INSIDE OUT

Στη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο σήμερα με Κασσελάκη και πόθεν έσχες - Τα βαθύτερα ζητήματα των ευρωεκλογών

Μαρία Νταλιάνη
03-06-2024 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο σήμερα με Κασσελάκη και πόθεν έσχες - Τα βαθύτερα ζητήματα των ευρωεκλογών
Παρά τις προσπάθειες όλων των πολιτικών αρχηγών πάντως «το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση», σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά της Metron Analysis.

Ξεκινώντας να ξεκαθαρίσω ότι το αγαπημένο μου σπίτι του Κασσελάκη είναι αυτό στις Σπέτσες. Το δεύτερο από δεξιά, βρίσκεται σε υπέροχο σημείο, στην Κουνουπίτσα, δίπλα στη θάλασσα. Μπροστά του μπορούν να σταματήσουν τα θαλάσσια-ταξί, ενώ αρκούν 2‘ περπάτημα για να βρεθεί στη Ντάπια και άλλα πέντε, αν πάει στην αντίθετη κατεύθυνση για να γευτεί τις νοστιμιές του Πάτραλη. Το μόνο που ξέρουμε γι’ αυτό το σπίτι είναι, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι το είχαν πάρει οι γονείς του όταν ήταν 7 ετών. Βέβαια πως γλίτωσε από τα χρέη ύψους αν δεν κάνω λάθος 11 εκατ. ευρώ του μπαμπά Κασσελάκη, ίσως γίνει γνωστό σήμερα. Γιατί σήμερα ο Πρόεδρος θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη

και θα δώσει στη δημοσιότητα το Πόθεν Έσχες του. Σημαντική μέρα για το κοινό των πρωινών-μεσημεριανών τηλεοπτικών εκπομπών που έχουν δει μέχρι στιγμής και το εσωτερικό και το εξωτερικό από εκθαμβωτικά σπίτια στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, στο Κολωνάκι και στις Σπέτσες. Επίσης έχουν ακούσει τον ίδιο τον Πρόεδρο να επαίρεται πως από την εργασία του στις ΗΠΑ (αστακοκάραβα κλπ) έχει κερδίσει ποσά, τόσα ώστε δεν χρειάζεται πλέον να εργαστεί.

Σημαντική και για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς αυτή την εβδομάδα θα βγουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή, δηλαδή σε έξι μέρες.

Της απόφασης Κασσελάκη να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του, είχε προηγηθεί ασφυκτική πίεση από πλευράς Πρωθυπουργού, ο οποίος περιόδευσε στην Κρήτη το σαββατοκύριακο.

«Για τον κ. Κασσελάκη εγώ δεν θέλω να πω πολλά. Εγώ θα του έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν έσχες του;» τόνισε στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε από τα Χανιά -αναγκάζοντας όλους τους δημοσιογράφους κλπ να κατέβουν Κρήτη-.

«Και το λέω αυτό διότι εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως πρεσβεύων τη λογική των «καθαρών χεριών». Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας, από το εξωτερικό, επιτυχημένος, με πολλά λεφτά. Το τι κάνει στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες, διότι μερικές φορές υπάρχει και αυτή η σύγχυση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Το πώς, όμως, αυτή τη στιγμή, ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες. Εγώ θα παραμείνω σε αυτό το οποίο έχει πει ο ίδιος, ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του μέχρι τις ευρωεκλογές, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση», τόνισε ο ΠΘ.

Και ο Σκέρτσος

Πίεση μεγάλη άσκησε και ο μίνι-πρωθυπουργός του Μαξίμου Άκης Σκέρτσος. Και μάλιστα σε ασυνήθιστο για τα δικά του δεδομένα, τόνο.

«Δεν μας ενδιαφέρουν ως πολίτες ούτε οι ιδιωτικές συζητήσεις με τη μητέρα σας ούτε τα παιχνίδια με το κατοικίδιο σας, που με ευκολία μετατρέπετε σε δημόσιο θέαμα. Δεν ανήκουν στο δημόσιο χώρο ούτε στη σφαίρα του πολιτικού, όσο κι αν εσείς θεωρείτε ότι μας απασχολούν.

