INSIDE OUT

Η ΕΕ στα στιβαρά χέρια της Ούρσουλα - Πασοκικές καντρίλιες - Ο αντισυμβατικός Δρακόπουλος του ΙΣΝ

Μαρία Νταλιάνη
19-07-2024 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ στα στιβαρά χέρια της Ούρσουλα - Πασοκικές καντρίλιες - Ο αντισυμβατικός Δρακόπουλος του ΙΣΝ

Στα χέρια μιας πραγματικά σιδηράς κυρίας η ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίστηκε ως μια νίκη του λογικού ευρωπαϊκού κέντρου απέναντι στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό και τα φίδια που φυτρώνουν πανταχόθεν. Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είναι καθόλου τυχαία προσωπικότητα. Υπήρξε σημαντική υπουργός σε κυβερνήσεις της Μέρκελ και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην στροφή της σε επιλογές όπως η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, η θέσπιση ποσοστώσεων γυναικών για ΔΣ εισηγμένων, ο γάμος ομοφυλοφίλων και ο εθνικός κατώτατος μισθός. Την μίσησαν παραδοσιακοί του CDU αλλά την συμπάθησαν πολλοί περισσότεροι απ’ τα αριστερά. Για να μην ξεχάσω ότι είναι μητέρα 7 παιδιών, ένας άθλος από μόνο του. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί» είπε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έδειξε πυγμή, επιπλήττοντας τον Ορμπαν για το ταξίδι του στον Πούτιν.

Στα δικά μας είναι μεγάλο κέρδος η καλή προσωπική χημεία που έχει με τον Πρωθυπουργό.

Σενάρια

Έχουν ήδη ξεκινήσει για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στην επόμενη Κομισιόν και για το πρόσωπο που θα καθίσει στην καρέκλα. Η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δημιουργούνται τρία επιπλέον: Άμυνας, Στεγαστικής Πολιτικής και Μεσογείου. Ισως το τελευταίο δοθεί στην Κύπρο- είναι μια καλή ιδέα για το ακριτικό κράτος της ΕΕ στον προθάλαμο της Μέσης Ανατολής. Για τα πρόσωπα και το χαρτοφυλάκιο το Μαξίμου εκπέμπει το παλιό ρουλεμάν (Τζιτζικώστας, Κεραμέως, Παπασταύρου ενώ προστέθηκε και ο Μπακόλας) και τα Αγροτικής, Ανταγωνισμού και Διεύρυνσης. Δηλαδή ακόμα στο σκοτάδι. Θα ήταν πολύ ωραίο η Ελλάδα να έπαιρνε το Άμυνας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Κυριάκου στο ΕΛΚ προδιαθέτει για δυνατό χαρτοφυλάκιο.

Κυριάκος σε Λονδίνο

Πριν πάει Κύπρο πετάχτηκε Λονδίνο και έκανε πολύ καλά γιατί ξαναβρέθηκε με τους περισσότερους ηγέτες που συναντήθηκαν πρόσφατα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Εκεί, στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ήταν κομμάτι της παρέας των ηγετών που είδαν τον φρεσκοεκλεγμένο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ

ο οποίος πολύ συγκινημένος μίλησε για επιστροφή στην ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, για όλ’ αυτά που ενώνουν τη χώρα του με τις πέρα της Μάγχης. Οι ηγέτες άνοιξαν την γεωπολιτική ατζέντα, από την Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ (παρών και ο Ζελένσκι) και εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ με την υπό απόσυρση υποψηφιότητα Μπάιντεν και τη δυναμική Τραμπ. «Αυτή είναι η στιγμή για όλους μας να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο Στάρμερ κατά την έναρξη. «Είμαστε ενωμένοι, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα πρέπει να βρούμε νέους, πιο φιλόδοξους τρόπους συνεργασίας». Μια χαραμάδα ελπίδας.

Πασοκικές καντρίλιες

Στην πασοκική ενδοχώρα βρήκα πολύ σωστή την άποψη του Προέδρου Ανδρουλάκη προς υποψήφιους Αρχηγούς, να είναι έτοιμοι να δώσουν την μάχη για το κόμμα την επόμενη μέρα, -σε περίπτωση που χάσουν εννοείται. Η μπηχτή Ανδρουλάκη έχει στόχο να τσακίσει το ηθικό της Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και του Χάρη Δούκα. Η πρώτη έχει να εκλεγεί βουλευτής από το 2009 (το 2012 δεν επανεξελέγη), ενώ ο κ. Δούκας θα πρέπει να εγκαταλείψει την άνετη καρέκλα του Δημάρχου και να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Και οι δυο το έπιασαν το υπονοούμενο αλλά εκτιμώ πως θα τους τεθεί στο περίφημο debate τον Σεπτέμβριο.

Δρακόπουλος στην Ακαδημία

Τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τελετή ήταν σπουδαία, όπως και το έργο του Ιδρύματος στην Ελλάδα. Παρόντες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό

οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, και Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης

Καλεσμένοι του Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμου Σιάσου επίσης πολλοί υπουργοί, άνθρωποι της Επιστήμης, διανοούμενοι και άνθρωποι του Πολιτισμού.

