INSIDE OUT

Τα γέλια του Μαραντζίδη - Λιγότερα απ’ το ποτό τους για τα κομματικά ΜΜΕ οι σύντροφοι - Η μπύρα του Στάικου

Μαρία Νταλιάνη
09-07-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα γέλια του Μαραντζίδη - Λιγότερα απ’ το ποτό τους για τα κομματικά ΜΜΕ οι σύντροφοι - Η μπύρα του Στάικου

Έξοχος ο Κασσελάκης στο Mega. Είπε κι ένα γεια στον Χάρη Δούκα που προηγήθηκε φουριόζος – ο Χάρης έφευγε κι ο Στέφανος ερχόταν. Απάντησε ευγενικά σε όλα όσα τον ρώτησαν ο Ιορδάνης με την Ανθή, κι άφησε ανοιχτό να συγκαλεί τα όργανα ακόμα και τον Αύγουστο. Γιατί όχι; Εγώ θα λείπω, αλλά θα κρατάει η Φημονόη το Μαντείο!

Προκαλεί γέλια

Πάντως, δεν έχουν υποκύψει όλοι στην γοητεία του Προέδρου. «Αυτά που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές πράγματι προξενούν τα γέλια, άλλες φορές προξενούν τα κλάματα και μερικές φορές απλώς μένεις με ανοιχτό το στόμα, να ακούς, φέρ’ ειπείν, αρχηγό ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, υποτίθεται, να προτείνει στελέχη του κόμματος να λειτουργούν με μοντέλα σταλινικού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που νόμιζα ότι το έχουμε λύσει αυτό το θέμα, όπου να μη μιλάνε δημόσια και να λένε μόνο τα όργανα τα οποία τα συγκαλεί ο πρόεδρος όποτε θυμάται να επιστρέψει από την Αμερική», είπε σε μια φράση χωρίς τελεία, με μια ανάσα ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Πρώτο Πρόγραμμα).

Και συνέχισε.

«Τα συγκαλεί όπως τα συγκαλεί, ας πούμε, τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δίνεται ο λόγος στους βουλευτές και αυτό να είναι πρόταση λειτουργίας σύγχρονου κόμματος. Να μη μιλήσω για άλλες διαδικασίες. Να μη μιλήσω για τις προτάσεις, πώς να το πω οργανωτικής ανασυγκρότησης, με καινοφανείς ιδέες οργάνων που δεν θυμάμαι καν τα ονόματά τους και αμφιβάλλω αν τα θυμάται και κανένας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αν τους ρωτήσετε πόσα είναι αυτά».

Ανακατωσούρα

Είπε ο Μαραντζίδης όσα δεν τόλμησε κανείς να ξεστομίσει στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο; Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μοιράζει ανατριχίλες, να προκαλεί πάθη, και ενίοτε ναι, να χαρίζει και γέλιο, όπως λέει ο καθηγητής, και εκ των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2023. Να, για παράδειγμα, ενώ οι αυθεντικοί Κασσελακικοί στο κόμμα περιορίζονται στον Καπνισάκη, το ναύαρχο Αποστολάκη και τον μπαμπά Κασσελάκη.

που έδωσε διακριτικά το παρών στην συνεδρίαση του οργάνου, και γενικώς ακόμα ψάχνουν τα πατήματά τους στο κόμμα που τους ήρθε ουρανοκατέβατο, υπάρχει κασσελακική συνιστώσα η οποία πρόλαβε ήδη να… διασπαστεί: κάποιοι που έφυγαν από το Νίκο Παππά και κάποιοι απ’ το περιβάλλον Πολάκη σπάνε στα δύο την πλειοψηφία φτιάχνοντας ένα ωραίο mix grill με ορισμένους πασοκογενείς (πχ Μωραΐτης).

Άμεσες διεργασίες

Η μάχη της κασσελακικής συνιστώσας, λοιπόν, ήταν να προλάβουν να ανακοινώσουν άμεσα την σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα αναλάβει το Καταστατικό Συνέδριο που θέλει ο Πρόεδρος Στέφανος 4-6 Οκτωβρίου. Και πράγματι, το κατάφεραν παρ’ ότι κάποιοι άλλοι (της ίδιας συνιστώσας) προτιμούσαν -όπως λένε οι κακές γλώσσες- να το άφηναν για τον Σεπτέμβριο το πράμα, με απώτερο σκοπό, να μην είναι έτοιμο το Συνέδριο και να πάει μετά την εσωκομματική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει στις 6 και 13 Οκτωβρίου, ώστε να έχουν περιθώριο ελιγμών ανάλογα με το ποιος θα βγει Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, και – γιατί όχι;- να μην γίνει ποτέ Καταστατικό. Για τον Σεπτέμβριο η ΚΟΕΣ ήταν και η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ.

