Γεμάτοι ενέργεια! Κίνηση! Νεύρο! Σπίθες πέταξαν τα μάτια, φωτιές το στόμα, κεραυνούς τα χέρια. Ξεκουράστηκαν. Είναι φανερό. Μόνο ο Σταθάκης έδειχνε κάπως ταλαιπωρημένος. Η παρουσίαση του σήματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγινε σε ζεστό οικογενειακό κλίμα. Επιτέλους μόνοι. Χωρίς τον ξενόφερτο Κασσελάκη, χωρίς τους Πασοκογενείς, χωρίς τους ανθρώπους του Τσίπρα, χωρίς τον Πολάκη και το Νίκο τον Παππά. Το όνομα που επέλεξαν εσείς το ξέρετε ήδη από χθες, και πάμε παρακάτω.
Αλέξης αντιγράφει Αλέξη
Καταρχήν θέλουν να κυβερνήσουν. Άκουγα τον Αλέξη Χαρίτση και μου θύμιζε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα της περιόδου ’12-’15, αλλά στο πιο λακωνικό. «Θέλουμε μία Αριστερά που να κυβερνά και να θέλει να αλλάξει τώρα τη χώρα. Θα διεκδικεί τη διακυβέρνηση αφού είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και δύναμη πολιτικής αλλαγής», επισήμανε.
Την ίδια στιγμή όμως οι «11» διεκδικούν για δικό τους και το κυβερνητικό στοιχείο στο βιογραφικό της «Νέας Αριστεράς».
«Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες, στη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια. Θα είμαστε περήφανοι για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και θα είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών», ξανά επισήμανε ο Χαρίτσης.
Και νέοι, και παλιοί ταυτόχρονα.
Μαζί στα κινήματα
Στο βήμα εκτός από τον Πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση, ανέβηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Να δείξουμε στην πράξη ότι η πολιτική μπορεί να γίνει κι αλλιώς» είπε κι εκεί ακριβώς μ’ έκανε να χασμουρηθώ φευγαλέα. Ξύπνησα όταν είπε «κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί στα κινήματα, ανθρώπους να χαμογελάνε». Εκείνη τη στιγμή ο φακός έπιασε Τζανακόπουλο με πλατύ χαμόγελο.
Ορκίζομαι ότι τον είδα.
Έχουν επίγνωση
Στη συνέχεια μίλησε και ο αγαπημένος Ευκλείδης. «Δεν είναι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση του τι κάναμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας επί 4 γεμάτα χρόνια.
Ο Αλέξης έχει αλλάξει πίστα
Την ώρα που τα παιδιά του Αλέξη έσπαζαν τις οικογενειακές αλυσίδες, ο πολιτικός του πατέρας, βρίσκονταν στη Ρώμη. Λεπτομέρειες της αποστολής χάρισε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης σημειώνοντας: «Ξεκινήσαμε στη Ρώμη τη συνεδρίαση της Monitoring Committee του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.
Τον Αλέξη είχε υπό την προστασία της η ίδια η Ντόρα, ενώ ο Στυλιανίδης συνεχίζει ακάθεκτος: «Μόλις ολοκληρώσαμε την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Ιταλίας κ. Ματταρέλα ως Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνοδευόμενοι από την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου κ. Χατζηβασιλείου».
Δεν ξέρω πως θα γυρίσει από την Ρώμη ο Αλέξης μετά από αυτή την επίθεση αγάπης μιας Μητσοτάκη- λογικά κάπως αλλαγμένος. Γενικά στην Ιταλία συμβαίνουν διάφορα αυτή την εποχή.
Το μήνυμα του Αλέξη
Παρά το πρέσινγκ της ψηλής, το μυαλό του Τσίπρα, εκεί, στην Κουμουνδούρου και το Σεράφειο. «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», τόνισε, έτσι για να μην ξεχνιούνται οι «11».
Παρόν στους Servicers
Οι οποίοι δεν ξεχάστηκαν καθόλου σε ό, τι αφορά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικού χρέους, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτου, Σία Αναγνωστοπούλου και Αλέξης Χαρίτσης ψήφισαν παρόν σε τρία άρθρα για τους Servicers: Στον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, στη λειτουργία των servicers ως μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών και στην παράταση των αδειών λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά.