Σημεία από την ομιλία του Δρακόπουλου:

«Βρισκόμαστε μπροστά από ένα κάλεσμα ανθρωπιάς και συμμετοχής όλων μας στα κοινά, ο καθένας με τον τρόπο του, να συμβάλλουμε όλοι, και να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα των εκλογών που έγιναν στην Ευρώπη, όπου για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, παρατηρήσαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο στη Δημοκρατία από την ψήφο μας. Κάποιες φορές την εκλαμβάνουμε ως δεδομένη και ξεχνάμε τη σημασία της.

Μόνο μέσα από μια υγιή κοινωνία μπορούν να αποφεύγονται τα άκρα. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε και η απάθεια δεν αποτελεί επιλογή που μπορεί να φέρει λύσεις».

Ο αντισυμβατικός Δρακόπουλος έκλεισε ως εξής:

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας δύο ‘ρητά’ που προσπαθώ να τα ζω καθημερινά, το πρώτο από τον Αμερικανό ψυχίατρο και συγγραφέα Theodore Isaac Rubin που είπε ότι η καλοσύνη είναι πιο σπουδαία από τη σοφία και όποτε το καταλάβεις αυτό θα είναι και η αρχή της δικιάς σου σοφίας (ο Rubin έζησε πάνω από τα 100, κάτι θα ήξερε τι σημαίνει σοφία). Και το δεύτερο του δικού μας Εμμανουήλ Κριαρά (επίτιμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ το 1997) που είχε πει σε μια συνέντευξη του λίγα χρόνια προτού πεθάνει στα 107 του, το 2014, ότι: "Έρωτας είναι η επιδίωξη του ιδανικού. Σε όλες του τις εκφάνσεις" και ότι "Ο έρωτας είναι το αντίδοτο του θανάτου. Είναι ίσως η ίδια η ζωή. Μόνο όταν είσαι ερωτευμένος ζεις". Ειδικά προς τα νέα παιδιά που έχετε τη ζωή μπροστά σας, ποτέ μην σταματήσετε να επιδιώκετε και να ζείτε για τα ιδανικά σας, ποτέ μην σταματήσετε να είστε ερωτευμένοι!»

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:15

Δένδιας: Με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» προχωρούμε στη θωράκιση της πατρίδας απέναντι σε κάθε απειλή

10:05

Μούλερ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

09:47

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο όρος Πάικο - Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

09:38

ΕΑΒ: Διευρύνεται η συνεργασία με το ΕΚΠΑ

09:29

Κασσελάκης: Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

09:15

Ο Τραμπ υπόσχεται μεγάλες μειώσεις φόρων και τέλος του πληθωρισμού

08:57

Τσιάρας: Σε σύσκεψη στη Λάρισα για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα

08:48

ΗΠΑ: Καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα

08:45

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε έξι περιφέρειες της χώρας

08:40

Χιλή: Σεισμός 7,3 βαθμών - Δεν αναφέρθηκαν θύματα

08:33

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα καύσωνα - «Καμίνι» η χώρα μέχρι την Κυριακή

08:24

ΕΖΑ: Επενδύει στα brands και ποντάρει στη HORECA

08:12

Συγκοινωνίες: Μέσω leasing 200 εκατ. έρχονται στην Αθήνα 300 νέα/σύγχρονα λεωφορεία

08:08

Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»

08:00

Κώδωνας κινδύνου για τη λειψυδρία - Έκκληση για το νερό από Ελλάδα και άλλες 20 χώρες

07:56

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 700 τραυματίες σε βίαια επεισόδια

07:54

Ποιο σχήμα «μπήκε σφήνα» σε ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Intrakat, ΕΚΤΕΡ κερδίζοντας αντιπλημμυρικό 60 εκατ. ευρώ

07:48

NYT: Ο Μπάιντεν αρχίζει να αποδέχεται πως μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει

07:43

Χριστοδουλίδης: Πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει την κατοχή

07:41

Ποια είναι η νέα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban Services» - Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει

07:34

Ξεκινά η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 230 εκατ. το συνολικό ποσό

07:33

Τραμπ: Θα γίνω ο πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής

07:26

Απόβλητα Κεν. Μακεδονίας: Χωρίς προσφορές η μονάδα ΣΔΙΤ των 202 εκατ. ευρώ - Τεχνικό... λάθος και νέος γύρος; 

07:24

Καύσωνας: Οδηγίες προς τους εργαζόμενους

07:22

Ισραήλ: Ένας νεκρός από επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ

07:20

«Appodixi»: Μπόνους έως 3.000 ευρώ και προστασία για όσους «καρφώνουν» φοροδιαφυγή

07:15

Κλινικές μελέτες: Eυκαιρία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1 δισ. ετησίως - Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

07:13

Η ΕΕ στα στιβαρά χέρια της Ούρσουλα - Πασοκικές καντρίλιες - Ο αντισυμβατικός Δρακόπουλος του ΙΣΝ

07:04

Σταθερότητα και νέο deal - Εγένετο 5ος τραπεζικός πυλώνας - Μικρή υποχώρηση στο ρεύμα 

23:58

Η Δανία παίρνει τη «σκυτάλη» διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Όρμπαν στη Ρωσία