INSIDE OUT

Ένας Επίτροπος από τη Μακεδονία και τη ΝΔ - Τα κοινά με τον Κυριάκο - Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας

02-08-2024 | 06:51
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας Επίτροπος από τη Μακεδονία και τη ΝΔ - Τα κοινά με τον Κυριάκο - Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας

Ήθελε κάποιον «που επιλέγει ο κόσμος, οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, με πολύ υψηλά ποσοστά». Κάποιον που επιλέγουν οι ψηφοφόροι της Μακεδονίας». Ένα «γέννημα, θρέμμα, της Νέας Δημοκρατίας». Έναν άνθρωπο «της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με μία διεθνή, ευρωπαϊκή παρουσία». Κάποιον «νέο άνθρωπο». Κάποιον που «έχει καταφέρει να συνθέσει, να αποκτήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη, που είναι πολύ πιο δύσκολο από μια πρώτη εκλογή, προφανώς από ψηφοφόρους, οι οποίοι ανήκουν ιδεολογικά σε πολύ μεγαλύτερες επιμέρους ιδεολογικές ομάδες, από αυτήν την οποία εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία».

Αυτό τον άνθρωπο έψαχνε ο Πρωθυπουργός για Επίτροπο της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια και τον βρήκε στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Καθ’ εικόνα

Η επιλογή του δημοφιλούς Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που και αυτός εδώ και 20 χρόνια εκλέγεται βουλευτής. Είναι γέννημα, θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως Πρωθυπουργός καθημερινά προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και με μια πολύ προσεκτική διεύρυνση, πάντοτε μένοντας πιστός στις αρχές και στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, να καταφέρει να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Δηλαδή ο Απόστολος είναι ο «Κυριάκος», με ζωτικό πολιτικό χώρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τζάκια, σπουδές

Η ταύτιση που γενναιόδωρα έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης μεταξύ Τζιτζικώστα-Κυριάκου, σε κάνει αμέσως να θέλεις να φρεσκάρεις τα βιογραφικά. Ο Απόστολος είναι επίσης καλοσπουδασμένος. Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, και μετά Λονδίνο. Πατέρας του ο Γιώργος Τζιτζικώστας, περιγράφεται ως σκληρός δεξιός, Αβερωφικός, βουλευτής συνεχώς από το 1974, και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Βαθιές οι κομματικές ρίζες του Απόστολου.

His way

Ο ίδιος αφού ασχολήθηκε επιχειρηματικά με επιτυχία φτιάχνοντας το Αγρόκτημα Βραχιάς που έχει ποιοτικά γαλακτοκομικά, μπήκε με φυσικότητα στον πολιτικό στίβο και εξελέγη βουλευτής την τριετία 2007-2009. Όμως η Βουλή δεν ήταν το στοιχείο του. Εκεί που άνθισε ήταν στο μεγάλο χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2009 στις εσωκομματικές της ΝΔ (Ντόρα, Σαμαράς, Αβραμό, Παναγιώτης Ψωμιάδης) στήριξε Ντόρα.

Το βρήκε μπροστά του όταν το 2014 ήθελε να κατέβει για Περιφερειάρχης ενώ ο τότε ΠΘ Αντώνης Σαμαράς ήθελε γι’ αυτό τον θώκο τον ξανθό του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη, και τον Απόστολο στην Δημαρχία. Ο Τζιτζι το έκανε his way, κατέβηκε κόντρα στον ξανθό ως ανεξάρτητος, πήγε στον β γύρο και πήρε την Περιφέρεια με 71%. Ποιοι τον στήριξαν; Ανεξάρτητοι Έλληνες (Καμμένος), Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Βύρων Πολύδωρας) και ΛΑΟΣ (Γιώργος Καρατζαφέρης)».

Αυτή ήταν η πολιτική σύνθεση του Απόστολου. Κάπως διαφορετική από αυτή του Κυριάκου είναι αλήθεια, αλλά παραμένει σύνθεση.

Και Πρόεδρος

Το 2015 τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα. Εβαλε για υποψήφιος Αρχηγός της ΝΔ μαζί με Κυριάκο, Αδωνι, και Μεϊμαράκη, και βγήκε τρίτος χωρίς να δηλώσει στήριξη σε κανέναν από τους δύο (Κυριάκο, Μεϊμαράκη). Το 2019 όμως εξελέγη ξανά Περιφερειάρχης με 62%, ενώ και το 2023 με 60%. Not bad at all, έγραψε ιστορία με τρεις απανωτές νίκες και θηριώδη ποσοστά στην Περιφέρεια.

Και Περιφερειάρχης και πρόεδρος

Ολ’ αυτά δεν τα θυμήθηκα μόνο εγώ, εδώ στο καυτό αυγουστιάτικο Μαντείο. Τα θυμήθηκαν και στο επιτελείο του Χάρη Δούκα. «Όταν το 2015 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όταν σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογή του διορίζεται από τον κ. Μητσοτάκη ως Επίτροπος στην ΕΕ, επίσης για την ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα», ήταν η διαρροή του κ. Δούκα

που είδε αμέσως τις ομοιότητες.

Οι κυβερνητικές πηγές όμως έσπευσαν να του θυμίσουν και τις διαφορές.

