INSIDE OUT

Πολιτισμένη διαφωνία ζητάει ο Κυριάκος από την Άγκυρα - Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις - Και ξανά το Μακεδονικό στο προσκήνιο

Μαρία Νταλιάνη
13-05-2024 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτισμένη διαφωνία ζητάει ο Κυριάκος από την Άγκυρα - Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις - Και ξανά το Μακεδονικό στο προσκήνιο

Η γειτονιά είχε πάντα τα θέματά της. Η ατυχία της γεωγραφίας. Όχι όπως η Αυστρία που έδωσε το 12άρι της «στους γείτονες» τους Ελβετούς. Η Ελλάδα και οι δικοί της γείτονες είναι ένα βήμα μπρος-δύο πίσω. Αυτή την περίοδο οι σχέσεις είναι δύο πίσω με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ με Τουρκία διάγουν non binary φάση. Ευτυχώς υπάρχει ύφεση με Βουλγαρία, αλλιώς η περικύκλωση θα ήταν πλήρης.

Μια δύσκολη ερώτηση

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο -στην Άγκυρα αυτή την φορά- ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Özay Şendir. Ο κ. Sendir του έκανε μια αναπάντεχη ερώτηση.

- Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η περίοδος χωρίς εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας; Τι είδους ευθύνη θα αναλάβετε από την πλευρά σας; Ζήτησε δηλαδή από τον αμυνόμενο στην περιοχή να αναλάβει ευθύνες απέναντι σε μια χώρα που διατηρεί το casus belli.

Ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε την παροιμιώδη ψυχραιμία του.

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή».

Πολιτισμένα

«Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.
Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες».

Η αναφορά του Κυριάκου για διαφωνίες «με πολιτισμένο τρόπο» δίνει ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά και ταυτόχρονα εξηγεί την τοποθέτηση του σχετικά άχρωμου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν ας συνεχίζει τον χαβά του, αρκεί να το κάνει χωρίς φασαρία.

Εμπορικές συνεργασίας

Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τη διατήρηση χαμηλών τόνων, χωρίς λεκτικές και άλλες προκλήσεις από την Άγκυρα, επιδίωξη είναι ν’ ανοίξουν δρόμοι για μεγαλύτερες συνεργασίες στον οικονομικό τομέα. Δύο χώροι που ενδιαφέρουν άμεσα είναι οι ελληνικές κατασκευαστικές να αναλάβουν από κοινού project με τουρκικές (που είναι ήδη δυνατές σ’ αυτόν τον τομέα), και φυσικά στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού προηγήθηκε το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του οποίου έγιναν και δύο ξεχωριστά πάνελ (ΕΡΤ).

Το πρώτο είχε ως αντικείμενο τους τομείς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συμμετείχαν οι: Αντνάν Πολάτ (πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου), Βύρων Νικολαΐδης (CEO, PeopleCERT), Νικόλαος Βέττας (καθ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), και Ζουχάλ Μερτ Ουζούνερ (καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Μαρμαρά). Συντονιστής: Ενές Μπαϊρακλί ( αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ερευνών Τουρκίας)

Το δεύτερο διερεύνησε τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό. Συμμετείχαν οι Παναγιώτης Χριστόφας (δήμαρχος Μυτιλήνης), Ιωάννα Δρέττα (πρόεδρος Marketing Greece, CEO REDS SA, Ellaktor group), Μαρία Σαράφογλου (διευθύντρια γραφείου Aegean Airlines στην Τουρκία), Βολκάν Αλτιντάς (καθηγητής Πανεπιστημίου Κατίμπ Τσελεμπί) και Αλέν Λεπάν (οικονομικός συντάκτης Daily Sabah). Συντονιστής: Κωνσταντίνος Φίλης (καθηγητής, American College of Greece, διευθυντής Institute of Global Affairs IGA).

Ανεπηρέαστος

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Milliyet ο Κυριάκος ρωτήθηκε αν το θετικό κλίμα που οικοδομεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα του δημιουργήσει πρόβλημα στις επερχόμενες εκλογές. Και ο Κυριάκος έκανε μια αποκάλυψη.

Όπως είπε, «ποτέ δεν διαμορφώνω τις πολιτικές μου με βάση τις δημοσκοπήσεις και έχω αποδείξει ότι έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν έπρεπε, επειδή έπρεπε να κάνω το σωστό».

