Έχω ήδη φύγει τώρα που θα διαβάζετε τους χρησμούς. Ταξίδεψα νύχτα φυσικά, για Δήλο, πέταξα ανάμεσα σε φριχτούς νοτιάδες στα πλοία της γραμμής και γλάρους, κι έφτασα ήδη στο πιο σημαντικό νησί του κόσμου για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Απέναντι η Μύκονος, κάπως ταλαιπωρημένη φέτος και σίγουρα πιο ήσυχη από πέρυσι. Πίσω στο Μαντείο η Φημονόη αναλαμβάνει έργο σημαντικό για τρεις εβδομάδες, αλλά δεν την φοβάμαι την πρώτη Πυθία. Έχει τον τρόπο της να μιλάει, ακόμα και με ελάχιστα φύλλα, ακόμα και με λίγους επισκέπτες, που πάντα αναζητούν απαντήσεις σε όσους τους καίνε.
Κι αν κατέβει
Κι ενώ η κυβέρνηση κατεβάζει ταχύτητα μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα – όχι απαραιτήτως με την καλή έννοια-, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει μικροκινητικότητα. Τέσσερις εβδομάδες έμειναν μέχρι το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 του Σεπτέμβρη, και στην κούρσα για την ηγεσία το φαβορί είναι αναμφισβήτητα η Έφη. Το ερωτηματικό ωστόσο εάν υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες παραμείνει στους κλειστούς κύκλους κι αφορά έναν: κι αν κατέβει τελευταία στιγμή ο Διονύσης Τεμπονέρας;
Ο εργατολόγος μπορεί να μην το τόλμησε στην πρώτη φάση, όμως το θέμα της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει.
Χαμηλές και υψηλές προσδοκίες
Την ίδια στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι (Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας), προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν ζεστό το κοινό τους εν μέσω Αυγούστου, μελτεμιών, και καρπουζιού. Η Έφη σε συνέντευξη (real news), παίρνει αποστάσεις από το χαρντ κορ ιδεολογικό και στο ερώτημα αν θα στρίψει αριστερότερα το τιμόνι απαντά ως εξής:
«Δεν νομίζω ότι το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες που μας παρακολουθούν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα αριστερά.(…) Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση, να εκπέμπουμε σαφές στίγμα, να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να πείσουμε ότι μπορεί, απολύτως ρεαλιστικά, να υπάρξει μια διαφορετική πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Να δουλέψουμε για την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών, έναντι της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών στην οποία έχει επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης».
Όχι στις τάσεις ως μηχανισμοί εξουσίας
Την ίδια στιγμή προσπαθεί να επαναφέρει τον κανόνα «όλα τα σφυριά» που τόσα είχε αποφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου ’11-’15, ενώ για πρώτη φορά, αν δεν με απατά η καταπληκτική μου μνήμη, καταδικάζει ανοιχτά τη λειτουργία τάσεων ως μηχανισμούς νομής κομματικής εξουσίας.
«Αντιπαθώ την εικόνα του μονολιθικού κόμματος, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε λέσχη συζητήσεων. Ούτε φυσικά είναι αποδεκτό οι τάσεις να λειτουργούν ως μηχανισμοί νομής κάθε λογής εξουσίας εντός του κόμματος. Άρα, ναι στα συγκροτημένα ρεύματα ιδεών, ναι στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα προφυλάξει τη συλλογική μας υπόθεση».
Ευκαιρία
Ένα πρώτο κρας τεστ της συλλογικής υπόθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν μια παγίδα και μια ευκαιρία ταυτόχρονα. Παγίδα, γιατί βρίσκουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποσύνθεση και εσωστρέφεια χωρίς ηγεσία και πυξίδα. Και παράλληλα ευκαιρία για τους υποψήφιους, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει έντονη μικροκινητικότητα αναζητώντας ψήφους στους μηχανισμούς υποψηφίων! Οι παλιές καλές ΟΜ (Οργανώσεις Μελών) αποδεκατισμένες από τις πρόσφατες ήττες στις βουλευτικές εκλογές, δεν υπάρχουν καν στο ραντάρ των 4. Αντίθετα, οι μηχανισμοί υποψηφίων δημάρχων σε ολόκληρη την χώρα, είναι σφριγηλοί κι ετοιμοπόλεμοι. Σ' αυτούς τους μηχανισμούς στρέφουν την προσοχή οι 4 υποψήφιοι Πρόεδροι για την εσωκομματική εκλογή του φθινόπωρου.
17-15
Κι αν η Έφη προσπαθεί να ξυπνήσει στον κάθε συριζαίο το υπόδειγμα της συλλογικής ευθύνης και λειτουργίας, κάποιοι μένουν πιστοί στον ρόλο του γεφυροποιού. Για παράδειγμα, ο Νίκος Μπίστης. «Στον δήμο της Αθήνας ανάμεσα σε δυο ισοδύναμες υποψηφιότητες (εγώ ψήφισα τον Νίκο Φίλη) επέλεξε τον Κώστα Ζαχαριάδη. Θα σταθούμε δίπλα στον Κώστα με όλες μας τις δυνάμεις», έγραψε στα σόσιαλ. Υπενθυμίζω ότι η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη πέρασε με 17-15 από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υπενθυμίζω, ότι ένας από τους (λογικούς) όρους του Νίκου Παππά
για να κατέλθει υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας ήταν να υπάρξει ομοφωνία στην επιλογή του. Δηλαδή να μην γίνει ψηφοφορία. Γιατί όταν γίνεται, υπάρχει και 17-15.
Ο χρησμός του καλοκαιριού
Ετοιμάζοντας το ταξίδι μου για Δήλο πάντως δεν μπορώ παρά να σταθώ στον χρησμό του καλοκαιριού που νομίζω ανήκει στην Αχτσιόγλου. Αφορά το τι κόμμα οραματίζεται να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών, στο οποίο θα έπεται η επιλογή των προσώπων. Στη βάση αυτού, θα επιδιώξω τη διαμόρφωση μιας νέας οργάνωσης που θα προάγει τη συλλογική ευφυΐα και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, όπου κανένας δεν θα αισθάνεται περιττός και συγχρόνως οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία». Μάλιστα.
Βιβλία για το καλοκαίρι από την Έφη
Η υποψήφια Πρόεδρος πάντως ακολουθεί κατά γράμμα παλιές δοκιμασμένες συνταγές ενίσχυσης του προσωπικού της προφίλ. Οι προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι είναι κλάσικ. Και δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η Έφη προτείνει: Το βιβλίο της ανθρωπολόγου Φρανσουάζ Εριτιέ «Το αλάτι της ζωής», τη συλλογή διηγημάτων του Αλεξάντρ Γκριν υπό τον τίτλο «Το νησί Ρενό», το μυθιστόρημα που απέσπασε το βραβείο Goncourt για το 2022 «Ζήσε γρήγορα» της Μπριζίτ Ζιρό , και το «Κράτα το φιλί» του διάσημου Ιταλού ψυχαναλυτή Μάσιμο Ρεκαλκάτι.
Βιβλία για το καλοκαίρι από τον Άκη
Για να τηρήσω τις πολιτικές ισορροπίες κλείνω παρουσιάζοντας και τα βιβλία που προτείνει ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, (μετά τον Πρωθυπουργό εννοείται) Άκης Σκέρτσος για το καλοκαίρι.
Παίρνω μαζί μου αυτό που είναι ανάμεσα στην Αρβελέρ και τον Πικετί, κι έφυγα!
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.