«Αυτό το θέμα το συζητούσα με τους γονείς μου όταν ήμουν μικρός. Το ρεπερτόριο πρέπει ν’ αλλάξει, να πάμε παρακάτω».
Προσπαθώ να φανταστώ μαθητή τον Πιερρακάκη, να συζητάει με τον πατέρα και την μητέρα του στα Πατήσια τις επιλογές που είχε μετά την αποφοίτηση από την Λεόντειο της γειτονιάς. Ούτε εκείνος μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα υπήρχε μια μέρα, που θα γίνονταν ο υπουργός Παιδείας, που θα άγγιζε το ιερό τοτέμ: την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι «έθνος εκπαιδευτικά ανάδελφο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ακαδημαϊκή διπλωματία
Είπε πολλά ο Πιερρακάκης στην Ert News και στον Γιώργο Κουβαρά. Ο νόμος θα έρθει σύντομα για διαβούλευση και αμέσως μετά θα ξεκινήσει «ακαδημαϊκή διπλωματία» για το πώς θα μπορούσαμε να μεγιστοποιήσουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος ένα κομμάτι των περίπου 40.000 φοιτητών στο εξωτερικό, να μείνουν εντός. «Αυτός ο αριθμός σε απόλυτα νούμερα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των Ισπανών ή των Άγγλων. Η Πορτογαλία, που έχει συγκρίσιμο πληθυσμό, έχει πολύ λιγότερους, περίπου το ένα τέταρτο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Η μοδίστρα
Πέρα από το τοτέμ των μη κρατικών πανεπιστημίων, και την ιστορικότητα της μεταρρύθμισης που θα φέρει την υπογραφή δύο Κυριάκων, πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι κινήσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση.
«Ξέρετε μίλαγα με μια γνωστή μου που πήγε να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης για ραπτική. Υπήρχε μια ραπτομηχανή. Η μοδίστρα έδειχνε και οι μαθητές έβλεπαν. Τί θα κάνετε γι’ αυτό;» ρώτησε ο Κουβαράς.
Όπως είπε ο Πιερρακάκης, θα δοθούν 120 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθεί ένα «κέλυφος» μέσα στα σημερινά ΕΠΑΛ και ΙΕΚ με νέα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, νέο εξοπλισμό, και στόχευση τοπικού χαρακτήρα. Οι καθηγητές θα είναι οι ίδιοι και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κλιμακωτά τον επόμενο μήνα.
Πλατφόρμα για bullying
Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά τα περιστατικά bullying στα σχολεία. Το μόνο που αποκάλυψε ότι είναι ότι θα γίνει μια πανελλαδική καμπάνια- μέρος της οποίας θα είναι η δυνατότητα καταγραφής περιστατικών βίας, και τα ίδια τα παιδιά θα μπορούν να καταγγέλλουν.
Πράσινο Μαστίγιο
Μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, αλλά κοντά στα προβλήματα της οικονομίας, η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ ««Α) Κύρωση της από 7.12.2023 τροποποίησης της από 31.7.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» - Β) Κύρωση του από 4.1.2024 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία»«, ανέβασε στροφές.
Βοήθησε σ’ αυτό το φλεγματικό στυλ με το οποίο ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, άσκησε κριτική στο πρώτο μέρος.
Όπως είπε, υπάρχουν τέσσερα σενάρια που η κυβέρνηση κυρώνει την Α.
Πριν πάμε όμως στο τέταρτο σενάριο, να δούμε τι περιλαμβάνει. Το εξήγησε θαυμάσια η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Καραμανλή.
Τι είπε η Άννα
«Το Υπερταμείο κατέχει το 25%, το ΤΑΙΠΕΔ το 30%, η εταιρεία Avi Alliance Gmbh το 40% + 60 μετοχές, πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Καναδικού Ασφαλιστικού Ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Κοπελούζου το 5% - 60 μετοχές. Θα παρατηρήσατε ένα παράδοξο, ότι η εταιρεία που διοικεί το αεροδρόμιο ουσιαστικά δεν έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Έτσι είχε διαρθρωθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος η αρχική σύμβαση παραχώρησης. Όμως, η δομή αυτή δεν επιτρέπει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Δεν μπορεί, δηλαδή, στο χρηματιστήριο να υπάρχει εταιρεία που η διοίκηση της ασκείται σύμφωνα με το καταστατικό της από μέτοχο μειοψηφίας.
Μετά την κύρωση, από τη Βουλή, αυτής της σύμβασης το 30% που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές και στο επενδυτικό κοινό, καθώς και στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης».
Το 4ο σενάριο
Ο Παύλος δεν πείστηκε.
