INSIDE OUT

Οι προβλέψεις Φαναρά για τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ - Τσαμπουκάς Γκλέτσου στη Λαμία

15-09-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προβλέψεις Φαναρά για τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ - Τσαμπουκάς Γκλέτσου στη Λαμία

Κυριακή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ και Σαββατοκύριακο ΔΕΘ για τον Πρωθυπουργό. Ζούμε μια εβδομάδα πριν, με την θεσσαλική τραγωδία ενδιάμεσα. Η κυβέρνηση ανεβαίνει ανόρεχτα Θεσσαλονίκη, κι όχι ολόκληρη, μόνο οι απολύτως απαραίτητοι, για την ομιλία στο Βελλίδειο και την συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής. Οι σχεδιασμοί για λελογισμένες παροχές και μια ανάσα ελπίδας στα νοικοκυριά που παραδέρνουν μεταξύ βενζινάδικου, σούπερ μάρκετ και δόσεις δανείων, πνίγηκαν στον κάμπο, και προσέκρουσαν στις ανόδους των επιτοκίων της ΕΚΤ και των τιμών του πετρελαίου brent.

Οι φωτιές του Φαναρά

Σχεδόν μοναδικό ευχάριστο γεγονός των ημερών οι εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πέμπτη βράδυ (Mega) και ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis έβαλε φωτιές στα αριστερά τόπια καθώς παρουσίασε εικόνα σκληρής μάχης μεταξύ Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο περίπατος της Έφης έγινε ανώμαλος δρόμος, και οι σχεδιασμοί των εσωκομματικών επιτελείων πήγαν όλοι στράφι με την δυναμική είσοδο του αυτοδημιούργητου εφοπλιστή από το Μαϊάμι.

Πόσο μάλλον που οι 1001 πολίτες του δείγματος (μεταξύ των οποίων και αυτοί που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή), βγάζουν Στέφανο μπροστά και με διαφορά.

Η τροπή προκαλεί πολλαπλά εγκεφαλικά στον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να πιστέψει πως είναι δυνατόν ένας άγνωστος να διεκδικεί το κόμμα επί ίσοις όροις. Ένας αστραφτερός εφοπλιστής, με χαμόγελο κολγκέιτ και ελαφρά αμερικανική προφορά, που έχει το θράσος να περπατάει στη Μακρόνησο. Κάτι που ούτε ο ίδιος ο Αλέξης τόλμησε να σκεφτεί (κατέθεσε μόνο λουλούδια στην Καισαριανή), ούτε και η «μικρή πρωθυπουργός» Ρένα Δούρου όταν τον Αύγουστο του ’14 έδωσε πολιτικό όρκο διαβάζοντας τον όρκο της Εθνοσυνέλευσης των Κορυσχάδων.

Ιστορική παρένθεση: καθώς πλησίαζε η απελευθέρωση από την γερμανική Κατοχή, το ΕΑΜ κατόρθωσε να οργανώσει εκλογές για την ανάδειξη εθνοσυμβούλων, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Κορυσχάδες, στο Καρπενήσι τον Μάιο του 1944, στην ονομαζόμενη τότε Ελεύθερη Ελλάδα, και εξέλεξαν την πρώτη οιονεί «κυβέρνηση του βουνού», την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), στην οποία συμμετείχαν πολιτικές προσωπικότητες και εκτός ΕΑΜ (Άγγελος Αγγελόπουλος, Πέτρος Κόκκαλης).

Τους ξινίζει

Η ιστορία ενίοτε εκδικείται. Στην ορκωμοσία παρέστη η ιστορική μορφή του αγώνα, ο τρικαλινός στρατηγός Σαράφης, ο οποίος μετά την Βάρκιζα εκτοπίστηκε στην Μακρόνησο. Κι ενώ ο Σαράφης δέχονταν τους αστούς, ως συναγωνιστές στην κυβέρνηση του Βουνού, οι σημερινοί συνεχιστές αδυνατούν να δεχτούν τον φωτογενή Κασσελάκη. Άλλες εποχές, άλλοι αγώνες. Μάλιστα ορισμένα στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης διατυπώνουν κι ερωτηματικά για τις δυνατότητες που δίνει το καταστατικό σε περιπτώσεις σαν του Στέφανου (δεν το είπε ακριβώς έτσι βέβαια).

Θα μείνει

Και όχι μόνο αυτό. Ο Στέφανος δηλώνει πως θα μείνει σκορπώντας ανατριχίλες. «Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ και στους επικεφαλής υποψηφίους μας στις Περιφέρειες της χώρας αλλά και σε όλη την κοινωνία που βιώνει απίστευτη αδικία.

