INSIDE OUT

Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης - Δουλειά και τον Αύγουστο - Παραλειπόμενα από τους Γραμματείς

Μαρία Νταλιάνη
31-07-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης - Δουλειά και τον Αύγουστο - Παραλειπόμενα από τους Γραμματείς

Δημογραφικό, στεγαστικό, κλιματική κρίση, έλλειψη εργαζομένων, εμπορικό ισοζύγιο, και αύξηση επενδύσεων. Αυτές είναι λίγο πολύ οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για το 2024, όπως ανέφερε χθες στο υπουργικό ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Μεγάλοι και δύσκολοι στόχοι, αλλά ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης για το υπόλοιπο του 2024 απαντάει σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις και περιλαμβάνει την προσθήκη 58 επιπλέον έργων και 87 μεταρρυθμιστικών δράσεων, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή». Επειδή το είπε με σιγουριά, θα έχει κάνει τα κουμάντα του, τι να πει μια απλή Πυθία.

Excelακια

Ο ίδιος παρουσίασε την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου με τον γνωστό τρόπο. «Με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου έχουμε ήδη υλοποιήσει κατά τους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας μας, το 42% των δεσμεύσεών μας για το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Σκέρτσος. «Καλούμαστε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα εμπλουτίζουμε τις κυβερνητικές δράσεις και με νέες πολιτικές που απαντούν σε νέα προβλήματα και ζητούμενα που θέτουν οι πολίτες στην κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς την ανάγκη απαντά και η αναθεώρηση των Ειδικών Σχεδίων Δράσεις».

Δηλαδή το δημογραφικό, η ακριβή στέγη για ενοικίαση, τα κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, η κλιματική κρίση, και το εμπορικό ισοζύγιο και οι επενδύσεις που αναζητούνται είναι «νέα προβλήματα και ζητούμενα που θέτουν οι πολίτες στην κυβέρνηση»;

Μήπως ο υπουργός Σκέρτσος επέστρεψε γρήγορα από την Κύθνο;

Η δουλειά συνεχίζεται

Το κλίμα στο υπουργικό ήταν καλό, ο πρωθυπουργός μοιράστηκε μερικές από τις βροχερές στιγμές του στο Παρίσι, και έστειλε μήνυμα ότι η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού γιατί η καθημερινότητα δεν πάει διακοπές. Οι υπουργοί θα φύγουν κατά κύματα, γύρω από τον δεκαπενταύγουστο ως συνήθως, και ο ίδιος ο Κυριάκος ίσως ζηλεύει λιγάκι την ανεμελιά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που το σκάει συχνά-πυκνά για long weekends, την μια στα βουνά, την άλλη στα νησιά.

Βέβαια στην περιοχή θα κινηθεί και ο ίδιος αφού προγραμματίζει επίσκεψη στην κλασική πλέον και ανεμοδαρμένη Τήνο, μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα που στο νησί μεταμορφώνεται σε έφηβη με κοτσιδάκια και σορτς.

Φροντιστήριο online

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στα excelακια του Σκέρτσου είναι και το ψηφιακό φροντιστήριο που μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μια σπουδαία παροχή, που θα βοηθήσει χιλιάδες μαθητές να βελτιώσουν και να καταλάβουν την ύλη του σχολείου και των Πανελληνίων εξετάσεων, χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Επίσης μαθητές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια.

Άλλο ένα στοίχημα Πιερρακάκη.

Γραμματείς και φαρισαίοι

Πολλά νέα πρόσωπα, άγνωστα ακόμα και στους κομματικούς διαδρόμους της ΝΔ είχε ο σαρωτικός ανασχηματισμός Γενικών Γραμματέων υπουργείων. Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης υπουργών, όπως π.χ. η κ. Βιλλυ Παντελοπούλου, συνεργάτης του υπουργού Παπαθανάση, η οποία αναλαμβάνει το ΕΣΠΑ. Το οποίο ΕΣΠΑ το είχε από το 2019 συνεχώς ο κ. Σκάλκος, ο οποίος πηγαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Την εμπιστοσύνη Παπαθανάση απολαμβάνει και η Κατερίνα Οικονόμου, παλιά Οννεδίτισσα, που ήταν να κατέβει και υποψήφια βουλευτής στην Κορινθία, παλιό κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ. Η κ. Οικονόμου αναλαμβάνει ΠΔΕ και Ανάπτυξη στο ΥΠΟΙΚ.

Περίπτωση Σκάλκου, δηλαδή έξι συνεχόμενα χρόνια στη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ήταν και ο Γιάννης Χρυσουλάκης, στη θέση του οποίου πάει η Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία ήταν στη θέση που πήρε τώρα ο Σκάλκος.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, την Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου από πολύ παλιά -ήταν μεταξύ των 50 στελεχών που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του.

Όμως κατάφερε να... μην εκλεγεί Δήμαρχος Καλλιθέας κι όχι μόνο νεκρανάστησε τον παλιό Πασόκο Κώστα Ασκούνη, αλλά έμεινε και χωρίς δουλειά. Τώρα βρήκε.

