INSIDE OUT

Δρυμιώτης: Καμία δημοσκόπηση προσώπων σε εσωκομματικές δεν έπεσε μέσα - Σπάει ταμπού ο Παππάς

Μαρία Νταλιάνη
16-09-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δρυμιώτης: Καμία δημοσκόπηση προσώπων σε εσωκομματικές δεν έπεσε μέσα - Σπάει ταμπού ο Παππάς

Καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και η σούπα ανακατεύεται στην κεντροαριστερά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν να είναι το αντίπαλον δέος στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξάνεται και η βαβούρα. Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ, ένα κόμμα που κυβέρνησε την χώρα ή βρέθηκε σε συγκυβέρνηση με άλλες δυνάμεις, τον περισσότερο χρόνο από την μεταπολίτευση και μετά. Θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του μέσω της εσωκομματικής κάλπης; Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκας και Κατρίνης είναι οι 6 που διεκδικούν την ηγεσία και μια πρώτη εικόνα έδωσαν χθες στο ΣΕΦ. Η επόμενη, θα είναι το ένα και μοναδικό debate που έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής, για τις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, στην κούρσα έχουν ξεχωρίσει ήδη οι 4 από τους έξι: Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου και Δούκας. Ποιος έχει όμως το προβάδισμα;

Τι λέει ο γκουρού

«Τα πρόσωπα δεν είναι ποτέ ασφαλή στις δημοσκοπήσεις. Πετάνε τα λεφτά τους κάνοντας δημοσκοπήσεις για πρόσωπα, καμία από αυτές δεν επαληθεύτηκε» είναι η άποψη του έμπειρου Ανδρέα Δρυμιώτη (ΣΚΑΪ 100,3). Ο κ. Δρυμιώτης μάλιστα πρόσθεσε ότι «τα έχω ζήσει αυτά στο παρελθόν, και έχω κάνει και τον ψυχίατρο σε υποψήφιους» .

Το ερώτημα στον Δρυμιώτη έγινε προκειμένου να πει την άποψή του σχετικά με το κλίμα και κάποιες μετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δίνουν ως απόλυτα φαβορί τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα, με την κ. Διαμαντοπούλου να ακολουθεί κατά πόδας. «Θα είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω ποιοι θα μπουν στην δυάδα» απάντησε ο Δρυμιώτης όταν του ζητήθηκε να προβλέψει ζευγάρι δεύτερου γύρου. Ενώ στην ερώτηση «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο» απάντησε ένα ξερό: «κανένας».

Περισσότερο συγκεκριμένος ήταν σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά υποψηφίων.

Για Ανδρουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα εάν ξαναβγεί ο Ανδρουλάκης. Τι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ; Έπρεπε ήδη να είναι πάνω από 20% τώρα που μιλάμε. Όχι 15,7%. Πάνω από 20%».

Για Δούκα: «Κι ο Έβερτ κάποτε παραιτήθηκε κι άφησε πίσω του τον Γιατράκο, άφησε την Δημαρχία στον Γιατράκο. Το να είσαι Αρχηγός κόμματος και Δήμαρχος είναι δύο πολύ σοβαρές δουλειές».

Για Διαμαντοπούλου: «Η απουσία της θα της κάνει ζημιά, άλλο να είσαι συνέχεια μες’ τα πράγματα, κι άλλο να θέλεις τώρα να γίνεις αρχηγός. Τόσο καιρό αποξενώθηκε και τώρα είναι δύσκολο να πείσει τους πασοκτζήδες ότι είναι το όλον ΠΑΣΟΚ».

Κι ο Αλέξης;

Το φάντασμα της συνένωσης δυνάμεων πλανάται πάντα πάνω από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο κινούνται σε ρηχά διψήφια που επιβεβαιώθηκαν και από την πραγματική κάλπη των ευρωεκλογών. Θα ήταν μια λύση η υποψηφιότητα Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε ο έμπειρος αναλυτής που ήταν επικεφαλής της εταιρίας που μετέδιδε και προέβλεπε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών επί δεκαετίες.

«Ο Τσίπρας δεν θα κατέβει, δεν είναι αφελής όπως ο ΓΑΠ που ξανακατέβηκε» σημειώνει. «Ήταν μεγάλη γκάφα του ΓΑΠ, που όχι μόνο έχασε, αλλά και δεν πρόκειται ποτέ πια να έχει καμία τύχη. Οι πρώην Πρωθυπουργοί δεν κατεβαίνουν ποτέ ξανά σε εσωκομματικές εκλογές».