Μας αφορούν, όμως, άμεσα τα περιουσιακά σας στοιχεία από τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πανάκριβα σπίτια ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και τα οποία επιδεικνύετε προκλητικά σαν να είναι ο κανόνας. Αποκρύπτοντας, όμως, και το “πόθεν” και το “έσχες” τους. Εκτός από “πλακίτσα” δηλαδή, πουλάτε και “τρελίτσα”. (…) Κύριε Κασσελάκη επιτέλους καταλάβετε ότι είστε πολιτικό πρόσωπο και όχι ουρανοκατέβατος influencer των κοινωνικών δικτύων με αδήλωτους πόρους».

Και ο Ανδρουλάκης

Η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της σήμερα σε ό, τι αφορά τις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Την ώρα που ο Κασσελάκης θα μιλάει στον Λευκό Πύργο, ομιλία στην πόλη στις 19:30 έχει προγραμματίσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πόλη-κλειδί και για τις ευρωεκλογές, με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τρέμουν τις ψήφους που θα δώσει.

Οι απαντήσεις της Πυθίας

Εκτός από το πόθεν έσχες Κασσελάκη, σημείο έντασης αποτέλεσαν οι 7 ερωτήσεις που θα ήθελε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν οι δημοσιογράφοι στον Κυριάκο στη διακαναλική του συνέντευξη.

Ο Κυριάκος ξέφυγε λέγοντας «Αα, δεν την είδα τη συγκεκριμένη ανάρτηση».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκολύνω την κατάσταση, βάση της εμπειρίας που έχω στο Μαντείο, τόσους αιώνες. Θα δώσω εγώ τις απαντήσεις.

- Έδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή για μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών;

- Όχι.

- Έδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή να γίνει μυστική σύσκεψη στην οποία ελήφθη η απόφαση για το μπάζωμα, χωρίς την παρουσία του αρμόδιου Εισαγγελέα;

- Όχι.

- Συμφωνεί ή όχι με τον κορυφαίο υπουργό του κ. Σκέρτσο ότι ίδιες μάρκες απορρυπαντικών, στις ίδιες συσκευασίες και με την ίδια ποσότητα, κοστίζουν πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία, επειδή εκεί έχουν υποδεέστερη σύνθεση;

- Ναι.

- Συμφωνεί ή όχι με τον άλλο κορυφαίο υπουργό του, τον κ. Χατζηδάκη, ότι «η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επειδή δεν θέλει να ενθαρρύνει την κατανάλωση»;

- Ναι.

- Τι έπραξε όταν το VMRO, το οποίο ανήκει όπως και η ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέβηκε στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας σε συνασπισμό κομμάτων υπό την επωνυμία «Η δική μας Μακεδονία»; Έθεσε το θέμα σε οποιονδήποτε συνομιλητή του; Έστειλε κάποια επιστολή στον κ. Βέμπερ, στην κυρία Φον Ντερ Λάιεν ή σιώπησε στην πρόκληση;

- Τίποτα.

- Πώς και πόσο πληρώνεται ο σύμβουλος Γκρίνμπεργκ και οι διαφημίσεις της ΝΔ που πέφτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στο διαδίκτυο, όταν το κόμμα έχει χρέος 500 εκατ. ευρώ; Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα τα τιμολόγια της αμοιβής του συμβούλου του πριν από τις ευρωεκλογές. Τα περιμένω.

- Αφού το ξέρει, οπότε ελπίζω να το πει κάποια στιγμή. Ισως γίνει κι αυτό σήμερα.

