INSIDE OUT

Ποιος φταίει που έπεσε η ΝΔ; Εκλογικές παρατηρήσεις δια χειρός Μοσχονά - Ανδρουλάκης, Κασσελάκης: Αρχηγοί υπό ομηρεία;

Μαρία Νταλιάνη
10-06-2024 | 05:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος φταίει που έπεσε η ΝΔ; Εκλογικές παρατηρήσεις δια χειρός Μοσχονά - Ανδρουλάκης, Κασσελάκης: Αρχηγοί υπό ομηρεία;

Τα χαμόγελα πάγωσαν στο Μαξίμου με τα πρώτα μηνύματα του δεύτερου κύματος του exit poll. Από 28% έως 32% ήταν η πρόβλεψη στις 17:30 και το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης τελικά έδωσε στη ΝΔ το χαμηλότερο ποσοστό: 28,22% και επτά έδρες. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πήρε το μήνυμα, αλλά η ήττα είναι ήττα. Η επόμενη μέρα βρίσκει το Μαξίμου σε αναζήτηση χάραξης νέας πορείας αλλά και επικοινωνιακού blame game. Ήδη από χθες βράδυ οι κυβερνητικές διαρροές μιλούσαν για κάποιους που δεν έκαναν τη δουλειά τους σε περιφέρειες που δεν πήγε καλά η ΝΔ. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, γενικά στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε επέλαση Βελόπουλου και Νίκης, αλλά αυτό ήταν γνωστό κι από πριν. Ενδεχομένως οι απώλειες αυτές γίνουν άλλοθι για καρατομήσεις ενόψει του ανασχηματισμού.

Αλλαγές στο μείγμα;

Βασικός προβληματισμός κυβερνητικών βουλευτών στα τηλεοπτικά πάνελ, εάν οι απώλειες της ΝΔ οφείλονται στην κεντρώα στροφή της, με αποτέλεσμα να φύγουν δυνάμεις στα δεξιά. Κατά κοινή ομολογία, χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, και συνιστώμενη «διορθωτική» κίνηση, η αύξηση του αριθμού των καθαρόαιμων δεξιών στην κυβέρνηση. Βέβαια, κανείς δεν τόλμησε να πει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο το έφερε/και πανηγύρισε το ίδιο το επιτελικό του Μαξίμου, και όχι στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά. Η μάχη για μια υπουργική καρέκλα θα είναι το θρίλερ του καλοκαιριού.

Το ιδεολογικό ισοζύγιο

Ενδιαφέρον έχει η πρώτη ανάλυση των πολιτικών επιστημόνων για τα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών. Σταχυολογώ του καθ. Γεράσιμου Μοσχονά (ΣΚΑΪ).

- Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό του δικομματισμού ever (ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ)

- Ο μεγαλύτερος αριθμός κομμάτων στην ευρωβουλή: 8 (το 2014 ήταν 7)

- Το άθροισμα των κομμάτων που έλαβαν κάτω από 3%, είναι 14,56% (το 2019 ήταν 20,12%)

- Όταν αθροίζει κανείς το σύνολο των δεξιών, και αφαιρώντας τα κεντρώα, συγκρίνει το νούμερο με τα αριστερά, προκύπτει ένα 47-49, δηλαδή σχεδόν ισότητα στις δυνάμεις, με ελαφρύ προβάδισμα στα αριστερά.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερες δυνάμεις στις λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (δυτικό τομέα, Β’ Πειραιά, Δυτική Αττική) απ’ ότι το ΠΑΣΟΚ.

Too old to rock n roll, too young to die (πολιτικά πάντα)

Αυτή είναι η κατάσταση για τις ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε εύστοχα ο Μοσχονάς (ΣΚΑΪ)

τα ποσοστά που έλαβαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είναι τέτοια που δεν δρομολογούν άμεσες διαδικασίες-σοκ, στις ηγεσίες τους, αλλά ούτε τους δίνουν και δυναμική για τη συνέχεια. Πρόκειται για μια αμήχανη κατάσταση.

Πάει ο τσαμπουκάς

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε το απόγευμα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, αφού πρώτα έβγαλε βόλτα την Φάρλι στο γρασίδι της πλατείας μπροστά στους εμβρόντητους δημοσιογράφους οι οποίοι τον περίμεναν για μια δήλωση. Πέρασε τις ατέλειωτες ώρες, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα μαζί με τον Δ/ντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη, τον Τάιλερ, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και -έκπληξη!- τη Ρένα Δούρου. Ούτε ευρωβουλευτές, ούτε βουλευτές, ούτε ιδιαίτερος μηχανισμός, παρά μόνο ελάχιστοι που ασχολούνται με τα σόσιαλ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος ήταν με κομμένα τα φτερά και το κλίμα βαρύ. Η δήλωσή του έγινε μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα.

Ομηρεία

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για το ταξίδι που έχουμε μόλις αρχίσει», είπε, αλλά χωρίς να δείχνει και τόσο χαρούμενος ο Κασσελάκης. «Συνεχίζουμε, με την αυθεντικότητά μας, με τις προτάσεις μας, με τη συλλογικότητά μας, με τις αξίες της Αριστεράς και το βλέμμα στραμμένο στο σύγχρονο μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε για τη χώρα μας».

