INSIDE OUT

«Με φόρα» στην 4η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην έξοδο η Αχτσιόγλου – Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αποστολή Παπασταύρου

22-11-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με φόρα» στην 4η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην έξοδο η Αχτσιόγλου – Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αποστολή Παπασταύρου

Δύο 24ωρα μετά το σύνθημα Τσακαλώτου που περιέγραψε ως «εφικτό στόχο» τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας με τους «6+6», η Έφη Αχτσιόγλου είναι έτοιμη να κουνήσει το μαντίλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα πάει από το κακό στο χειρότερο στις δημοσκοπήσεις. Αν ήταν μετοχή στο χρηματιστήριο θα μιλούσαμε για μαζικό sell off. Κι ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο στην Κουμουνδούρου - να βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους - δεν το φανταζόταν ούτε ο πλέον ορκισμένος κομματικά εχθρός τους.

Το 'χε πει ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, μόλις τον περασμένο Ιούνιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία φωτοβολίδα που θα σβήσει, αλλά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά». Τα ίδια έλεγε και ο Φώτης Κουβέλης για τη ΔΗΜΑΡ. Η κατάληξη γνωστή...

Πάντως, η Όλγα Γεροβασίλη διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαλυθεί. Ναι, μπορεί και να συμβαίνει - όπως αυτό που λένε «δεν είναι αυτό που νομίζεις...».

Αλλά όπως και να ‘χει, έρχεται να επιβεβαιωθεί ότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γραμμένη με διασπάσεις. Το «ριφιφί» Κασσελάκη ήταν απλώς ο καταλύτης για να συμβεί. Ο ουρανοκατέβατος Κασσελάκης έβγαλε «νοκ άουτ» 4 πρώην υπουργούς.

Και οι 4 πρώην δεν κατάλαβαν ότι δεν νίκησε ο Κασσελάκης, αλλά έχασαν αυτοί. Αλλά αυτά, ας τα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα βλέπει αυτά και δεν πιστεύει στα μάτια του. Όσο κι αν δεν μπορεί να εκφράσει δημόσια τη χαρά του, ρίχνει τις ατάκες του κάνοντας πλάκα. Όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο της ομιλίας στη Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα. «Έλα Συρεγγέλα, αλλά μην έρθεις με φόρα. Αυτό δεν βγήκε σε καλό», είπε τρολάροντας με τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αφορά στην ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, όπως και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα πράγματα στη Θεσσαλία είναι πολύ δύσκολα. Το ΑΕΠ της περιοχής εμφανίζει μείωση σε επίπεδα Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Μεγάλες βιομηχανίες έχουν σταμάτησαν και δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν. Και η εξειδικευμένη Ολλανδική εταιρεία που κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα δεν έχει μαγικές λύσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρεται πως είναι τι θα γίνει με τη λίμνη Κάρλα. Και μετά, ποιοι χωριά θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και τι μπορεί να ξαναπάρει μπρος. Δύσκολα ζητήματα κι ακόμη πιο δύσκολες οι αποφάσεις.

«Φόρα, κατηφόρα» - Η νέα δημοσκόπηση

Ότι παραμένει μεγάλη η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί πλέον είδηση. Η δημοσκόπηση της Prorata είναι η δεύτερη που βγάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη δεύτερη θέση και η πρώτη που εμφανίζει στον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η-4η θέση, δίπλα – δίπλα με το ΚΚΕ.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 34% και ακολουθεί ΠΑΣΟΚ με 12%. Δεν ανέβηκε – έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5%, όσο και το ποσοστό του ΚΚΕ.

Κυριάρχος ο Μητσοτάκης

Ένα 33% εκφράζει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αρνητικές είναι οι απόψεις του 23%.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συγκεντρώνει θετική άποψη μόλις από ένα 11% και αρνητικές από 28%. Ναι, είναι ο ίδιος Στέφανος Κασσελάκης που υποσχόταν ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Επί του παρόντος έχει χάσει και την εμπιστοσύνη των συντρόφων στην Κουμουνδούρου – όσων αποχώρησαν και όσων μένει να κλείσουν φεύγοντας την πόρτα.