«Αν πιστεύετε ότι ένα μοντέρνο, προοδευτικό κόμμα μπορεί να εκπροσωπήσει το μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας, τότε την Κυριακή να πάτε να ψηφίσετε!» λέει.

Η συμμετοχή

Ο αριθμός των ψηφοφόρων ίσως είναι μεγαλύτερο στοίχημα απ’ ότι το πρόσωπο που θα βγει. Το είπε με κάποιο τρόπο κι ο Φαναράς. Αν ψηφίσουν περί τις 40.000-50.000 θα είναι από μόνο του αρνητικό γεγονός για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ένα χρόνο πριν, τον Αλέξη Τσίπρα ψήφισαν περί τους 170.000.

Και στη Θεσσαλία;

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν έβγαλε καμιά ιδιαίτερη οδηγία για τους πολίτες που ζουν σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Αυτοί πως θα προσεγγίσουν την εσωκομματική κάλπη;

Εν τω μεταξύ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, 84.015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (19,64%). Ενώ στην κάλπη του Ιουνίου και μετά την ήττα με είκοσι μονάδες διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17,24% (66.043 πολίτες).

Τσαμπουκάς στη Λαμία

Αφήνω πίσω αυτή την άσχημη βδομάδα με μια ματιά στις μάχες εδώ κι εκεί, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, που περνάνε κάτω από το ραντάρ, αλλά είναι αμαρτία να χαθούν. Αγαπημένη, η λεκτική αντιπαράθεση

του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Απόστολου Γκλέτσου, με πρώην στέλεχος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα. Αφορμή, η άποψη του δεύτερου πως ίσως είναι καλύτερα να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά την καταστροφή από την πλημμύρα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:28

ΗΠΑ: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νεαρούς ενήλικες - Αργή πρόοδος στους άνω των 50

09:27

Ε. Φιλόπουλος (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία): Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του δέρματος

09:21

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων για διακοπές η Ελλάδα

09:07

Προσφορά 6,3 δισ. ευρώ από τη Mediobanca για εξαγορά της Banca Generali

09:01

Eurostat: Χαμηλόμισθος ένας στους 5 Έλληνες εργαζόμενους - Υψηλότερες οι μισθολογικές ανισότητες για γυναίκες και νέους

08:44

Νετανιάχου: Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να καταργηθεί

08:37

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

08:33

Χαλβατζής Μακεδονική: Τι έγραψε το «ταμείο» πριν περάσει στην Ideal Holdings

08:25

SIPRI: «Άνευ προηγουμένου» η άνοδος των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου

08:15

Πιστόριους: Η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα υπό κατοχή εδάφη της Ρωσίας

08:15

Σε ποια startup επένδυσε 100 εκατ. δολάρια ο μάνατζερ του ΛεΜπρόν Τζέιμς

08:13

Στη Ρώμη την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

08:06

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου για ορισμένα δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

08:06

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο Κουρσκ

08:00

Υπουργικό για σιδηροδρόμους και ΟΣΕ - Χωρίς νεύρο το πράσινο ΣΕΦ - Ο Χάρης στη Βοστώνη

07:52

Κλιματική κρίση: Ποιες εταιρείες προκάλεσαν ζημιές 28 τρισ. δολάρια

07:42

«Έξυπνοι» μετρητές: Ολοκληρώνεται και επίσημα ο διαγωνισμός – Στο 14% οι εγκαταστάσεις

07:35

Τραμπ: Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία

07:21

Metlen: Σήμερα το roadmap για το άλμα σε νέα ρεκόρ – Ανακοινώσεις δύο mega deals στο Λονδίνο

07:12

Ελ. Επαγγελματίες: Σκέψεις για διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα – Έως 15/9 οι αιτήσεις αμφισβήτησης

07:07

Στο υπουργικό ο νέος ΟΣΕ - Οι οίκοι και οι τράπεζες - Case study η Metlen

23:58

Σπυρόπουλος στη Διάσκεψη Τομέων του ΠΑΣΟΚ: Δεν μας σταματούν, δεν μας φοβίζουν

23:38

Ρωσία: Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν εναντίον υπόπτου για τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού

23:16

Ελβετία: Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών καταγράφηκε το 2024

22:47

Τσουκαλάς: Μεγάλο ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων μένουν εκτός του επιδόματος λόγω ηλικιακών ορίων

22:18

Κομοτηνή: Συνελήφθησαν δύο διακινητές που μετέφεραν 14 μη νόμιμους μετανάστες

21:47

Συνελήφθησαν 5 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Αττική

21:19

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 11 άτομα που οδηγούσαν χωρίς άδεια και 2 που οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης

21:01

Κανένα πρόστιμο στη φρεγάτα «Ύδρα», διευκρινίζουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού

20:45

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν καλεί τις ΗΠΑ και τη Γαλλά να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματά του