INSIDE OUT

Δύο ερωτήσεις, δύο εκπλήξεις και τρεις λύκοι στην ευρωκάλπη

Μαρία Νταλιάνη
07-06-2024 | 07:16
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο ερωτήσεις, δύο εκπλήξεις και τρεις λύκοι στην ευρωκάλπη

Πρωτιά για τη ΝΔ με 3 μπροστά, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με κομμένα τα φτερά, τρίτο το ΠΑΣΟΚ σε ρηχό διψήφιο, ενισχυμένος Βελόπουλος, στα γνωστά το ΚΚΕ, χαρούμενη η Ζωή, και με έδρα η Λατινοπούλου. Φυσικά η μεγάλη νίκη θα είναι της αποχής. Το πιο προβλέψιμο πολιτικό σκηνικό, αλλά με πιθανότητες είτε όλοι νικητές, είτε όλοι ηττημένοι ανάλογα με τον τρόπο που βλέπει κανείς τα πράγματα.

Θα μείνει ο Μπελέρης;

Ανάσα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ έδωσε αναμφισβήτητα ο Δήμαρχος Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρης. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας ανέβασε την ροή από την δεξιά πτέρυγα σε μια στιγμή που εξαιτίας του νομοσχεδίου του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι διαρροές προς Βελόπουλο κλπ ήταν μεγάλες. Επίσης, όπως έγινε αντιληπτό από την συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος ο φυλακισμένος κ. Μπελέρη (ΣΚΑΪ, Πορτοσάλτε), υπάρχει παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητα καθώς ο ίδιος επιθυμεί να είναι Δήμαρχος περισσότερο από ευρωβουλευτής. Όπως είπε, η ποινή του τερματίζεται τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη δικαστική εξέλιξη στην έφεση. Άρα, είναι πολύ πιθανό η έδρα Μπελέρη να πάει στον/στην πρώτο επιλαχόντα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Έως τέλος Ιουνίου

Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού ως διαμεσολαβητή εκ μέρους του ΕΛΚ, των κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποσπάσει την προσοχή του έως το τέλος του Ιουνίου, όπως μου είπε ο Πίνατ. Κι εκτός από τα ευρωπαϊκά καθήκοντα έχει ένα ταξίδι στην Ιορδανία, ένα στην Ελβετία και Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Φυσικά δεν πρόκειται ν’ αφήσει το σκάφος ακυβέρνητο- όλος ο μηχανισμός του Μαξίμου υπό την μπαγκέτα του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου θα λειτουργεί στο 100%.

Δύο ερωτήματα

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε (ΣΚΑΪ, Τσίμας) για την παράξενη αυτή εκλογική αναμέτρηση στην οποία τα ξέρουμε όλα και την ίδια στιγμή τίποτα. Ο Βενιζέλος καταρχήν έθεσε τα δύο ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η κάλπη: το κυρίαρχο κόμμα και οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση. Με τα δικά του λόγια.

Ένα πολιτικό ερώτημα σε αυτές τις εκλογές, στις Ευρωεκλογές, πέρα από όλα τα άλλα που συζητούνται, είναι εάν θα επιβεβαιωθεί αυτό το σχήμα που έχει πάρει πια η πολιτική ζωή, οι ειδικοί της πολιτικής επιστήμης το ονομάζουν σχήμα κυρίαρχου κόμματος, όσο υπάρχει ένα κόμμα που κυριαρχεί και διάφορα άλλα μικρότερα που κινούνται απέναντί του στον χώρο της αντιπολίτευσης, δηλαδή εάν η Νέα Δημοκρατία θα επιβεβαιώσει τη θέση της. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν στον χώρο της αντιπολίτευσης θα ξεχωρίσει ένα κόμμα που μπορεί να εξελιχθεί και αυτό ξανά σε μεγάλο κόμμα, σε κυβερνητικό».

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον «δικό του χώρο», εκφράζοντας την ευχή να ξαναγίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος.