Πάνω από τον Κασσελάκη είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδουλάκη, με τις θετικές απόψεις αφορούσαν το 18% αλλά τις αρνητικές στο 41%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός που απολαμβάνει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, με 39% και έπονται με χαώδη διαφορά οι υπόλοιποι:

• Στέφανος Κασσελάκης: 5%
• Νίκος Ανδρουλάκης: 4%
• Δημήτρης Κουτσούμπας: 3%
• Ζωή Κωνσταντοπούλου: 3%
• Κυριάκος Βελόπουλος: 2%
• Δημήτρης Νατσιός: 1%
• Βασίλης Στίγκας: 1%

Μοιρασμένες, πάντως, είναι οι γνώμες για την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου αριστερού κόμματος μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Το 42% απαντά «σίγουρα υπάρχει» ή «μάλλον υπάρχει» ενώ το 50% τίθεται κατά.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό κόμματος αλλά και εντός της κυβέρνησης ήταν ηχηρό.

«Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή αλλά με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη αλλά ευθύνη για αποτέλεσμα. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές και ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και μετρημένος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Και μίλησε για «υπερφίαλες συμπεριφορές».

«Κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες. Πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλά την μπάλα, αλλά πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί ο πήχης είναι ο πήχης των προβλημάτων», σημείωσε ένα 24ωρο μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κληθείς δε, να σχολιάσει την αναφορά περί «υπερφίαλων συμπεριφορών», είπε:

«Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε όλοι, όσοι έχουμε την οποιαδήποτε δημόσια θέση, οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, πολύ καλά μέσα μας. Υπάρχει η διαρκής αξιολόγηση (…) των συμπεριφορών και των δηλώσεων, οι οποίες κρίνονται κάθε μέρα. Πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων. Προφανώς, πρέπει να αποφεύγουμε άστοχες δηλώσεις και πρέπει να έχουμε πάντοτε το μυαλό μας στα προβλήματα των πολιτών. Να μην μιλάμε λες και είμαστε εκτός της πραγματικότητας...».

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού από τον Παπασταύρου

Με τον Φρέντι Μπελέρη συναντήθηκε στην Αλβανία ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ενόψει της δίκης του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, η οποία ξεκινάει σήμερα.

«Δυστυχώς, στη Χειμάρρα η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Είναι ο μόνος δήμος σε όλη την Ευρώπη όπου ο καταψήφισμενος δήμαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος στερείται του δημοκρατικού δικαιώματός του να ορκιστεί», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παπασταύρου.

Ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Μπελέρη. «Θέλουμε το τεκμήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την αλβανική δικαιοσύνη. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου του κράτους δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα στην Χειμάρρα», τόνισε.

Kasselakis statistics

Ο Στέφανος Κασσελάκης - αν μη τι άλλο – διακρίνεται στα οικονομικά. Πώς διαβάζει τους αριθμούς και τα στατιστικά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη ιστορία.

Για την ομάδα των «6+6» μίλησε στο Thessaloniki Summit 2023: «Όσον αφορά την κυρία Αχτσιόγλου (…) δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από μεριάς τους οπότε θεωρώ ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό για εμένα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη». Την ίδια ώρα, πληροφορίες έφεραν την Έφη Αχτσιόγλου να μετρά τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε: «Δεν έφυγε η Ομπρέλα αλλά μερικά στελέχη τους».

Ρωτήθηκε δε, πως αν αποχωρήσουν 10-12 βουλευτές τότε θα υπάρχει πρόβλημα αριθμητικό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά θα φύγει η γενιά των 40άρηδων από το κόμμα. «Ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Όσον αφορά τη γενιά των 40άρηδων, εμένα με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να έχουν φρέσκες ιδέες και να έχει νέες ιδέες, όχι το ηλικιακό. Έχουμε εκατοντάδες βιογραφικά για να δουλέψουν μαζί μας».

