για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Απέναντι η Μύκονος, κάπως ταλαιπωρημένη φέτος και σίγουρα πιο ήσυχη από πέρυσι. Πίσω στο Μαντείο η Φημονόη αναλαμβάνει έργο σημαντικό για τρεις εβδομάδες, αλλά δεν την φοβάμαι την πρώτη Πυθία. Έχει τον τρόπο της να μιλάει, ακόμα και με ελάχιστα φύλλα, ακόμα και με λίγους επισκέπτες, που πάντα αναζητούν απαντήσεις σε όσους τους καίνε.

Κι αν κατέβει

Κι ενώ η κυβέρνηση κατεβάζει ταχύτητα μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα – όχι απαραιτήτως με την καλή έννοια-, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει μικροκινητικότητα. Τέσσερις εβδομάδες έμειναν μέχρι το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 του Σεπτέμβρη, και στην κούρσα για την ηγεσία το φαβορί είναι αναμφισβήτητα η Έφη. Το ερωτηματικό ωστόσο εάν υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες παραμείνει στους κλειστούς κύκλους κι αφορά έναν: κι αν κατέβει τελευταία στιγμή ο Διονύσης Τεμπονέρας;

Ο εργατολόγος μπορεί να μην το τόλμησε στην πρώτη φάση, όμως το θέμα της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει.

Χαμηλές και υψηλές προσδοκίες

Την ίδια στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι (Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας), προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν ζεστό το κοινό τους εν μέσω Αυγούστου, μελτεμιών, και καρπουζιού. Η Έφη σε συνέντευξη (real news), παίρνει αποστάσεις από το χαρντ κορ ιδεολογικό και στο ερώτημα αν θα στρίψει αριστερότερα το τιμόνι απαντά ως εξής:

«Δεν νομίζω ότι το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες που μας παρακολουθούν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα αριστερά.(…) Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση, να εκπέμπουμε σαφές στίγμα, να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να πείσουμε ότι μπορεί, απολύτως ρεαλιστικά, να υπάρξει μια διαφορετική πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Να δουλέψουμε για την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών, έναντι της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών στην οποία έχει επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης».

Όχι στις τάσεις ως μηχανισμοί εξουσίας

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να επαναφέρει τον κανόνα «όλα τα σφυριά» που τόσα είχε αποφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου ’11-’15, ενώ για πρώτη φορά, αν δεν με απατά η καταπληκτική μου μνήμη, καταδικάζει ανοιχτά τη λειτουργία τάσεων ως μηχανισμούς νομής κομματικής εξουσίας.

«Αντιπαθώ την εικόνα του μονολιθικού κόμματος, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε λέσχη συζητήσεων. Ούτε φυσικά είναι αποδεκτό οι τάσεις να λειτουργούν ως μηχανισμοί νομής κάθε λογής εξουσίας εντός του κόμματος. Άρα, ναι στα συγκροτημένα ρεύματα ιδεών, ναι στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα προφυλάξει τη συλλογική μας υπόθεση».

Ευκαιρία

Ένα πρώτο κρας τεστ της συλλογικής υπόθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν μια παγίδα και μια ευκαιρία ταυτόχρονα. Παγίδα, γιατί βρίσκουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποσύνθεση και εσωστρέφεια χωρίς ηγεσία και πυξίδα. Και παράλληλα ευκαιρία για τους υποψήφιους, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει έντονη μικροκινητικότητα αναζητώντας ψήφους στους μηχανισμούς υποψηφίων! Οι παλιές καλές ΟΜ (Οργανώσεις Μελών) αποδεκατισμένες από τις πρόσφατες ήττες στις βουλευτικές εκλογές, δεν υπάρχουν καν στο ραντάρ των 4. Αντίθετα, οι μηχανισμοί υποψηφίων δημάρχων σε ολόκληρη την χώρα, είναι σφριγηλοί κι ετοιμοπόλεμοι. Σ' αυτούς τους μηχανισμούς στρέφουν την προσοχή οι 4 υποψήφιοι Πρόεδροι για την εσωκομματική εκλογή του φθινόπωρου.

17-15

Κι αν η Έφη προσπαθεί να ξυπνήσει στον κάθε συριζαίο το υπόδειγμα της συλλογικής ευθύνης και λειτουργίας, κάποιοι μένουν πιστοί στον ρόλο του γεφυροποιού. Για παράδειγμα, ο Νίκος Μπίστης. «Στον δήμο της Αθήνας ανάμεσα σε δυο ισοδύναμες υποψηφιότητες (εγώ ψήφισα τον Νίκο Φίλη) επέλεξε τον Κώστα Ζαχαριάδη. Θα σταθούμε δίπλα στον Κώστα με όλες μας τις δυνάμεις», έγραψε στα σόσιαλ. Υπενθυμίζω ότι η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη πέρασε με 17-15 από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υπενθυμίζω, ότι ένας από τους (λογικούς) όρους του Νίκου Παππά

για να κατέλθει υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας ήταν να υπάρξει ομοφωνία στην επιλογή του. Δηλαδή να μην γίνει ψηφοφορία. Γιατί όταν γίνεται, υπάρχει και 17-15.