«Επειδή έχουμε ένα ασύμμετρο κομματικό σύστημα και επειδή χρειάζεται ένας λόγος ο οποίος να είναι υπεύθυνος, ει δυνατόν υπεύθυνος, να αγωνίζεται να είναι σοβαρός, να αγωνίζεται να μην είναι λαϊκιστικός, για αυτό θεωρώ ότι το κόμμα με το οποίο έχω ιστορικές και πολιτικές σχέσεις και μία ηθική υποχρέωση να πω την άποψή μου για αυτό, που είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει και να υπάρχει ισχυρό και ενδυναμωμένο, όχι γιατί αυτό αφορά το ίδιο ή την ηγεσία του, που και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά γιατί αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα ως τέτοιο και την αντοχή της δημοκρατίας μας και τη δυνατότητα του κομματικού συστήματος να εκπροσωπεί την κοινωνία. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, ένα υποστατό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ».

Δυο εκπλήξεις

Για τον Ανδρέα Δρυμιώτη -της πάλαι ποτέ Singular Logic- με τεράστια εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις, η κάλπη των ευρωεκλογών μπορεί να βγάλει δύο εκπλήξεις:

«Να καταψηφιστεί ο Κασσελάκης από καθαρά βέρους Συριζαίους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχει στρίψει το κόμμα. Το έχει κάνει πολύ προσωπικό το κόμμα και αυτό στην Αριστερά δεν αρέσει. Μπορεί να ψηφίζουν ότι θέλουν ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εάν αποφασίσουν να τιμωρήσουν δηλαδή, η έκπληξη θα είναι ο Κασσελάκης να πάει πολύ χαμηλά. Όχι απλώς χαμηλά, πολύ χαμηλά από το 17%.

Και η άλλη έκπληξη είναι η αποχή να επηρεάσει μόνο τη Νέα Δημοκρατία, με κίνδυνο να γίνει ότι και στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο β’ γύρο».

Πάει χαμένη

Ο κ. Δρυμιώτης μιλάει επίσης (ΕΡΤ) για το αυξημένο ποσοστό που έλαβαν το 2019 στις προηγούμενες ευρωεκλογές «τα κόμματα που δεν είχαν καμία τύχη». Με αυτό εννοεί κόμματα που έλαβαν κάτω από 1,5%. «Για να καταλάβετε κάτω από 1,5 ήταν 31 κόμματα και μαζί με αυτά που πήραν κάτω από 3% συμπλήρωναν 21%. Δηλαδή το ένα πέμπτο των ψήφων πήγε χαμένο» καταλήγει.

Και η Λατινοπούλου;

Ένα παράδειγμα μικρού κόμματος που εμφανίζεται κάτω από το 3% αλλά με ανοδική τάση είναι η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Η Λατινοπούλου είναι μια φρέσκια προσθήκη στο πολιτικό σκηνικό με απήχηση. Όσοι την είδαν στο σαραντάλεπτο των κομμάτων, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, μία μετά τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ, άκουσαν έναν λόγο απλό, με έμφαση τα προβλήματα και τα θέματα που συζητούνται στην καθημερινότητα: η άνοδος των τιμών στο σούπερ μάρκετ, η ανασφάλεια από την μικροεγκληματικότητα, οι τιμές της βενζίνης, ο φόβος από την συγκατοίκηση με μετανάστες από ισλαμικές χώρες, το δημογραφικό και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η Λατινοπούλου ανήκει στους «μικρούς» που μπορεί να αποκτήσει έδρα στην ευρωβουλή την Κυριακή. Μια έδρα όμως, που θα αθροιστεί με της Μελόνι, όπως διευκρίνισε η ίδια. Εάν τελικά η Μελόνι υποκύψει στο φλερτ Λεπέν και Ορμπάν -και όχι του ΕΛΚ- τότε είναι πιθανόν να μετέχει στην πλειοψηφία του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Και ο Λοβέρδος;

Στην ίδια κατηγορία του «μικρού» κόμματος, αλλά χωρίς την δυναμική της «Φωνής» είναι και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι εάν πάρουν έδρα, θα ενταχθούν στο ReNew Europe των κεντρώων-φιλελεύθερων του Μακρόν. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος (Σκάι), στην ομάδα του ReNew υπάρχουν τρεις τάσεις, και ναι όντως μια ψήφισε κατά της Ελλάδας «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμος ένα Έλληνας βουλευτής εκεί».

Κατά των ομόφυλων

Ο Ανδρέας που δήλωσε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για ατολμία σε μεταρρυθμίσεις, όπως πχ την αξιολόγηση και τα κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους. «Είπε ότι θα δώσει μπόνους στο Δημόσιο αλλά σε είπε σε ποιους! Σε αυτούς που ταλαιπωρούν τον πολίτη;». Επίσης υπογραμμίζει την 5ετή καθυστέρηση υλοποίησης του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, το οποίο ως δημόσιο έργο δεν θα έπρεπε να έχει διόδια.