Όμως, τους πρόλαβαν οι γάτοι κασσελακικοί και έτσι λογικά σήμερα, άντε την Πέμπτη στην ΠΓ, αναμένεται να ανακοινωθούν τα 70 ή 80 άτομα της ΚΟΕΣ που θα αναλάβει το Συνέδριο. Η μόνη που αντέδρασε στην πρεμούρα για την συγκρότηση της ΚΟΕΣ ήταν η Ζανέτ, η οποία φώναζε με μια δόση υστερίας.

Είναι ανοιχτός

Γενικά ο συσχετισμός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι 75-35 υπέρ του Προέδρου, με περίπου 250 παρόντες έναντι 300 στο σύνολο, και θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Δεν έχει κανέναν που να αμφισβητεί την ηγεσία του, κι αυτό φάνηκε περίτρανα στην συνεδρίαση προχθές καθώς ούτε Ζαχαριάδης, ούτε Σπίρτζης, ούτε Ραγκούσης, ούτε Όλγα έβγαλαν κάποια ηγετικότητα που θα τρόμαζε τον ατρόμητο Στέφανο. Γι’ αυτό και ο ίδιος ήταν large στις προτάσεις για τη νέα δομή του κόμματος κι απορώ που βγήκε προς τα έξω ότι αποφασίζει και διατάζει. Είπε συγκεκριμένα ότι έχει μερικές ιδέες στα οργανωτικά, αλλά είναι διατεθειμένος να τις αλλάξει και γενικά πέρασε το μήνυμα ότι είναι ανοιχτός σε όλα.

Έκκληση για Αυγή

Πιο ενδιαφέρον από τις ατελείωτες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχε η έκκληση του Προέδρου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ν’ αγοράσουν δύο φύλλα της Κυριακάτικης Αυγής, αντί για ένα ώστε να στηρίξουν. Επίσης, ζήτησε να συνεισφέρουν και οικονομικά. Η έκκληση είχε μέτρια επιτυχία καθώς μαζεύτηκαν περί τις 7.000 ευρώ. Με μια πρόχειρη διαίρεση, 7.000 δια 250 βγαίνει από 28 ευρώ ο καθένας.

Σύντροφος με οξυδέρκεια και αγάπη στο κόμμα σχολίαζε επικριτικά πως έδωσαν λιγότερα από τα

ποτά που πλήρωσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης στο όμορφο roof garden του κεντρικού ξενοδοχείου. Εγώ, πάλι, τον ρώτησαν αν όντως παρήγγειλαν malt καλοκαιριάτικα. Και ναι, όντως, αρκετοί αυτό έκαναν καθώς είχε δροσιά στο roof. Το σκωτσέζικο βοήθησε να σχολιαστεί και η ειλικρινέστατη τοποθέτηση άλλου συντρόφου με αντικείμενο τα οικονομικά της εφημερίδας που από το βήμα της ΚΕ προσπαθούσε να εξηγήσει ότι υπήρχε πολιτική να μην εισπραχθούν 1,8 εκατ. ευρώ απατήσεις προς την εφημερίδα, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ ήταν από μικρές αγγελίες. Εκεί, στράφηκα ξαφνιασμένη προς τον συνομιλητή μου που μόλις διέκρινα ανάμεσα στους καπνούς των φύλλων.

Δηλαδή, η Αυγή κοστολογούσε κάποιες χιλιάδες ευρώ τις μικρές αγγελίες, ρώτησα ευθέως για να πάρω ως απάντηση ένα μυστηριώδες γέλιο.

Τα έχωσε

Ο μόνος που αιφνιδίασε με θάρρος τους πάντες στην Κεντρική Επιτροπή, ήταν ένας παλιός γνώριμος, ο Χρήστος Στάικος.