Ο χρησμός του καλοκαιριού

Ετοιμάζοντας το ταξίδι μου για Δήλο πάντως δεν μπορώ παρά να σταθώ στον χρησμό του καλοκαιριού που νομίζω ανήκει στην Αχτσιόγλου. Αφορά το τι κόμμα οραματίζεται να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών, στο οποίο θα έπεται η επιλογή των προσώπων. Στη βάση αυτού, θα επιδιώξω τη διαμόρφωση μιας νέας οργάνωσης που θα προάγει τη συλλογική ευφυΐα και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, όπου κανένας δεν θα αισθάνεται περιττός και συγχρόνως οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία». Μάλιστα.

Βιβλία για το καλοκαίρι από την Έφη

Η υποψήφια Πρόεδρος πάντως ακολουθεί κατά γράμμα παλιές δοκιμασμένες συνταγές ενίσχυσης του προσωπικού της προφίλ. Οι προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι είναι κλάσικ. Και δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η Έφη προτείνει: Το βιβλίο της ανθρωπολόγου Φρανσουάζ Εριτιέ «Το αλάτι της ζωής», τη συλλογή διηγημάτων του Αλεξάντρ Γκριν υπό τον τίτλο «Το νησί Ρενό», το μυθιστόρημα που απέσπασε το βραβείο Goncourt για το 2022 «Ζήσε γρήγορα» της Μπριζίτ Ζιρό , και το «Κράτα το φιλί» του διάσημου Ιταλού ψυχαναλυτή Μάσιμο Ρεκαλκάτι.

Βιβλία για το καλοκαίρι από τον Άκη

Για να τηρήσω τις πολιτικές ισορροπίες κλείνω παρουσιάζοντας και τα βιβλία που προτείνει ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, (μετά τον Πρωθυπουργό εννοείται) Άκης Σκέρτσος για το καλοκαίρι.

Παίρνω μαζί μου αυτό που είναι ανάμεσα στην Αρβελέρ και τον Πικετί, κι έφυγα!

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:30

Μπανγκλαντές: Πάνω από 1.100 συλλήψεις, τουλάχιστον 173 νεκροί

11:30

Ethereum: «Πράσινο φως» για έναρξη διαπραγμάτευσης σε τρία χρηματιστήρια

11:24

Κικίλιας για το Μάτι: Δόγμα μας η μάχη για την προστασία της ζωής των ανθρώπων

11:23

Κάλυψη των διυλιστηρίων ξεκινά η Morgan Stanley - Οι τιμές στόχοι

11:07

Κίνα: Πρόσθεσε 6,98 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις το α' εξάμηνο

11:07

Julius Baer: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Στέφαν Μπόλινγκερ

11:07

Η Energean αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ

11:05

Κάτι σιγοβράζει: Ιράν και Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης στο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν;

10:51

Η δημιουργός του ChatGPT έδωσε σε 3.000 άτομα 1.000 δολάρια το μήνα για 3 χρόνια - Τα συμπεράσματα της μελέτης

10:41

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική

10:38

Οριακές μεταβολές και stock picking στο Χρηματιστήριο

10:37

Γκίντος (EKT): Ο Σεπτέμβριος καλύτερος μήνας για τη λήψη αποφάσεων

10:34

Όμιλος TITAN: Μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

10:34

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

10:22

Η Νάξος στους top5 προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

10:15

Wiz: Απέρριψε προσφορά εξαγοράς από την Google 23 δισ. δολαρίων

10:13

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

10:01

Ο πλουσιότερος Κινέζος κινδυνεύει να χάσει το στέμμα του - Πώς έγιναν «καπνός» 13 δισ. δολάρια

09:57

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

09:42

Aegean: Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας

09:30

Το «έξυπνο» βίντεο του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα - «Βουτιά» άνω του 5% της μετοχής

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

08:44

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

08:24

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Εκδηλώσεις μνήμης

08:11

Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

08:01

Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

07:50

«Κλειδώνουν» οι πόροι για τον νέο σταθμό επιβατών στη Σούδα

07:46

Μπύρα: «Γκολ» στην κατανάλωση από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες - Οι προοπτικές της αγοράς