Κατέρρευσε ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της η κυβέρνηση στη Γερμανία. Ο τρικομματικός σχηματισμός (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) ήταν ένα εύθραυστο σχήμα που ανέλαβε την εξουσία, μετά από τα δεκαέξι χρόνια ηγεσίας Μέρκελ, στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απόκοψε τη Γερμανία από την τροφοδότηση της οικονομίας της με το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, και σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις δημιούργησε αστάθεια. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ (Φιλελεύθεροι) πίεσε τον Καγκελάριο Σολτς ν’ αφήσουν στην άκρη την πολιτική για το κλίμα, η οποία (πρόταση) φυσικά πίεζε τον άλλο εταίρο τους Πράσινους, ο Σολτς είπε όχι, τον απέπεμψε και οι Φιλελεύθεροι αποχωρούν αφήνοντας στον αέρα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η γκρίνια όμως δεν ήταν κάτι καινούργιο στη γερμανική κυβέρνηση.
Οι επιδόσεις της οικονομίας, η πίεση του μεταναστευτικού, και η εγκληματικότητα, ήταν οι αδύναμοι κρίκοι κι εκεί υπήρχε πολύ κριτική και για την συνεισφορά των Πράσινων, που ανέτειλαν ως η νέα μοντέρνα πρόταση διακυβέρνησης όταν σχηματίζονταν η τρικομματική υπό τον Σολτς. Οι Πράσινοι ήταν η μεγάλη υπόσχεση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα συγκριτικά με τους κάπως ξεπερασμένους Σοσιαλδημοκράτες. Στο στόχαστρο της κριτικής και ο ίδιος ο Καγκελάριος, η ηγεσία του οποίου κρίθηκε αδύναμη συγκριτικά πάντα με τη Μέρκελ.
Έρχεται ο Μερτς
Είτε περάσει ο υφιστάμενος προϋπολογισμός στη γερμανική Βουλή, και ο Σολτς σπρώξει το τενεκεδάκι των εκλογών λίγους μήνες αργότερα, είτε γίνουν στην ώρα τους, το φθινόπωρο του 2025, στη Γερμανία είναι σχεδόν προεξοφλημένο ότι έρχεται η εποχή του CDU του κ. Μερτς. Κι αυτός φυσικά θα είναι δύσκολο να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα θα ψάξει για κυβερνητικό εταίρο. Θα είναι ο Σολτς; Θα είναι οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ;
Η αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία θ’ ανακατέψει την τράπουλα στην ΕΕ για τα καλά, λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές. Τόσο σε επίπεδο ηγετών, όσο και εντός της ευρω-γραφειοκρατίας.
Βουδαπέστη
Κι ενώ η ΕΕ κρατάει την ανάσα της για τη συνταρακτική αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα στο τιμόνι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί ακόμα πιο πολύπλοκο σκηνικό. Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια; Η Ελλάδα στην άκρη του ευρωπαϊκού χάρτη καλείται να κρατήσει δυνάμεις σ’ ένα μετακινούμενο πολιτικό τοπίο. Μια πρώτη προσέγγιση του νέου τοπίου θα γίνει σήμερα και αύριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη, στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αύριο έχει Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγχαρητήρια
Θερμά συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε από τους πρώτους ο Ούγγρος Όρμπαν, μιλώντας για «μια άκρως απαραίτητη νίκη για τον κόσμο». Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ. Ο Ολλανδός, Γκέερτ Βίλντερς, και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, σχολίασε στο Instagram: «Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μείωση των φόρων, χριστιανικές ρίζες και επιστροφή στην ειρήνη, ελευθερία σκέψης και όχι σε πολιτικές δίκες. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν η λογική, το πάθος και το μέλλον! Καλή δουλειά, Πρόεδρε Τραμπ».
Ενθουσιασμό προκάλεσε η εκλογή Τραμπ στη Λεκορωσία του Λουκασένκο, αλλά και στο Ισραήλ του Νετανιάχου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νίκη του Τραμπ θα φέρει πιο κοντά μια «δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Μίχαελ Ροτ, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερη ευθύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο, ενώ ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν του CDU προέβλεψε ότι θα υπάρξει «πραγματική περίοδος επιβάρυνσης των διατλαντικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της.
Η ανάλυση της Die Welt
Ενδιαφέρον για το πως είδε η Γερμανία την εκλογή Τραμπ έχει η ανάλυση της Die Welt.
«Με το μοναδικό του ένστικτο, ο Τραμπ κατάλαβε για άλλη μια φορά αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ: ότι η ζωή είναι πολύτιμη. Ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται στη χώρα ανεξέλεγκτα. Ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πόλεμοι στους οποίους η ισχυρή Αμερική, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, δεν έχει καμία διάθεση να αναμιγνύεται. Ότι οι Δημοκρατικοί σπαταλούν δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων σε πράσινες τεχνολογίες αντί να χρησιμοποιούν έξυπνα τους πόρους των ΗΠΑ μέσω fracking και γεωτρήσεων πετρελαίου.
Ο Τραμπ κατάλαβε –όπως και το 2016– τον φόβο των πολιτών για το κράτος, που κατηχεί τα παιδιά με «woke ιδανικά». Τον φόβο για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους η παραδοσιακή οικογένεια και η αγέννητη ζωή δεν έχουν αξία. Τον φόβο ότι γίνονται όλοι τους μειονότητες ανάμεσα σε μειονότητες. Τον φόβο ότι το έγκλημα είναι εκτός ελέγχου λόγω της εισροής λαθρομεταναστών. Ο Τραμπ κατάλαβε ότι οι πολίτες δεν δίνουν πια σημασία στους τηλεοπτικούς σταθμούς και επιλέγουν την ενημέρωση τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θυμούνται τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ ως καλύτερη από τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.