Καταψήφισε μόνο ο Φερχάτ Οζγκιούρ.
Ποιος να έδωσε άραγε τη «γραμμή»; Ο έμπειρος Ευκλείδης, η νομομαθής Αχτσιόγλου του υπουργείου Εργασίας, ο επί του ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ή η Θεανώ;
Εκτιμώ πως θα ερωτηθεί κάποιος και θα υπάρξουν εξηγήσεις, γιατί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πόλεμος θα είναι ανελέητος. Λογικά θα ενδιαφερθούν και οι ίδιοι οι Servicers.
Δεν φεύγει
Κι ενώ ο Αλέξης ανακοίνωσε το νέο σχήμα, κι ο άλλος Αλέξης ήταν με τη Ντόρα και τον ΓΑΠ στη Ρώμη, ο Πρόεδρος Στέφανος έδινε συνέντευξη (Alpha). Στην οποία έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να φύγει από την θέση του, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό. Όμως θέλει να είναι πρώτο κόμμα. «Και πιστέψτε με δεν θα έχω τύψεις ό,τι και να συμβεί» σημείωσε.
Σήμερα το βράδυ μιλάει στο 34th Annual Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Intercontinental.
Χθες είπε κατιτίς παραπάνω για το όραμά του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αυτό το οποίο έλεγε και ο Αλέξης και η πολιτική γραμματεία, κόμμα των μελών. Πως γίνεται αυτό; Γίνεται με ένα κόμμα το οποίο θα είναι ανοιχτό και αξιοκρατικό. Μόνο έτσι γίνεται. Και αυτό ακριβώς θα εκτελέσω. Δεν είναι θέμα τα όργανα να μην υπάρχουν, το αντίθετο. Τα όργανα θα υπάρχουν, θα παράγουν πολιτική. Αλλά οι οργανώσεις των μελών, τα μέλη τα οποία θέλουν να προσφέρουν θεματικά σε ένα αντικείμενο στο οποίο έχουν εξειδίκευση, πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που τα αφουγκράζεται. Άρα αυτό και μόνο αυτό θα είναι ο πυρήνας για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ».
Φόροι, φόροι, φόροι
Στην ίδια συνέντευξη, εκτός από το πολιτικό όραμα, έδωσε κι ένα στίγμα του πως αντιλαμβάνεται τη φορολογική πολιτική. Πολλοί θα χαρούν.
«Για κέρδος κάτω από τα 220.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαμε μείωση στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, στο 17%. Για εταιρείες που είναι πάνω από 220.000 ευρώ ως εισόδημα, μια μικρή αύξηση στο 24%. (…) Το 97% των επιχειρήσεων έχουν κέρδος κάτω από 220.000 ευρώ. Άρα λοιπόν πρόκειται για μια τομή γι' αυτές τις επιχειρήσεις, να μπορούν να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά. Και επίσης είναι και πιο δίκαιο.
Πάμε λοιπόν τώρα στα φυσικά πρόσωπα. Και εκεί πέρα πρέπει να απλοποιήσουμε όλη την κατάσταση. Το να έχουμε διαφορετικές κλίμακες βάσει πηγής εισοδήματος κτλ., είναι ένα μπέρδεμα. Να έχουμε μία προοδευτική κλίμακα για όλους. Και να ξέρεις ακριβώς τι πληρώνεις βάσει εκείνης.
Μέσα σε αυτό, πρέπει να αναθεωρήσουμε και τον αυτοτελή φόρο στο μέρισμα. Τα μερίσματα πρέπει να είναι μέρος του εισοδήματος του φυσικού προσώπου. Άρα λοιπόν, ανεξάρτητα πηγής εισοδήματος, να υπάρχει μια απλή ξεκάθαρη, πολύ προοδευτική κλίμακα. Και έτσι να ξέρουν όλοι τι πληρώνουν με δίκαιο τρόπο βάσει του τι εισόδημα έχουν μπορέσει να αποκομίσουν την εκάστοτε χρονιά.
Και επιτέλους, πάρα πολύ σημαντικό αυτό, να σταματήσει η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών».
Να δω πως θα απαντήσουν σ’ αυτά οι Νέοι Αριστεροί.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.