Βεντέτα στην Κατερίνη

Την Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης αναλαμβάνει ο Σάββας Χιονίδης κι εδώ κρύβεται άλλο ένα γαλάζιο δράμα, στα όρια της βεντέτας θα έλεγε κανείς για να μην αδικούμε τους Κρητικούς. Ο Χιονίδης ήταν παλιός Δήμαρχος Κατερίνης αλλά το 2019 έχασε από τον Κουκοδήμο, επίσης παλιός βουλευτής της ΝΔ που όμως συνασπίστηκε με συριζαίο (για να μη νομίζεται ότι αυτά τα κάνει μόνο ο Χάρης Δούκας). Αλλα ο Χιονίδης βγήκε βουλευτής. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές όμως κι αφού έκανε τα πάντα για να μην βγει ξανά ο Χιονίδης βουλευτής και τα κατάφερε, Δήμαρχος βγήκε ο... Ντούμας (άσχετο). Τέλος πάντων τώρα που μιλάμε ο Χιονίδης πάει Γραμματέας στο Εσωτερικών κι ο Κουκοδήμος πουθενά προς το παρόν.

Ναρκοπέδιο

Στο ναρκοπέδιο που αποκαλείται με το αθώο όνομα Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, τα κάστανα που δεν έβγαλε απ’ την φωτιά η κ. Μαρ. Δημοπούλου καλείται να τα βγάλει ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Χρυσάκης. Το στοίχημα για τον κ. Χρυσάκη είναι η αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων από τους Δήμους τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία καταφυγίων, αλλά κυρίως τις στειρώσεις ζώων και την εξαφάνιση των αδέσποτων. Η Ελλάδα θυμίζει υπανάπτυκτη χώρα σε όλους τους παραπάνω τομείς με ελάχιστα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

Καλή είναι η εικόνα στις φωτιές στο Κιλκίς - Παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη

09:06

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές την Τετάρτη

08:58

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για το Υπερταμείο – Οι «μικρές ΔΕΗ» και οι αντιδράσεις

08:40

Κόστα Ρίκα: Προσέφερε άσυλο στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

08:35

Φλωρίδης: Πρωτοφανής κατρακύλα και θεσμικός παραλογισμός η επίθεση στην Δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών

08:26

ΗΠΑ: Εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα

08:26

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της 4ης ημέρας

08:16

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι 2/8 η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%

08:16

Fed: Τι θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της - Τα διλήμματα απέναντι σε νίκη του Τραμπ

07:54

ΕΥΔΑΠ: Πώς σχεδιάζει την Ψυττάλεια της «νέας εποχής» - Οι επενδύσεις και η διαβούλευση

07:49

Βενεζουέλα: Προχωρά στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Περού

07:45

Εξοχική κατοικία: Πόσο κοστίζουν οι βίλες σε νησιά των Κυκλάδων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

07:41

Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο – Πότε κλείνουν οριστικά τα Υποθηκοφυλακεία

07:40

Χάρις: Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» έναντι της Χεζμπολά του Λιβάνου

07:35

Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα

07:33

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα εκσυγχρονισθεί ο Λιμένας Ραφήνας – Οι αντιδράσεις, το master plan, η «πράσινη» μετάβαση

07:25

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς σε επίθεση στο Ιράν

07:17

Διακοπές τον Αύγουστο: Η Μήλος στους top προορισμούς διεθνώς

07:15

Ακτοπλοΐα: Δεν βγαίνει η άσκηση για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των ΙΧ – Υψηλό το δημοσιονομικό κόστος εκτιμά η κυβέρνηση

07:12

Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης - Δουλειά και τον Αύγουστο - Παραλειπόμενα από τους Γραμματείς

07:05

Σήμερα κληρώνει για τις τράπεζες – Η Ισπανία ξιφουλκεί - Βουρ... για τα έντοκα

00:30

Νέες ηλιακές καταιγίδες στη Γη το επόμενο διήμερο

00:23

Αμερικανικές κυρώσεις σε προμηθευτές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν

00:17

Starbucks: 1 δισ. δολάρια τα τριμηνιαία κέρδη - Μείωση ζήτησης για καφέ και πτώση εσόδων

00:13

Γερουσία ΗΠΑ: Ενέκρινε μέτρα για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο

00:04

AMD: Άλμα 115% στις πωλήσεις AI chips το β' τρίμηνο - Στα 5,83 δισ. δολάρια τα έσοδα

23:55

Σύστημα «Δρυάδες»: Η ΑΙ στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας

23:46

Στη Βουλή η τροπολογία για το έκτακτο τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς

23:37

Microsoft: 22 δισ. δολάρια τα τριμηνιαία κέρδη - «Αγκάθι» το cloud

23:26

«Έφυγε» ο Γιάννης Καρακαδάς - Ήταν πρώην CEO στη Singular Logic