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων, που δεν είναι σχεδόν ποτέ στον Δήμο του, αγνοεί 2 βασικές διαφορές του με τον κ. Τζιτζικώστα:

Πρώτη ότι ο ίδιος είναι δήμαρχος ολίγων μηνών, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας περιφερειάρχης 10 ετών, με ποσοστά εκλογής άνω του 60% σε 3 εκλογικές διαδικασίες.

Δεύτερη και σημαντικότερη πως ο κ. Τζιτζικώστας θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης, ενώ ο κ. Δούκας έχει ήδη προεξοφλήσει ότι θα είναι διπλοθεσίτης αν εκλεγεί».

Διάδοχος;

Το ερωτηματικό της επόμενης μέρας είναι ποιoς θα τον διαδεχθεί στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με το διαδικαστικό, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του θα επιλέξουν το νέο Περιφερειάρχη.

Τα ονόματα που παίζουν είναι ο κ. Κ. Γιουτίκας, η πρώτη σε σταυρούς Βούλα Πατουλίδου,

και η κ. Νανά Αηδωνά η οποία σήμερα τον αναπληρώνει. Διαδοχή θα υπάρξει και στην Προεδρία της ΕΝΠΕ, με αδιαφιλονίκητο φαβορί το Νίκο Χαρδαλιά.

Το χαρτοφυλάκιο των εγκαινίων

Ξαναγυρνώ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τους λόγους που ο Πρωθυπουργός επέλεξε Απόστολο Τζιτζικώστα για διάδοχο του Μαργαρίτη Σχοινά την επόμενη 5ετία στην ΕΕ.

«Επισημαίνω και πάλι αυτό που είπα και στην αρχική μου εισήγηση, τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Μακεδονία μας, η Κεντρική Μακεδονία, ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία. Είναι ένας κόμβος από τον οποίο περνά η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Σε μια τετραετία, που θα είναι τετραετία των μεγάλων εγκαινίων, η Ελλάδα λοιπόν, θέλει να είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη για να καταφέρουμε, όπως είδαμε μετά από 15 χρόνια να έχουμε αυτά τα ποσοστά ανεργίας, να φτάσουμε, να γίνουμε Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Μαρινάκης.

Κι εκεί, ξαφνικά φύσηξε ένα αεράκι, διέλυσε τους καπνούς και είδα: το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι το Υποδομών και Μεταφορών. Μπορεί να μην εμπνέει, αλλά είναι βαρύ, έχει τεράστιο προϋπολογισμό, και στο κάτω κάτω, μια χώρα σαν την Ελλάδα που έλαμψε στα κατασκευαστικά την δεκαετία 1990-2000, γιατί να μην το επαναλάβει και το 2024-2029;

Το σπορ το κατέχει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:18

Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος

09:09

Ο Χανίγια ενταφιάζεται στο Κατάρ

09:04

Χεζμπολάχ: «Αναπόφευκτη» η απάντηση στα χτυπήματα του Ισραήλ

09:03

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών σήμερα

08:46

Βουτιά στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

08:39

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αττική

08:29

Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις - Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

08:18

Κικίλιας: Από drone εντοπίστηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

08:10

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 322,5 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

08:02

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Κυριακή Βαρυμπόμπης

07:44

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν «πολύ ανήσυχος» για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

07:23

Ο Μπάιντεν υποδέχεται στις ΗΠΑ κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία - Λάιεν: Στιγμή μεγάλης χαράς

07:21

Κορυφαία επιλογή της Jefferies η Εθνική - Αυξάνει στα 11 ευρώ την τιμή στόχο

07:13

Το Χόλιγουντ ψηφίζει Ελλάδα - Οι celebrities που παραθερίζουν στα νησιά

07:12

Φορολογικές δηλώσεις: Πέφτει η αυλαία για δηλώσεις και διορθώσεις

07:08

ΔΕΗ: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην PPC Romania για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στη Ρουμανία

07:05

Ακίνητα/Logistics: Σε ποια φάση είναι η μεγάλη επένδυση 200 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο

07:03

Η πανώλη των προβάτων φέρνει αύξηση της τιμής της προβατίνας!

07:01

Ιράν: Ο πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ ονομάζεται αντιπρόεδρος

06:54

Premia Properties: Γιατί ποντάρει στον τουριστικό τομέα – Τα έσοδα και το ανοδικό «ρεύμα»

06:51

Ένας Επίτροπος από τη Μακεδονία και τη ΝΔ - Τα κοινά με τον Κυριάκο - Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας

06:43

Ρεύμα: Ανακοινώθηκαν οι τιμές του Αυγούστου – Αυτές είναι οι χρεώσεις ανά πάροχο

06:40

Άλλη μια εξαιρετική παρουσία – Μια επιτυχημένη επιχείρηση – Οι χρησμοί για τα επιτόκια

00:55

Snap: «Βουτιά» 20% της μετοχής μετά το αδύναμο guidance για το τρίτο τρίμηνο

00:39

Βαρυμπόμπη: Φωτιά σε δασική έκταση στην Αγία Κυριακή

00:35

Intel: Κόβει το 15% του εργατικού δυναμικού, αναστέλλει το μέρισμα

00:16

Apple: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις κέρδη, έσοδα και πωλήσεις iPhone

23:45

Amazon: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα, μειώνει το guidance

23:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ - Ενεργοποιήθηκε το Iron Dome (Βίντεο)

23:15

Wall Street: «Βουτιά» 500 μονάδων για τον Dow καθώς ξυπνούν οι φόβοι της ύφεσης