Το παράπονο του Προέδρου

Το γεγονός ότι καμία δημοσκόπηση δεν έπεσε μέσα σε ότι αφορά εκλογές προσώπων, όπως το υπενθυμίζει ο Δρυμιώτης, δεν πτοεί τα επιτελεία που παρουσιάζουν τις δικές τους παραστάσεις νίκης. Οι πούροι κομματικοί πάντως είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά χθες τους 6, σε μια ωραία εκδήλωση στο ΣΕΦ.

Καταρχήν άκουσα το παράπονο του νυν Προέδρου.

«Κι αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Χωρίς επιχειρήματα. Επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες. «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί; Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα».

Στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας. Ο κόσμος θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης λίγα λεπτά πριν».

Δέσμευση για πρωτιά

Στη συνέχεια άκουσαν τον Γερουλάνο να τονίζει πως θα είναι ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα οι εκλογές του 2027.

«Ο στόχος της πρωτιάς είναι λοιπόν σαφής. Δύσκολος αλλά εφικτός. Σε περίπτωση, λοιπόν, μη επίτευξής του, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσα, δεσμεύομαι από τώρα, ότι θα εκκινήσω το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Γιατί, ένας στόχος που τίθεται, αφορά πάνω και πρώτα από όλους εκείνον που τον θέτει. Δεν κρύβεται από την ευθύνη. Δεν θα κρυφτώ από την ευθύνη. Και δεν θα αφήσω την αμφισβήτησή μου, ούτε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από τρίτους, ούτε να διχάσει το κόμμα μου. Αυτή είναι δέσμευσή μου και έτσι θα πορευτώ».

Θα κριθεί από το πρόσωπο

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αφού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί είχαν αποτυχημένα προφητεύσει, υπογράμμισε το αυτονόητο: «Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί, θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου». Η Νάντια επίσης υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο χάρη σε εμάς που μάθαμε να υποτάσσουμε το Εγώ και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες στη δημοκρατική βούληση της βάσης, χωρίς να λοξοκοιτάμε δεξιά και αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό, χάρη στην τόλμη μας να βγούμε μπροστά και να δώσουμε τη μάχη χωρίς διασφαλισμένες έδρες, θέσεις και αξιώματα. Γι' αυτό στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν οι άγνωστοι αυτόκλητοι Μεσσίες».

30% παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Στην συνέχεια η Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια μεστή προγραμματική ομιλία, έβαλε δύσκολα στην κυβέρνηση. Μεταξύ των στόχων που έθεσε, εάν ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ και της χώρας είναι η «κορωνίδα» όπως είπε της κοινωνικής πολιτικής, η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.

«Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά "πρώτα τα παιδιά". Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας» τόνισε. «Γίνεται να χτυπήσουμε τις ανισότητες; Γίνεται να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια; ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ", υπογράμμισε.

Η διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει 30% παιδική φτώχεια σήμερα νομίζω είναι σαφής και σοβαρή μομφή κατά του οικονομικού success story της κυβέρνησης και πιστεύω ότι το Μαξίμου δεν θα το αφήσει αναπάντητο.

Όχι μικρομάγαζο

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, ο οποίος παρ’ ότι πέρασε πολλά χρόνια ως τομεάρχης σε θέματα Ενέργειας στο κόμμα, έγινε γνωστός όταν ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης τον έχρισε υποψήφιο Δήμαρχο.

«Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις, και όχι ένα μικρομάγαζο μικρο συμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα» είπε με αυτοπεποίθηση νικητή ο Δήμαρχος.

Γιατί ο Μιχάλης Κατρίνης;

Την πρωτότυπη εκδήλωση έκλεισε ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ακόμα ευρωβουλευτής, Μ. Κατρίνης. Ο κ. Κατρίνης που εργάζεται σκληρά για την υποψηφιότητά του παρουσίασε τους λόγους που ζητάει να γίνει ηγέτης στο κόμμα.

«Γιατί πιστεύω ότι ο χρόνος μας τελειώνει. Είναι μονόδρομος η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας και όχι ένα κόμμα του 13% και του 15% που θα υπάρχει για να νέμονται κάποιοι μια στενή κομματική εξουσία ή για να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν τραυμάτισα ποτέ την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, γιατί έχω αποδείξει, μέσα στη Βουλή αλλά και στο δημόσιο διάλογο, ότι δουλεύω συλλογικά, έχω μάθει να συνθέτω και όχι να διχάζω. Γιατί στήριξα την παράταξη και τις επιλογές της, χωρίς αστερίσκους, σε δύσκολες στιγμές».