Απλό δεν ήταν;

Και η διακαναλική;

Την ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τους δημοσιογράφους και, όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδεικνύει στους δημοσιογράφους τί να ρωτήσουν, ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του τουλάχιστον τρεις φορές live εξαιτίας άβολων δημοσιογραφικών ερωτήσεων: Χρηστίδου, Ευαγγελάτος («δεν είσαι ο λογιστής μου δεν πρόκειται να σου απαντήσω -για το πόθεν έσχες), και πρόσφατα στη Ρένα Παυλάκη από τη Ρόδο. Την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμα ανακοινώσει αν θα κάνει διακαναλική.

Φαναράς στο Πρώτο

Παρά τις προσπάθειες όλων των πολιτικών αρχηγών πάντως «το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση, άρα δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια σοβαρά μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες», όπως σημειώνει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis στο Πρώτο Πρόγραμμα (ΕΡΑ). «Άρα, το πιο μεγάλο θέμα θα έλεγα ότι είναι ένα θέμα νομιμοποίησης της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, όχι τυπικής νομιμοποίησης, αλλά κοινωνικής ουσιαστικής νομιμοποίησης της διαδικασίας, το οποίο αν θέλετε να ψάξουμε να δούμε αν κρύβει μέσα του κάποιες παραμέτρους που να επηρεάζουν και τα πράγματα ως προς την ψήφο που θα καταγραφεί, τότε θα καταλήξουμε ότι η πιο σοβαρή παράμετρος είναι δημογραφική και όχι ευθέως πολιτική».

Τέρμα στην άμυνα

Το άλλο σημείο που αξίζει ν’ αναδειχθεί είναι κατά τον Φαναρά, ότι «έχει σχεδόν κλείσει η αμυντική φάση και η ψυχολογία των Ελλήνων-από τη φάση αυτή, δηλαδή της ανάγκης προστασίας λόγω της εκτεταμένης ανασφάλειας των κρίσεων-, και σταδιακά μετατοπίζεται σε ένα αίτημα το οποίο έχει περισσότερο δημιουργικά στοιχεία ξανά για το μέλλον. Με άλλα λόγια, νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός για να αναζητήσουμε περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη προοπτική και αυτό θα είχε ένα ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να το δούμε σε προτάσεις που έστω και την τελευταία στιγμή θα κατατεθούν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος

23:33

Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά

23:20

Ρωσία: Σμήνος ουκρανικών drones επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις ρωσικής εταιρίας χάλυβα στην περιφέρεια Λιπέτσκ

22:48

Μπαρμπέιντος: Ο Tυφώνας Μπερίλ αναβαθμίστηκε επικίνδυνα στην Κατηγορία 3

22:20

Συνελήφθη 62χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

22:06

Κικίλιας: Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές

21:49

Σ. Αραβία: Η Saudi Aramco υπέγραψε συμβόλαια για τη δεύτερη φάση επέκτασης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Τζαφούρα

21:36

Κασσελάκης: Το έγκλημα στην Πάτρα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς

21:17

Γάζα: Τουλάχιστον 37.877 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου

21:02

Εκλογές Γαλλία: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν

20:51

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

20:44

Sunday Times: «Πάμε για Εργατικούς»

20:38

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

20:24

Παπουτσάνης: Δεν κινδυνεύουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα

20:20

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης στο IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

20:10

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο

19:59

Υπό την προεδρία Κυρ. Μητσοτάκη συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

19:40

Σε ύφεση η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας - Αναζωπύρωση του μετώπου στο Μαρκάτι

19:25

Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Δανιήλ νέος πατριάρχης

19:07

ΠΣ: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο

19:01

Αγρίνιο: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Αγγελόκαστρο – Μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση προς Σταμνά

18:26

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε σε εστιατόριο στην πόλη Τόρμπαλι

18:19

Γαλλία: Στο ποσοστο ρεκόρ του 59,39% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

18:03

ΠΑΣΟΚ: Και ο Π. Γερουλάνος στην κούρσα της ηγεσίας

17:55

Ακρίβεια: Οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

17:08

Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

17:00

Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

16:52

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα- Ένας νεκρός από ανακοπή

16:43

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

16:26

Δούκας: Δεν κρύβομαι, ζητώ της στήριξή σας