Κατά τα λοιπά, Πολάκης – Τσίπρας σχολίαζαν ότι «περιττεύει ακόμη και η διάψευση» για τα περί συλλογής υπογραφών υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη. Κατά τα άλλα, κυκλοφόρησε κείμενο από το περιβάλλον των λεγόμενων «νεοπροεδρικών» (sic) με στόχο να αντιστραφεί το κλίμα καλώντας όσους σκέφτονται την αποχώρηση, να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάντλητοι στην Κουμουνδούρου – άγνωστο τι άλλο θα δούμε…

Είναι κάποιες λίγες φορές που ακόμη και σε μια Πυθία συμβαίνει το απρόβλεπτο. Έτσι η καλή μας Πυθία εκτάκτως απουσιάζει – επιστρέφει οσονούπω.

Για λίγο, εκτάκτως επιστρατεύτηκε μια άλλη στη θέση της.

Σας φιλώ,

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Χανίγια (Χαμάς): Oι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα υπονομεύουν τις συνομιλίες

23:47

ΗΠΑ: Υψηλόβαθμος Δημοκρατικός βουλευτής καλεί τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

23:39

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον δήμο Αθηναίων λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

23:25

Ερυθρά Θάλασσα: Η στιγμή που η φρεγάτα Ψαρά καταρρίπτει drone των Χούθι

23:16

«Αναιμικά» ρεκόρ στην Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

23:02

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ σαρώνει το Τέξας - Τουλάχιστον 1 νεκρός

22:54

Σε χαμηλά σχεδόν δύο εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο

22:36

Ο Λ. Οίκος διαβεβαιώνει για την κατάσταση του Μπάιντεν - «Καμία θεραπεία, κανένα φάρμακο»

22:23

Crypto: Τα bitcoin αξίας 2 δισ. της Γερμανίας, το «ξεπούλημα» και οι ανησυχίες των traders

22:07

Ινδονησία: 10 νεκροί και 40 αγνοούμενοι μετά από κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο

21:53

Στην ΤτΕ περνά η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

21:47

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Το σύστημα δικλίδων για τις δαπάνες στην πολιτική συνοχής δεν αποδίδει

21:39

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία άγονων περιοχών

21:26

Οι πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο - Στην τρίτη θέση οι «Πατριώτες για την Ευρώπη»

21:17

Lancet: Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ τον επίσημο απολογισμό

21:12

Τράπεζα Πειραιώς: Από 16 Ιουλίου η καταβολή του μερίσματος

21:01

Ζαχαράκη: Διαρκής η μέριμνα για τους πολύτεκνους - Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

20:49

Τριαντόπουλος: Εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης της Σαμοθράκης

20:41

Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

20:37

Exxon Mobil: «Βλέπει» πλήγμα στα κέρδη τριμήνου λόγω της μείωσης των τιμών αερίου

20:28

Στην Ουάσιγκτον ο Κ. Μητσοτάκης - Συνάντηση την Τρίτη με τον CEO της Corus International

20:22

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού» απέναντι στο Ισραήλ

20:09

Τράπεζα του Ισραήλ: Σταθερά στο 4,5% τα επιτόκια για 4η συνεδρίαση

20:04

Κορονοϊός: Σύσταση Γεωργιάδη σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν λόγω έξαρσης κρουσμάτων

19:50

Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι βάζει εμπόδια στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

19:47

Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Μη υπαρκτή η πληρωμή 14 εκατ. ευρώ σε παραγωγό

19:40

Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό και το στεγαστικό θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

19:38

Ο Ζελένσκι απορρίπτει τη «μεσολάβηση» του Όρμπαν για τον τερματισμό του πολέμου

19:30

Real Consulting: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,038 ευρώ/μετοχή καθαρά

19:23

Παπουτσάνης: Στα 31,7 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του α' εξαμήνου