Πότε έγινε ο Νίκος Ανδρουλάκης Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πότε κινήθηκαν ξανά τα γρανάζια για εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ούτε που το κατάλαβα. Σαν χθες μοιάζει που ήταν ευρωβουλευτής, σαν χθες που ξεκίνησε να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, σαν χθες που κινήθηκαν ξανά οι διαδικασίες εκλογής. Όλα αυτά πέρασαν σαν αστραπή από το μυαλό του όταν βρέθηκε στο κάδρο της ιστορίας, ανάμεσα σε τρεις προέδρους και δύο πρώην πρωθυπουργούς για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Ενός κόμματος που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, ίσως τις βαθύτερες. Κι όμως, το χθεσινό Ζάππειο θύμιζε μεσήλικη επέτειο, κάπως μελαγχολικό και βαρετό, παρά Κίνημα έτοιμο να φέρει τα πάνω κάτω.
Ιστορική ευκαιρία
«Οι πολίτες πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε την χώρα» επισήμανε ο Γεράσιμος Μοσχονάς καθ. Πολιτικής Επιστήμης σε μια ωραία συζήτηση με τον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ) νωρίτερα το πρωί.
«Ξέρουμε από μελέτες στο εξωτερικό ότι όταν αριστερά κόμματα σοσιαλδημοκρατικά και άλλα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, υφίστανται μεγαλύτερη φθορά όταν ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, από δεξιά ή κεντροδεξιά. Το ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε ως κύριος υπαίτιος της χρεοκοπίας. Μιλάμε για το κόμμα που κυριάρχησε στην ιστορία της μεταπολίτευσης, και το κόμμα που είχε έντονες αντιφάσεις. Σε πρόσφατη έρευνα της About People θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε την χώρα. Σε άλλη έρευνα, αν το ΠΑΣΟΚ άσκησε περισσότερες πολιτικές ρουσφετιού, οι περισσότεροι συμφωνούν. Δεν έχει σημασία αν είναι δίκιο, ή άδικο».
«Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να βρει ευνοϊκότερο πεδίο από αυτό που υπάρχει σήμερα. καλύτερο timing» σημειώνει. «Η παρατεταμένη απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, όντας στην αντιπολίτευση. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την περίοδο Κασσελάκη. Είχε ξεκινήσει πριν απ’ αυτό, από την περίοδο που πέρασε στην αντιπολίτευση.
Αυτό είναι μοναδικό. Γυρνάω στο ΠΑΣΟΚ.
Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ το ’81 εκπροσώπησε μια τεράστια κοινωνική προσδοκία. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε στην εξουσία μετά από καταστροφή της χώρας. Ήταν ένα «πραγματικό πολιτικό αριστούργημα» για να θυμίσω μια φράση του Γιάννη Βούλγαρη με την οποία συμφωνώ απολύτως, δεν ήρθε ως σωτήρας της κοινωνίας. Η οποία περιμένει και σήμερα να την εκπροσωπήσει μια προσδοκία ανάταξης ελληνικής. Να διαφοροποιηθεί από το παρελθόν του. Ακόμα και σήμερα συνδέεται βαριά και δυσάρεστα με το ΠΑΣΟΚ που συνέβαλε στην χρεοκοπία.
Με μια λέξη: περιγράφουμε θετικά το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ανάλυση είναι σωστή, αλλά παραβλέπει ότι η χώρα υπέστη μια μεγάλη καταστροφή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει και αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο επιστήμονας.
Στραβοπάτημα
Στην ίδια συχνότητα φιλοξενήθηκε ο Δ. Μαύρος της MRB, ο οποίος βλέπει τα πράγματα με άλλη ματιά. Μιλώντας για τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα των εσωκομματικών εκλογών είπε ότι έχουν ξεχωρίσει τρία ζευγάρια: Ανδρουλάκης-Δούκας, Διαμαντοπούλου-Γερουλάνος, και Γιαννακοπούλου - Κατρίνης. Όμως επισήμανε ότι και στα τρία αυτά ζευγάρια, τα πάνω όρια του ενός, ακουμπάνε στα κάτω όρια του άλλου. «Σε ένα στραβοπάτημα του από πάνω, μπορεί να γυρίσουν τα πράγματα».
Χαμόγελα
Στο Ζάππειο πάντως δεν στραβοπάτησε κανείς. Ούτε ο Δήμαρχος Αθηναίων
Ούτε ο Παύλος Γερουλάνος
Ούτε η Νάντια (με ωραίο φόρεμα) και ο Μιχάλης Κατρίνης
Μόνο χαμόγελα, και ίσως μια ελαφρά μελαγχολία για το βάρος των 50 χρόνων.
Γλιστερό
Εκτός από το τυχαίο στραβοπάτημα του αποπάνω, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του debate. «Έχουν συμφωνήσει νομίζει ένα debate, το debate είναι γλιστερό πράγμα» τόνισε. «Εκεί, ο καθένας έχει ν ’αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες. Για παράδειγμα ο Ανδρουλάκης, όταν όλοι φωνάζουν ποιος μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη δεν μπορεί να το χειριστεί εύκολα, ή αν πει "σας φέρνω πρόγραμμα", θα του πουν , και πού είναι αυτό το πρόγραμμα;».
Debate
Το θέμα με τα debate ή το μοναδικό debate των υποψηφίων δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ακόμα- πέρα από την φημολογία περί άρνησης ορισμένων να πουν ναι στην πρόταση του Economist. Μέχρι στιγμής, ανεπιφύλακτα υπέρ του να γίνουν περισσότερα από ένα έχουν ταχθεί ο Γερουλάνος («ότι θέλετε, όποτε θέλετε και όπου θέλετε») και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Όπως τόνισε χθες βράδυ (Action24) «τώρα δεν είμαστε σοβαροί. Έχω στείλει ξανά στην επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Τι θα πει δεν βρίσκονται ημερομηνίες; Να αλλάξουμε όλοι το πρόγραμμά μας για γίνει debate».
Αναμένονται οι τοποθετήσεις και των κ.κ. Δούκα και Ανδρουλάκη.
Μανέστρα
Βέβαια, το να γίνουν πχ 2-3 debate, εκτός από τα θετικά, μπορεί να έχει και τ’ αρνητικά του. «Αντί για λύσεις στον πολίτη, μπορεί να χτυπιούνται μεταξύ τους, κι εκεί θα χαλάσει η μανέστρα του ΠΑΣΟΚ γενικά» τονίζει ο mr MRB.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.