Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Κάμαλα Χάρις vs Ντόναλντ Τραμπ. Και τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μια νεαρή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, η Ahoo Daryaei, κάνει την πιο γενναία, την πιο ατρόμητη πράξη επανάστασης που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στην χώρα της. Πετάει το χιτζάμπ, το οποίο της είχε κουρελιάσει πριν η αστυνομία Ηθών του ισλαμικού καθεστώτος γιατί δεν το φορούσε σωστά.
Από τότε η τύχη τη αγνοείται. Για τη νεαρή φοιτήτρια μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε τίποτα, ούτε από την Χάρις, ούτε από τον Τραμπ. Θα ήταν ένα σχόλιο στο στόμα τους ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα μιας τρίτης χώρας; Θα προκαλούσε ίσως την αρνητική ψήφο εκατομμυρίων φανατικών μουσουλμάνων που ζουν στις ΗΠΑ και πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν πρόσωπο και σώμα; Είναι ανθρώπινο δικαίωμα η μαντίλα;
Ισορροπίες
Ερωτήματα που καίνε οι πολιτικοί συνήθως τα αποφεύγουν. Έτσι είναι η τάξη των πραγμάτων. Οι εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου στις ΗΠΑ αύριο, κάνουν όλο τον πλανήτη να κρατάει την αναπνοή του. Η ανατριχιαστική γενναιότητα και το θάρρος της νεαρής Ιρανής περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική θα βιώσουν με ένταση την εκλογή στην βαθιά διχασμένη Αμερική. Οι ηγέτες τους είναι υποχρεωμένοι να πατήσουν σε δύο βάρκες. Δεν έχουν άλλη επιλογή.
«Σε μία τόσο κλειστή εκλογική αναμέτρηση θα ήταν πολύ παράτολμο να επιχειρήσει κανείς οποιαδήποτε πρόβλεψη. Σε καμία περίπτωση δεν θα την έκανα, γιατί η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τον αμερικανικό λαό» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ).
«Εμείς είμαστε έτοιμοι, προφανώς, για όλα τα ενδεχόμενα. Να τονίσω επίσης ότι στο Κογκρέσο, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στη Γερουσία, έχουμε πάρα πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών -σε αυτή τη σχέση προστίθεται τώρα, και με τη δική μας μικρή συνδρομή, και η Κύπρος- είναι μία άποψη την οποία την έχουν Γερουσιαστές και Βουλευτές και από τα δύο κόμματα.
Και θέλω να θυμίσω ότι όταν είχα την πολύ μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές του Κογκρέσου. Άρα, εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Trump ούτε από την κα Harris, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη».
Σαφές.
Δεν εργαλειοποιεί τις σχέσεις
Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την μη κοινοποιήσιμη συνάντηση με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο. Την συνάντηση αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Μιχ. Ιγνατίου.
Ο ΠΘ ήταν φειδωλός. Το timing της συνάντησης, (λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές και λίγο πριν την διαβούλευση Γεραπετρίτη-Φιντάν) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Επειδή οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική έχουν πάντα αξία και επειδή εγώ συναντώ τους ανθρώπους και όταν φύγουν από τις θέσεις εξουσίας, ο κ. Pompeo βρέθηκε για δικούς του λόγους στην Ελλάδα, έρχεται αρκετά τακτικά και κάθε φορά που έρχεται τον συναντώ. Εξάλλου, έχω πάντα και εγώ ενδιαφέρον να ακούσω τις εκτιμήσεις του.
Σε περίπτωση νίκης του κ. Trump μπορεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά δεν το κάνω γι’ αυτό. Εγώ έχω μάθει ότι οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να διατηρούνται και όταν οι άνθρωποι φεύγουν από την πολιτική, δεν εργαλειοποιώ τις σχέσεις. Εκτιμώ πάντα στον κ. Pompeo ότι υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζω και το θυμάμαι».
Για Σαμαρά-Καραμανλή
Περιμένοντας την σημερινή τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος, στην ίδια συνέντευξη, έστειλε σαφές μήνυμα για το τι περιμένει ο ίδιος από τους δύο προκατόχους της θέσης.
Καταρχήν περιμένει κομματική πειθαρχία. Όμως παράλληλα είναι έτοιμος και για σκληρή αντεπίθεση, αν υπερβούν τα όρια. Η κατηγορία για υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας μοιάζει έτοιμη να εκτοξευτεί, ενώ πίσω από αυτές τις λέξεις καραδοκεί η ιδέα πρόωρων εκλογών. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνουν οι φράσεις:
«Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη -έστω και αν διαφωνώ με αυτή, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα- και να προβαίνει σε ενέργειες που να τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Νικητής
Μαζεύοντας δυνάμεις για τη δύσκολη εβδομάδα που ξεκινά, στέκομαι για λίγο στις εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ όπου έγινε της πανσπουδαστικής. Οι κάλπες βρήκαν περίπου το 20% των εγγεγραμμένων στις περίπου 700 Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν πλειοψηφία στον έκπτωτο πρόεδρο. Την εικόνα αυτή έχουν οι Κασσελακικοί, οι οποίοι έστησαν ένα σφιχτό στρατηγείο στον Ταύρο, και έλαβαν αποτελέσματα από καθεμία από τις ΟΜ, την ώρα που η Κουμουνδούρου περνούσε σε πιο χαλαρές καταστάσεις. Πέρα από τις ανακοινώσεις των δύο στρατοπέδων, η αληθινή αποτύπωση των δυνάμεων θα καταγραφεί το Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο όπου θα γίνουν τα εξής:
α) Θα τεθεί το ζήτημα ακύρωσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής βάσει της οποίας κηρύχθηκε έκπτωτος ο Κασσελάκης
β) Θα ανακηρυχθούν υποψήφιοι Πρόεδροι πέντε κύριοι και μια κυρία (μάλλον η Ρένα Δούρου).
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.