Η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα από κόμμα των δεκατριών Συνιστωσών, ήταν μια επίπονη διαδικασία. Το πέρασμα από πολύ μικρά, κομματίδια σε ένα πολιτικό κόμμα, ανέλαβε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνοντας να πετάξει σταδιακά όλα τα «βαρίδια». Για τον Αλέξη, δεν μέτρησε ούτε στιγμή ο σπουδαίος ρόλος τους στην δημιουργία αυτού που λένε «κινηματική ριζοσπαστική αριστερά», στους «αγανακτισμένους», στο κίνημα «δεν πληρώνω», σε όλ’ αυτά δηλαδή που φούσκωσαν το κύμα της αντίδρασης απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δέκα χρόνια μετά από το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνεται και ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει για να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς συνειδητοποίησε πως αν συνεχιστεί το έργο, θα κοιτάει γύρω του στα έδρανα και θα βλέπει Πολάκη, Παππά, Τζάκρη, Ακρίτα, Λινού, και Βασίλη Κόκκαλη (από τους ΑΝ.ΕΛ.).
Man to Man
Μετά από μεγάλο διάστημα κατά το οποίο απέφυγε να αναμιχθεί στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Πρόεδρος ανέλαβε δράση, λοιπόν. Είδε Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νάσο Ηλιόπουλο, Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη. Σκοπός, να σταματήσει η αιμορραγία δυναμικών στελεχών, και η άσκηση συναισθηματικής πίεσης στην Έφη να μην φύγει.
Ποιοι φεύγουν
Όμως, οι αποφάσεις είναι σχεδόν ειλημμένες και δείχνουν διάσπαση, αν και η απειλή/ πίεση του προέδρου Κασσελάκη για «αποστάτες» (Ant1), παίξει τον ρόλο της. Την Κυριακή στην συνεδρίαση των 6+6, θα μετρηθούν οι δυνάμεις και τα πράγματα θα γίνουν συγκεκριμένα. Το ζήτημα είναι τα βουλευτικά κουκιά. Πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν; Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Τζούφη, μαζί με Μπάρκα, Θεανώ, Ψυχογιός και Σία Αναγνωστοπούλου, αν ενωθούν με Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, είναι έτοιμοι την Δευτέρα να στείλουν επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον Πρόεδρο της Βουλής, Τασούλα, και στην συνέχεια δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (χρειάζονται τουλάχιστον δέκα βουλευτές).
Οριακή αξιωματική αντιπολίτευση
Αποχώρηση άλλων εννιά, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά με μόλις 34 βουλευτές. Έτσι, θα νιώθει πιο κοντά την καυτή ανάσα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει 32 βουλευτές, και στην δημοσκόπηση της Opinion Poll έχει ήδη περάσει στην δεύτερη θέση με 16% έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλύτης
Η αποχώρηση των 6+6 θα βάλει σκληρά διλήμματα σε μια σειρά κορυφαίων στελεχών, τα οποία είτε έχουν την δική τους ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Παπαδημούλης), είτε πήγαν εκεί εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα (Μαριλίζα, Ραγκούσης) και δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Στην ίδια κατηγορία είναι και στελέχη της γενιάς του Αλέξη, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα και είτε πήραν διακριτικά θέση στις εσωκομματικές (Γαβριήλ), είτε παραμένουν στις παρυφές του χώρου αλλά είναι ανενεργοί (Τάσος Κορωνάκης). Αλλά και άλλοι, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, που μπορεί να είναι σχετικά newcomers, αλλά κατάφεραν να ξεχωρίσουν.
Τους θέλουν;
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είναι πόσο ζεστά επιθυμούν οι 6+6 να συμπορευτούν με στελέχη της Ομπρέλας, τα οποία ίσως έχουν κλείσει έναν κύκλο προσφοράς στην πρώτη γραμμή, συμμετείχαν στην δημιουργία τοξικού κλίματος μετά την εσωκομματική εκλογή και τη νίκη Κασσελάκη, και ανήκουν σε μια άλλη γενιά: Σκουρλέτης, Βίτσας και Φίλης, «φωτογραφίζονται» σε αυτή την κατηγορία, ενώ διαχωρίζεται ο Βούτσης που έδειξε αυτοσυγκράτηση από την έκθεση στα ΜΜΕ, και οριακά ο Ευκλείδης που δεν τον νοιάζουν τα αξιώματα.
Κι ο Αρχηγός;
Μασουλάω αργά τα φύλλα μου (Μελιβοίας πάντα) και κλείνω τα μάτια. Αυτόν που βλέπω επικεφαλής του νέου κοινοβουλευτικού κόμματος, τον λένε και πάλι Αλέξη. Αλέξη Χαρίτση. Τελικά το όνομα είναι φετίχ.
Τελικά το όνομα είναι φετίχ.
Κι ο Πέτρος;
Ο ευρωβουλευτής, γιός του Σωκράτη κι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, όπως είχαν μάθει οι πιστοί μου από τις 24 Οκτωβρίου, έκανε χθες την κίνηση αποχώρησης από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας προσεκτικά την δήλωσή του αντιλαμβάνεσαι πως μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο αυτό. Ο Πέτρος θα παντρευτεί, θα περιμένει να δει πώς θα κινηθούν τα πράγματα στην Αθήνα, θα μετρήσει τα δεδομένα, θα δει τι στελέχη μπορεί να μαζέψει, κι αν όλα είναι ευνοϊκά, τότε μπορεί και ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024.
Διαδικαστικά
Την ώρα που ένα νέο κόμμα είναι έτοιμο να γεννηθεί, το παλιό, έχει πολλά να κάνει. Ο Κασσελάκης το πήρε το μήνυμα απ’ τον Αλέξη να ρίξει τους τόνους και να στρωθεί στην δουλειά. Έχουν πολλά να γίνουν. Καταρχήν, πρέπει να εισηγηθεί νέα μέλη στην Πολιτική Γραμματεία για να αναπληρωθούν όσοι έφυγαν. Οι προτάσεις του θα πρέπει να εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή, για την οποία είναι ερωτηματικό εάν θα γίνουν αναπληρώσεις με επιλαχόντες, ή θα εγκρίνει όπως είναι και μετά θα διαλυθεί για να συσταθεί στην θέση της η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
Θα προλάβει πριν πάει φαντάρος;
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.