ο οποίος ξεκίνησε ταπεινά από το γραφείο τύπου του κόμματος την εποχή Σκουρλέτη, τοποθετήθηκε (2015-2018) Πρόεδρος του Enterprise Greece, του εθνικού φορέα εξωστρέφειας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Χρήστος που είναι χημικός, τα έχωσε με λεπτότητα στον Πρόεδρο καλώντας τον να δει τι έχει κάνει αυτός, που μιλάει συνέχεια για ενσυναίσθηση, με τις πράξεις του όλους αυτούς τους μήνες. Με λίγα κι έξυπνα λόγια, χωρίς προσβολές, του είπε πως με όσα κάνει και λέει δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη, οπότε πως να συνεχίσουν μαζί;

Επίθεση στο ναύαρχο

Εκεί που αιφνιδίασε ακόμα περισσότερο ο Στάικος, όμως, ήταν όταν απευθυνόμενος στο ναύαρχο Αποστολάκη, alter ego του Κασσελάκη ρωτώντας: Δηλαδή, Ναύαρχε, εκεί που υπηρέτησες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και γενικά στο Σώμα, υπήρχε επίσης μαύρο χρήμα; Γιατί είπες ότι υπάρχει παντού.

Άφωνος ο ναύαρχος ο οποίος απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία στον ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ κανείς δεν έχει τολμήσει να του απευθύνει τον λόγο για τίποτα.

Μετά απ’ όλ’ αυτά πάω να πιω μια μπύρα,

από αυτές τις ωραίες που φτιάχνει ο Χρήστος στην πατρίδα του την Αρκαδία, αφήνοντας πίσω του και τις συνιστώσες και τους ναυάρχους και τους Προέδρους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει τίποτα για την ακρίβεια

15:13

Κομισιόν: Προτεραιότητα η προστασία των καταναλωτών κατά του μοντέλου «πληρωμή ή συγκατάθεση» της Meta

15:09

Φωτιά στην περιοχή Συκάμινο Ωρωπού – Μήνυμα του 112

15:04

«ΠΕΦ Professional Development»: Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εκπαιδεύει νέους επιστήμονες

15:02

Πεσκόφ: Η Κάμαλα Χάρις έχει «μη φιλική ρητορική» προς τη Ρωσία

14:52

Tesla: Πιθανή «βουτιά» πενταετίας για το περιθώριο κέρδους

14:45

Χαρδαλιάς: Ξεκινούν τα ψηφιακά ραντεβού στη Διεύθυνση Μεταφορών Κεντρικού Τομέα Αθηνών

14:41

Ρεκόρ αιτήσεων για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

14:37

Συνεργασία McGraw Hill και Binary Logic στον τομέα της Πληροφορικής

14:28

Ισραήλ: Εξέδωσε εντολές εκκένωσης συνοικιών στην Χαν Γιουνίς - Τουλάχιστον 16 νεκροί Παλαιστίνιοι

14:21

Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

14:17

OHE: Καθοριστικό το 2024 για την εξάλειψη του AIDS ως απειλή για την δημόσια υγεία

14:07

Klarna: Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν την αθλητική ένδυση ως καθημερινό στιλ

13:58

Delta: Ακυρώθηκαν άλλες 600 πτήσεις την Δευτέρα στον απόηχο του black out

13:51

Softweb: Στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. από αύριο

13:48

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα το Κυπριακό

13:46

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πειρατεία στη συνδρομητική - Νέες συλλήψεις στη Ρόδο

13:36

Ο Σόρος «ψηφίζει» Κάμαλα αλλά κάποιοι Δημοκρατικοί θέλουν «χρίσμα» μέσω συνεδρίου

13:28

ΥΠΕΣ: Εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με την Google

13:27

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»:Εγκαίνια στο πλήρως ανακαινισμένο Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Ρόδου

13:19

ΥΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός πτήσεων στο FIR Αθηνών

13:18

Παγκόσμια διάκριση για την Τράπεζα Πειραιώς από το Euromoney

13:15

Μαρινάκης για Κυπριακό: Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει τη διαχρονική εθνική θέση

13:00

Σχέδιο 24ωρης λειτουργίας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον Οκτώβριο – Κατεπείγον έγγραφο

13:00

Σούπερ μάρκετ: Τι αγοράσαμε online το πρώτο εξάμηνο του 2024 – Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν

12:56

Το premium delivery γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της online και της δια ζώσης εμπειρίας στο boutique shopping

12:52

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 355,947 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το α' τρίμηνο

12:48

Εθνική Τράπεζα: Η «κρυμμένη» δυναμική του ελληνικού επιχειρείν

12:46

Στουρνάρας: Υπό αίρεση η ευημερία μας

12:40

Vodafone: Πούλησε επιπλέον 10% της Vantage Towers για 1,3 δισ. ευρώ