Η κάλπη απογοήτευσε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος εκτιμούσε πως θα λάμβανε 17-20%- ποσοστό το οποίο θα του έδινε καθαρό ορίζοντα μέχρι το Καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει να αντιμετωπίσει τους «βαρώνους» του κόμματος οι οποίοι το βράδυ των εκλογών τον άφησαν μόνο με την Φάρλι στην Κουμουνδούρου.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για Πρόεδρο υπό ομηρεία, άγνωστο μέχρι πότε, καθώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόσωπο που θέλει να πάρει την θέση του αριστερού εφοπλιστή.

Χαστούκια

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δύο ήταν τα χαστούκια. α) Το ρηχό διψήφιο που δεν ήταν αυτό που ήλπιζε η Τρικούπη για να σηκώσει κεφάλι έναντι του βασικού πολιτικού αντιπάλου, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το ΠΑΣΟΚ είναι ισχνό. Μοναδική ελπίδα η Κρήτη που κάτι ξεκίνησε να αλλάζει. Εκεί, οφείλεται και η καλή επίδοση τόσο του πρώτου ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, όσο και του πρωτοεμφανιζόμενου Λευτέρη Καρχιμάκη. Το πασοκικό 12,81% μπορεί να απέχει μόλις δύο μονάδες από το 14,92% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σηματοδοτεί νίκη.

β) Η μη εκλογή του Γραμματέα του κόμματος και alter ego του Προέδρου στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, όντας ο «μηχανισμός Ανδρουλάκη», παρ’ ότι όργωσε την Ελλάδα 2-3 φορές κάνοντας προεκλογική εκστρατεία σχεδόν ένα χρόνο πριν λάβουν το χρίσμα οι συνυποψηφιοι του, τερμάτισε 5ος, δεύτερος επιλαχών πίσω από τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Η ήττα είναι βαριά καθώς ο μηχανισμός τελικά δεν ήταν αρκετός για να τον στείλει Στρασβούργο. Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι κ.κ. Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και (έκπληξη) ο εκτελών χρέη μετεωρολόγου (ΕΡΤ) Σάκης Αρναούτογλου. Όπως έλεγαν οι κακές πασοκικές γλώσσες για τον τελευταίο, μάλλον πήρε ψήφους από πολίτες που τον μπέρδεψαν με τον δημοφιλή Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Και σα να μην έφτανε μόνο αυτό, εκτός έμεινε και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο πρώην ευρωβουλευτής επί δύο θητείες με τη ΝΔ, που μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της προσωπικής φιλίας που έχει με τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη.

Πρωτοβουλίες

Το χαμηλό ποσοστό σε συνδυασμό με την μη εκλογή Σπυρόπουλου βραχυκύκλωσαν για ώρες την Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι η δήλωση Ανδρουλάκη έγινε την επομένη των εκλογών, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος δήλωσε ικανοποίηση γιατί το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε 21 περιφέρειες της χώρας, και φυσικά για την πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαίωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα πάρω, όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας» όπως είπε. Εννοείται πως, όπως και ο Πρόεδρος Κασσελάκης, δεν αισθάνθηκε καμία ανάγκη να απολογηθεί για την χαμηλή εκλογική επίδοση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος

23:33

Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά

23:20

Ρωσία: Σμήνος ουκρανικών drones επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις ρωσικής εταιρίας χάλυβα στην περιφέρεια Λιπέτσκ

22:48

Μπαρμπέιντος: Ο Tυφώνας Μπερίλ αναβαθμίστηκε επικίνδυνα στην Κατηγορία 3

22:20

Συνελήφθη 62χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

22:06

Κικίλιας: Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές

21:49

Σ. Αραβία: Η Saudi Aramco υπέγραψε συμβόλαια για τη δεύτερη φάση επέκτασης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Τζαφούρα

21:36

Κασσελάκης: Το έγκλημα στην Πάτρα έχει εκατοντάδες ηθικούς αυτουργούς

21:17

Γάζα: Τουλάχιστον 37.877 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου

21:02

Εκλογές Γαλλία: Πρωτιά Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Μακρόν

20:51

Και μετά τις γαλλικές εκλογές, τι;

20:44

Sunday Times: «Πάμε για Εργατικούς»

20:38

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

20:24

Παπουτσάνης: Δεν κινδυνεύουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα

20:20

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης στο IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

20:10

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο

19:59

Υπό την προεδρία Κυρ. Μητσοτάκη συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

19:40

Σε ύφεση η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας - Αναζωπύρωση του μετώπου στο Μαρκάτι

19:25

Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Δανιήλ νέος πατριάρχης

19:07

ΠΣ: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο

19:01

Αγρίνιο: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Αγγελόκαστρο – Μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση προς Σταμνά

18:26

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε σε εστιατόριο στην πόλη Τόρμπαλι

18:19

Γαλλία: Στο ποσοστο ρεκόρ του 59,39% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

18:03

ΠΑΣΟΚ: Και ο Π. Γερουλάνος στην κούρσα της ηγεσίας

17:55

Ακρίβεια: Οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

17:08

Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

17:00

Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

16:52

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα- Ένας νεκρός από ανακοπή

16:43

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

16:26

Δούκας: Δεν κρύβομαι, ζητώ της στήριξή σας