Με θετικό πρόσημο αξιολογείται το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον καθώς πέτυχε να βάλει στη διεθνή ατζέντα το σχέδιο της κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας που παρουσίασε προεκλογικά με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ. Το σχέδιο, όπως είναι γνωστό, αφορά τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας», ένα ευρωπαϊκό iron dome που θα προστατεύει τις χώρες από τυχόν πυραυλική επίθεση. Ένα σχέδιο που καταρχήν προϋποθέτει οι ευρωπαίοι να αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τελοσπάντων, ο Κυριάκος το καθήκον του το έκανε προωθώντας και στους κόλπους του ΝΑΤΟ την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τη βορειοατλαντική συμμαχία.
Το άλλο θέμα που έγινε σαφές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν το ενδιαφέρον της Αθήνας για τη Λευκωσία. Ο ΠΘ έκλεισε κάποια στόματα που υποστηρίζουν ότι έβαλε στο ράφι το Κυπριακό, καθώς το έθεσε και στη συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Στην Κύπρο
Αυτό θα φανεί και στην επίσημη επίσκεψη το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί που κατέληξε στην παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος. Την ίδια μέρα στην κατεχόμενη Κύπρο θα βρεθεί και ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται -όπως κάνει κάθε φορά- να σηκώσει τους τόνους και εμφανιστεί θριαμβευτής και έτοιμος για νέες προκλήσεις.
Στο Λονδίνο
Η εβδομάδα του Πρωθυπουργού άνευ απροόπτου εμπεριέχει κι ένα ταξίδι στο Λονδίνο την Πέμπτη, όπου θα λάβει χώρα η ετήσια Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία συμμετέχουν 44 κράτη. Είναι η τρίτη συνάντηση των κρατών στο νέο αυτό άτυπο θεσμό που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας. Στόχο έχει την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, και την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εκτός από τους 27, μετέχουν ακόμα η Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη διακυβερνητική αυτή Σύνοδο θα κάνει το ντεμπούτο του ως οικοδεσπότης,
ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Ο Κασσελάκης στο ΥΠΕΞ
Το ντεμπούτο το σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα κάνει αυτή την εβδομάδα και ο σρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άνοιξε το γραφείο του σε απλούς πολίτες την περασμένη Πέμπτη
και πέρασε ένα αναζωογονητικό long weekend στο Περτούλι, θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τον πρόεδρο θα συνοδεύει εκτός του διπλωματικού συμβούλου κ. Παπαγεωργίου, η Ρένα Δούρου, ως σκιώδης υπουργός Εξωτερικών.
Πιο ενδιαφέρουσα η απογευματινή ατζέντα του Προέδρου καθώς στις 15.30 θα πάει στο Μέγαρο Μουσικής συνοδευόμενος από τον σύζυγό του κ. Tyler McBeth, για τον εορτασμό της 248ης Επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Επιτέλους εκεί θα δούμε κι έναν γνήσιο Αμερικάνο -εκτός του αγαπητού κ. Τσούνη φυσικά- με το χέρι στην καρδιά την ώρα ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Τώρα ότι αυτός θα συνοδεύει τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι κάτι που μάλλον ήδη συνηθίσει στην Κουμουνδούρου. Ίσως μελλοντικά το κάνει κι ο Πολάκης.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Ο εορτασμός της επετείου στην Αθήνα, βρίσκει τις ΗΠΑ να σπαράσσονται την επομένη της απόπειρας δολοφονίας του υποψήφιου Προέδρου Τραμπ.
«Ο διχασμός στην Αμερική είναι πολύ βαθύς. Σύντομα, μπορεί να έχουμε μία αλλαγή στην ηγεσία της και η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει αποφασίσει να έχει η Ελλάδα, φοβάμαι ότι μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ» είναι η εκτίμηση ενός άλλου υποψηφίου, που γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ, του Παύλου Γερουλάνου.
Όπως είπε (ΕΡΤ, Κοτταρίδης) «τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και να αλλάξουμε την εξωτερική μας πολιτική ώστε να είναι πολυδιάστατη, να μιλάει με όλες τις μεριές, όπως κάναμε παλιά, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ο οποίος της δίνει και το προφίλ του παράγοντα σταθερότητας».
Το δικό του ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε και για το «τι ΠΑΣΟΚ θέλει να φτιάξει», εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας ανέφερε: «Με μία λέξη «ανοιχτό». Το ΠΑΣΟΚ πάντα μιλούσε από την αριστερά και το κέντρο, μέχρι τις παρυφές της δεξιάς. Αυτό, είναι ένα πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει συρρικνώσει το ακροατήριο στο οποίο μιλάει. Άρα, για να το ανοίξουμε αυτό το ακροατήριο, χρειάζεται ένα όραμα σύμφωνα με το οποίο μπορεί να δει κάθε Ελληνίδα και Έλληνας πού θα είμαστε σε 3, 5,10 χρόνια».
Η ημέρα της Άννας
Οσονούπω θα μάθουμε και τι ΠΑΣΟΚ θέλει να φτιάξει η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος, πρώην υπουργός και εδώ και χρόνια Πρόεδρος στο «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Η κ. Διαμαντοπούλου αναμένεται αύριο να ανοίξει τα χαρτιά της για το εάν θα επαναδραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο κρατάει αποστάσεις εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψε να είναι απλό μέλος, αν και δεν θυμάμαι καν να έλαβε μέρος σε παλαιότερες εσωκομματικές διαδικασίες ως απλή ψηφοφόρος.
Εικάζω πως θα έχει ήδη επίσης υποβάλλει παραίτηση από μέλος του ΔΣ της Coca-Cola HBC
Στο οποίο μετέχει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια μετά από ευγενική πρόταση του Αναστάσιου Δαυίδ
να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.