Και οι τρεις λύκοι!

Εκτός από ερωτήσεις, και εκπλήξεις, η κάλπη μπορεί να βγάλει και τρεις λύκους κατά τον Δημήτρη Μαύρο της MRB.

«Επικοινωνιακά για την ΝΔ θεωρείται μια ευκαιρία να θολώσει το τοπίο και να μετατοπίσει, την πολιτική συζήτηση από το κεντρικό πρόβλημα των Ελλήνων, που είναι η ακρίβεια σε κάτι το οποίο είναι λίγο πιο επικοινωνιακό και από την άλλη μεριά αναγκαστικά ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να αμυνθεί στην επιλογή του να πει αυτό το πόθεν έσχες και να το υπερασπιστεί», επισήμανε (ΕΡΤ).

«Άρα θα αναπτυχθεί ένας διάλογος και ξέρετε, όταν τσακώνονται στον καβγά, αυτός που χαίρεται είναι ο λύκος και εδώ υπάρχουν τριών ειδών λύκοι. Ο πρώτος λύκος είναι το ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος λύκος είναι η αποχή και ο τρίτος λύκος είναι τα μικρότερα κόμματα».

Σας φιλώ χαλαρά αφού ψήφισα επιστολικά.

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:18

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός διατάζει νέα εκκένωση περιοχών της Χαν Γιουνίς και της Ράφα

19:09

ΕΕ: Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus στην Αττική για χαρτογράφηση περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές

19:00

Σε ιστορικά υψηλά η στενότητα στην αγορά εργασίας - Αυξήθηκαν 115% οι κενές θέσεις σε έναν χρόνο

18:57

Γερμανία: Ένοχος για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος ο επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία

18:48

Θεοδωρικάκος: Οι μειώσεις ΦΠΑ αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών

18:41

ΗΠΑ: Συρρίκνωση στη μεταποίηση τον Ιούνιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα

18:38

Κρήτη: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου

18:25

ΒΙΣ: Αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Μιλιάδης Αναστασιάδης

18:21

Eurobank: Στις 23 Ιουλίου η ΓΣ των μετόχων για διανομή μερίσματος και ακύρωση ιδίων μετοχών

18:13

ΟΗΕ: Η οργάνωση ITU καταδικάζει τις ρωσικές δορυφορικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη

18:04

ΣτΕ: Έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Προσωπικό Αριθμό» των πολιτών

17:58

Βρετανία: Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική νίκη των Εργατικών

17:55

Κάνε αξέχαστη την εμπειρία του θερινού σινεμά παρέα με τη Fischer

17:54

ΣΥΡΙΖΑ: Να αναλάβει τις ευθύνες του για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός - Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης έχει γίνει στάχτη

17:42

Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

17:39

Νυρεμβέργη: Νεκρός ο άντρας που απείλησε αστυνομικούς με μαχαίρι

17:34

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο σε όλη την χώρα

17:25

Χρηματιστήριο: Αντίδραση «ελατηρίου» στις τράπεζες - Ζητούμενο η συνέχιση της ανόδου

17:25

Cepal: Εκλογή νέων Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο και ορισμός νέου Προέδρου

17:19

Νότια Κορέα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς έξω από το δημαρχείο της Σεούλ - Έξι νεκροί

17:11

Sato: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

16:58

Wall Street: Ήπιες μεταβολές στην αυγή του νέου εξαμήνου

16:58

Ζαχαράκη: Πρόσκληση στους δήμους για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

16:52

Γερμανία: Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει ένα στα επτά παιδιά

16:47

Βρετανία: Financial Times, The Economist και Sunday Times υποστηρίζουν τους Εργατικούς

16:33

Βενσάν Μπολορέ: Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που οδηγεί την Λεπέν στην εξουσία

16:32

Ενέργεια: Έρχονται τα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά – Τέλος στην 100% συναίνεση στις πολυκατοικίες

16:31

ΟΠΑΠ: Ανακαινίζει σχολεία για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Καρδίτσα

16:26

Υπογραφή Νέου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και UNICEF

16:17

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης – Μέτρα από τον ΕΟΔΥ