«Σας υποσχέθηκα μια τέταρτη εκδοχή, γιατί η Κυβέρνηση πουλάει με χασούρα ή μικρότερη προοπτική κερδών, μετοχές που θα μπορούσε στο μέλλον να πουλήσει ακριβότερα. Σας είπα ότι δεν θέλω να τη σκέφτομαι. Και θα εξηγήσω, γιατί δεν θέλω να τη σκέφτομαι.
Θα την πω όμως, πρώτον, για να μη θεωρείτε ότι τρώμε κουτόχορτο και δεύτερον, διότι στο μέλλον θα πάρετε αποφάσεις για το τίμημα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο των Μετοχών τού Αεροδρομίου και καλό είναι να λάβετε και αυτήν την πιθανότητα υπ΄ όψη.
Πουλώντας φθηνότερα σήμερα, κάτι που αύριο θα έχει μεγαλύτερη αξία, κάνετε ένα σημαντικό δώρο στους υπάρχοντες μετόχους των εταιρειών. Δηλαδή, θυσιάζετε περιουσία και χρήματα τού ελληνικού λαού για να κάνετε κάποιους ανθρώπους που έχουν χρήματα, πλουσιότερους.
Με ποια προοπτική, θα με ρωτήσετε; Σε τέτοιες περιπτώσεις, Κυβερνήσεις ενεργούν έτσι ώστε οι φίλοι τους να γίνουν πιο φίλοι και οι εχθροί να γίνουν λιγότερο εχθροί. Ή ακόμα και φίλοι. Δεν φαντάζομαι να έχετε κάτι τέτοιο στο μυαλό σας. Το λέω, διότι, κάποιοι μέτοχοι αυτών των εταιριών και δηλωμένοι φίλοι σας και δηλωμένοι εχθροί σας, έχουν υπάρξει.
Αλλά, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι είστε μια Κυβέρνηση που ξεπουλάει περιουσία τού κόσμου, για να κάνει δωράκια σε φίλους ή για να κλείσει στόματα αντιπάλων, και ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι είστε μια Κυβέρνηση διεφθαρμένη.
Λέω, λοιπόν, ότι δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό το σενάριο, διότι αν έχω δίκιο είστε διεφθαρμένοι και αυτό είναι κακό για τη χώρα, ενώ αν έχω άδικο, χωρίς αποδείξεις, θα είμαι συκοφάντης. Για αυτό, άφησα αυτήν την εκδοχή στο τέλος. Ούτε εσάς θέλετε να σας λένε διεφθαρμένους ούτε εμένα μου αρέσει να με λένε συκοφάντη. Προσέχω πάρα πολύ τα λόγια μου. Καλό είναι να προσέξτε πάρα πολύ τις πράξεις σας».
Η απάντηση Πετραλιά
Στις αιτιάσεις και τους βαρύτατους υπαινιγμούς Γερουλάνου απάντησε ο Θανάσης Πετραλιάς υφυπουργός Οικονομικών. Όπως είπε, με την συμφωνία αυτή γίνονται οι αλλαγές που απαιτούνται ώστε «να καταστεί δυνατή η εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο χρηματιστήριο».
Ποιες είναι οι αλλαγές; «Η εναρμόνιση του ΔΑΑ με το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύει για τις εισηγμένες εταιρείες. Μέσα σε αυτά είναι και ότι πρέπει αυτός που ασκεί τη διοίκηση, το μάνατζμεντ, να έχει το 50%. Τώρα υπάρχει το παράδοξο στο ΔΑΑ να ασκεί το μάνατζμεντ μια εταιρεία που έχει το 40%. Πρέπει όταν μια εταιρεία είναι στο χρηματιστήριο να έχει το 50% για να ασκεί το μάνατζμεντ».
Γιατί μπαίνει στο χρηματιστήριο
Ο Πετραλιάς θύμισε ότι, πριν το 2019 υπήρχε σχεδιασμός το αεροδρόμιο να πουληθεί σε fund, ενώ τώρα «έχει γίνει η στρατηγική επιλογή να γίνει η εισαγωγή του διεθνούς αερολιμένος στο ελληνικό χρηματιστήριο. «Αυτό αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας πράξη, να το πω έτσι, ώστε να αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Είναι, νομίζω, η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία που μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που σημαίνει ότι η ελληνική χρηματαγορά γίνεται πλέον ανεπτυγμένη, developed. Για τις ξένες οικονομίες θεωρείται πλέον μια ανεπτυγμένη χρηματαγορά με την εισαγωγή αυτή του ΔΑΑ. Είναι στρατηγικής σημασίας αυτό που γίνεται και περιμένουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το Φεβρουάριο».
Άρα το Δημόσιο πουλάει ασημικό, για να φουσκώσει το χρηματιστήριο. Στο τέταρτο σενάριο δεν απάντησε, αλλά υποψιάζομαι πως αυτή η συζήτηση θα έχει συνέχεια.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.