Πολύ σκληρός για να πεθάνει. Το ξεκαθάρισε στο διάγγελμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναζητά τον επόμενο πρωθυπουργό, και την επόμενη κυβέρνηση εν μέσω πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης της χώρας του. Αύριο υποδέχεται υψηλούς καλεσμένους και ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο για να δείξει την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων, αλλά και το υψηλό ηθικό της ηγεσίας του σε ένα πολιτικό σύστημα που κρέμεται μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν. Ο Μακρόν αντέχει είναι το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμα και προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει τη συμφωνία Mercosur που θα επιτρέψει τις φθηνές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική προς την ΕΕ. Η Γαλλία δεν δέχεται την συμφωνία, «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την αγροτική μας κυριαρχία» λέει προς την Ούρσουλα για ν’ ακούσουν και οι Γάλλοι αγρότες που τον εγκατέλειψαν. Btw την συμφωνία θέλουν διακαώς Ισπανία και Γερμανία – η πρώτη με ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η δεύτερη σε αναζήτηση φθηνών αγροτικών προϊόντων.
500 δισ. για άμυνα
Μια ΕΕ που δεν μπορεί να κανονίσει την αυτάρκειά της σε λαχανικά και φρούτα, μπορεί να αποφασίσει κοινή αμυντική πολιτική και αυτονομία εν όψη της έλευσης δόγματος Τραμπ στο ΝΑΤΟ; Ναι, λένε οι FT σε δημοσίευμά τους που αποκαλύπτει ότι οι χώρες της ΕΕ συζητούν ένα κοινό ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ για κοινά αμυντικά έργα και προμήθειες όπλων. Σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά όμως, η συμμετοχή στην κοινή αμυντική πολιτική θα είναι εθελοντική και οι πόροι θα αντληθούν από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, με την παροχή εγγυήσεων από τις χώρες που θα επιλέξουν να λάβουν μέρος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία ήδη το βλέπουν θετικά.
Έρχεται μαχαίρι
Ενώ η ΕΕ κλυδωνίζεται και δέχεται πιέσεις σε κάθε επίπεδο που μπορεί να φανταστεί κανείς, στο μικρό γαλατικό χωριό της πολιτικής σταθερότητας μαίνεται ο πόλεμος των πάντων με τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει αυτό το προνομιακό πεδίο ούτε στον Ανδρουλάκη, ούτε στη μείζονα αντιπολίτευση. Χθες ο Πρωθυπουργός, πριν τον πιάσει η μέση του και φύγει εκτάκτως από τη Βουλή, πρόλαβε να περιγράψει που εντοπίζονται τα προβλήματα, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στους τραπεζίτες πως αν δεν κάνουν κινήσεις, έρχεται σύντομα μαχαίρι απ’ την κυβέρνηση.
Τα προβλήματα είναι οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται με το σταγονόμετρο, και τα χιλιάδες ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες και κρατούν «παρκαρισμένα» στα συρτάρια των γραφείων τους.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων». Σε ότι αφορά τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ κλπ για έκτακτη φορολόγησή τους, ο ΠΘ επέμεινε ότι «πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Σπάτε τα νεύρα
Μια ιδέα του πως αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα το θέμα των υψηλών προμηθειών έδωσε νωρίτερα (ΣΚΑΪ) ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας «μην σπάτε τα νεύρα των ανθρώπων. Αρνηθήκαμε να βάλουμε έκτακτο φόρο αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ζητάς από έναν οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία ή οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη να στέλνει 100 ευρώ και να του κρατάς 3. Στάσου…».
Και ο Κασσελάκης
Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Ο Κασσελάκης, με το μυαλό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, έδωσε μια γεύση της οικονομικής του αντίληψης ανεβάζοντας ένα post στα σοσιαλ με επίκεντρο τις τράπεζες για τις οποίες προτείνει: «Ετήσιο τέλος στα καθαρά έσοδα από επιτόκια και προμήθειες για 3 χρόνια. Με προοδευτική κλίμακα συντελεστών: 1%, 4% και 7%.
Απλά πράγματα: Εφόσον οι τράπεζες συνεισφέρουν περισσότερο στην πραγματική οικονομία, θα πληρώνουν μικρότερη έκτακτη εισφορά. Αν δεν προσθέτουν ρευστότητα στην αγορά, θα πληρώνουν περισσότερη. Έτσι, τα χρήματα θα πάνε εκεί που χρειάζεται. Στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να πολεμήσουν τα έξοδά τους και την έλλειψη ρευστότητας. Αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία».
Τρεις το λάδι
Τις μισητές τράπεζες στοχεύει κι ο παρά τρίχα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Κι αυτός με ανάρτηση στα σόσιαλ, αλλά με πιο πληθωρική παρουσίαση από τον Κασσελάκη του U-Penn και μπόνους 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους.
«Τα ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ ΚΕΡΔΗ για τις τραπεζες το 2024 ειναι 1,88 +510 = 2,4 δις ευρω περίπου!!
Η πρόταση του Συριζα ειναι να ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΜΕ 90% δηλαδή το δημόσιο να εισπράξει 2,16 δις ευρω !
Η πρόταση του Πασοκ για 5% φορολόγηση των υπερκερδών αν την εφαρμόσουμε σε αυτόν τον υπολογισμό είναι να εισπράξει το Δημόσιο 120 εκατομμύρια ευρώ ! Ψίχουλα δηλαδή μπροστά στα προκλητικά κέρδη
Προφανώς με αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών μπορεί κάλλιστα να δοθεί ο 13ος μισθός στο δημόσιο φέτος (1,5 -1,7 δις ευρω)
ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!»
Τα γράφω ολ’ αυτά λεπτομερώς για να τα διαβάσει ο Πρόεδρος Σωκράτης.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.