Ξανά η Μακεδονία

Παράλληλα με το ελληνοτουρκικό, που ναι μεν σταμάτησε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά αντέδρασε έντονα στη δημιουργία εθνικού θαλάσσιου πάρκου στο κεντρικό Αιγαίο, και ναι μεν εμποδίζει τις αναχωρήσεις μεταναστών σε Έβρο και νησιά αλλά έκανε τη Μονή της Χώρας τζαμί, ο Κυριάκος έχει να διαχειριστεί και το ΒορειοΜακεδονικό. Η αλλαγή ηγεσίας στη γείτονα επανέφερε το «Μακεδονία» στο προσκήνιο, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην Αθήνα που απέσυρε τη διπλωματική παρουσία από την ορκωμοσία της νέας προέδρου. Την ίδια στιγμή ενεργοποίησε την καλή σχέση Κυριάκου-Ούρσουλας και η τελευταία καταδίκασε άμεσα με δήλωση την επιστροφή στο σκέτο Μακεδονία.

Η κυβέρνηση θα κληθεί το επόμενο διάστημα να υπερασπιστεί σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών

και μάλιστα σε προεκλογικό περιβάλλον αναμοχλεύοντας μνήμες που θα ήθελε να ξεχαστούν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:17

OHE: Το 2024 θα είναι καθοριστικό για την εξάλειψη του AIDS ως απειλή για την δημόσια υγεία

14:07

Klarna: Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν την αθλητική ένδυση ως καθημερινό στιλ

13:58

Delta: Παρατείνονται για τέταρτη ημέρα οι ακυρώσεις πτήσεων

13:51

Softweb: Στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. από αύριο

13:48

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα το Κυπριακό

13:46

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πειρατεία στη συνδρομητική - Νέες συλλήψεις στη Ρόδο

13:36

Ο Σόρος «ψηφίζει» Καμάλα αλλά κάποιοι Δημοκρατικοί θέλουν «χρίσμα» μέσω συνεδρίου

13:28

ΥΠΕΣ: Εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με την Google

13:27

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»:Εγκαίνια στο πλήρως ανακαινισμένο Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Ρόδου

13:19

ΥΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός πτήσεων στο FIR Αθηνών

13:18

Παγκόσμια διάκριση για την Τράπεζα Πειραιώς από το Euromoney

13:15

Μαρινάκης: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το στεγαστικό

13:00

Σχέδιο 24ωρης λειτουργίας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον Οκτώβριο – Κατεπείγον έγγραφο

13:00

Σούπερ μάρκετ: Τι αγοράσαμε online το πρώτο εξάμηνο του 2024 – Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν

12:56

Το premium delivery γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της online και της δια ζώσης εμπειρίας στο boutique shopping

12:52

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 355,947 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το α' τρίμηνο

12:48

Εθνική Τράπεζα: Η «κρυμμένη» δυναμική του ελληνικού επιχειρείν

12:46

Στουρνάρας: Υπό αίρεση η ευημερία μας

12:40

Vodafone: Πούλησε επιπλέον 10% της Vantage Towers για 1,3 δισ. ευρώ

12:30

«Κλειδί» ο Πυλώνας ΙΙ για υψηλότερα payouts από τις ελληνικές τράπεζες

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Μάιο

12:22

ΑΚΤΩΡ: Ανέλαβε την κατασκευή του Φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο - Έργο ύψους 98 εκατ.

12:21

Χατζηδάκης: Να εκμεταλλευθούμε την πολιτική σταθερότητα ως το 2027 για πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη

12:19

Lamda Casual Dining: Μια νέα γαστρονομική άφιξη στην Λευκάδα

12:14

Εκτέρ: Split μετοχών δύο προς μία αποφάσισε η ΓΣ

12:12

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώνονται οι ενσωματώσεις ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και στο ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης

12:02

Sani/Ikos: Έκδοση ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ με λήξη το 2030

11:54

Κοντογεώργης: Ορόσημο για τις κυβερνητικές προτεραιότητες η ΔΕΘ

11:45

ΤτΕ: Μεγαλώνει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο

11:39

ΟΤΕ: Από Τετάρτη (24/7) η διαγραφή 5.308.440 ιδίων μετοχών