Τρέχει στις τράπεζες

Εκτός από την λαμπερή εκδήλωση στο ΣΕΦ, το σαββατοκύριακο είχε πλούσια επικαιρότητα και σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Την είδηση της έδωσε ο Πρόεδρος τα ΚΟ βουλευτής Νίκος Παππάς, από την ΔΕΘ.

«Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού» ανακοίνωσε στην συνέντευξη Τύπου σαν είναι ήδη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε κόμμα που δεν έχει δανειστεί ούτε έχουμε φιλοδοξία να φτάσουμε το μισό δις που έχει η ΝΔ. Ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε τα ΜΜΕ είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε».

Μάλιστα.

Την Παρασκευή πάντως ο έκπτωτος Πρόεδρος Κασσελάκης έσπευσε να αποσύρει το πληρεξούσιο που είχε κάνει στον οικονομικό Διευθυντή Μαυροκεφαλίδη, κίνηση που προκάλεσε σχόλια. Νομίζω καλά έκανε.

Το εξηγεί καλύτερα η βουλευτής Έλενα Ακρίτα στα σόσιαλ.

«Θα σε θεωρούμε έκπτωτο, αλλά μην το ανακαλείς το πληρεξούσιο γιατί αν πάρουμε δάνειο, ή γίνει καμιά στραβή στα ταμεία ξερω' γώ, να τρέχεις εσύ και να μη φτάνεις.

Λογικό».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:04

Υγεία: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

08:51

ΔιαΝΕΟσις: Το αποτύπωμα του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία - Προκλήσεις και προβλήματα

08:33

FBI: Δεύτερη «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» κατά του Τραμπ

08:18

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Avramar

08:15

Καραβίας: H Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία

08:07

Έρχονται οι αλλαγές στο ΠΔΕ και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024

07:54

Πορτοκαλί τιμολόγια: Πρεμιέρα τον Νοέμβριο – Ημερήσιο «δελτίο χρεώσεων» για φθηνότερους λογαριασμούς

07:48

Στο ψηφιακό πορτοφόλι του Δημοσίου μπαίνει η ταυτότητα των ακινήτων

07:35

Τηλεργασία: Πώς να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα

07:31

ΕΤΕ: Ώρα αποφάσεων για το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ – Το α' δεκαήμερο Οκτωβρίου το placement

07:24

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Έρχεται την 1η Δεκεμβρίου – Σε ποιες συναλλαγές θα επιβάλλεται

07:20

Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη

07:15

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά στο Συνήγορο του Πολίτη για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών

07:11

Δρυμιώτης: Καμία δημοσκόπηση προσώπων σε εσωκομματικές δεν έπεσε μέσα - Σπάει ταμπού ο Παππάς

07:03

Οι τράπεζες ενισχύουν τις προοπτικές - Παράκαμψη ΑΣΕΠ; - «Φως στον ορίζοντα» για το καλώδιο

23:58

Ιραν: 34 κρατούμενες ξεκίνησαν απεργία πείνας για να τιμήσουν τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

23:39

Χαρακόπουλος: Η Ευρώπη που απαρνιέται τις χριστιανικές της ρίζες δεν είναι η Ευρώπη που ξέραμε

23:17

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα διόρισε πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη με σπουδές στο Harvard

23:04

Πυροβολισμοί έξω από το γκολφ κλαμπ του Τραμπ στη Φλόριντα - Δεν κινδύνεψε ο ίδιος

22:51

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

22:20

Ουκρανία: Τουλάχιστον 28 άμαχοι τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

21:47

Μιανμάρ: Στους 113 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

21:19

Οι δύο Ισπανοί που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα δεν συνδέονται με σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας λέει η Μαδρίτη

20:58

Αυθαίρετη ρίψη φυλλαδίων για εκκένωση των κατοίκων στον νότιο Λίβανο από μονάδα του ισραηλινού στρατού

20:40

Τη Δευτέρα η διυπουργική εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας

20:36

Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΟΚ ο Βαγγέλης Λιόλιος

20:25

Hellenic Train: Δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 300A (Ρέντης - Κιάτο)

20:11

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση ληστείας σε βάρος τριών ατόμων από κουκουλοφόρους ερευνά η αστυνομία

20:00

Μπορέλ: Δικτατορικό το καθεστώς στη Βενεζουέλα

19:36

Τραμπ: Μισώ την Τέιλορ Σουίφτ