Την κοινωνική αδικία και τις κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις απεικονίζουν, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα χαρακτικά “Los Caprichos” του Φρανθίσκο Γκόγια, και τα προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλους θέλουν να δουν κάτι ξεχωριστό στην Έκθεση «Η Τέχνη του Αλλόκοτου-Ενδιάμεσος χώρος», που μόλις ξεκίνησε στην Εθνική Πινακοθήκη. «Αν και είναι του 18ου αιώνα, τα μηνύματα που περνούν παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα» σημειώνει ο ΠΘ στο τέλος ενός μακροσκελέστατου σημειώματος Κυριακής. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς η τέχνη συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας καλεί να σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά».
Ανελέητη κριτική
Η πρωθυπουργική παρότρυνση τράβηξε την προσοχή μου. Ανέτρεξα στην ίδια την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης, όπου η επιμελήτρια Κατερίνα Ταβαντζή, λέει μερικές κουβέντες παραπάνω για τον Γκόγια, ο οποίος, εμφορούμενος από τα πνευματικά και φιλοσοφικά ερείσματα του Διαφωτισμού που πρέσβευε τα ιδανικά της λογικής, της προόδου και της ελευθερίας, αντλεί τα θέματά του από την ίδια τη ζωή της εποχής του, εστιάζοντας στις πιο προκλητικές όψεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που τον περιβάλλει, προκειμένου να ασκήσει μια ανελέητη κριτική στις σκοτεινές πλευρές της ισπανικής κοινωνίας του τέλους του 18ου αιώνα. Στηλιτεύει τη ματαιοδοξία και τις υποκριτικές ανθρώπινες σχέσεις, την πορνεία, τη μιζέρια και την αμορφωσιά των απλών ανθρώπων που ζουν σε έναν κόσμο βυθισμένο στις δεισιδαιμονίες και τις μαγικές πρακτικές. Καυτηριάζει την τεμπελιά και τη διαφθορά μιας συντηρητικής και σκοταδιστικής Εκκλησίας που χρησιμοποιεί ως όργανο καθυπόταξης την Ιερά Εξέταση. Χλευάζει θεσμούς σατιρίζοντας την άγνοια και την απληστία γιατρών, δασκάλων και δικαστών, ασκώντας έτσι μια έμμεση κριτική στην εξουσία του Στέμματος.
Ξανακοιτάζω μερικά χαρακτικά και τα βρίσκω απαίσια. Ναι, υπάρχει ασχήμια στη ζωή. Χρειάζεται να το θυμίζει και η Τέχνη;
Οξυγόνο
Ίσως ο Πρωθυπουργός αναζήτησε στον Γκόγια λίγο οξυγόνο από την καθημερινότητα που γίνεται ασφυκτική μερικές στιγμές. Η Κυριακή ήταν μία από αυτές. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία έπεσε πάνω σε μια εμπορική με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων, ήταν μεγάλες. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν μετά από παααααρα πολύ καιρό στον δρόμο ζητώντας οξυγόνο – το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων.
Παρόντες
Φυσικά όποιος λέει ότι επρόκειτο για αυθόρμητες λαϊκές συγκεντρώσεις ίσως δεν έχει υπόψη του τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έκαναν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση, Ανταρσύα, Μέρα 25 και μερικοί από την άλλη μπάντα.
Στη συγκέντρωση του Συντάγματος κατέβηκε σχεδόν όλο το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είδα κάπου την Άννα, αλλά έκανε τσουχτερή ανάρτηση στα σόσιαλ.
«Η κυβέρνηση δεν εγκαλείται ως ένοχη, αυτό δεν το ξέρει κανείς, δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης ως να μην κατανοεί ότι είναι ένα θέμα που μπαίνει σε κάθε σπίτι, και αγγίζει άνδρες, γυναίκες και κάθε ηλικία. Δείχνει ανεύθυνη και σχεδόν αλαζονική απέναντι σε ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του κράτους, των θεσμών και βεβαίως του Κοινοβουλίου. Άπλετο φως δεν έπεσε και κυρίως αυτά τα δύο χρόνια τίποτα δεν άλλαξε! Στη δημοκρατία οι άνθρωποι δικαιούνται και μπορούν να εκφραστούν και να διαμαρτυρηθούν με πολλούς τρόπους πόσο μάλλον με μια τόσο ειρηνική πορεία».
Τα λόγια πιο αιχμηρά απ' την παρουσία, αλλά έπεσε πολύ «ξύλο» από κάτω.
Προ Ημερησίας
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, στο Σύνταγμα ήταν σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη, δύο χρόνια μετά την τραγωδία.
Πρόταση την οποία υιοθέτησε άμεσα το ΚΚΕ, με ανακοίνωση χθες το βράδυ, επισημαίνοντας ασφαλώς ότι θα καταθέσει και δική του στη Βουλή. Από το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε γνωστό ακόμα τι θα κάνει.
Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε και ο Κασσελάκης.
ο οποίος εννοείται είχε τις καλύτερες φωτογραφίες όλων.
Ασφυξία
Η κάθοδος και του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα πάντως δημιουργεί ήδη μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ κομμάτων κεντροαριστεράς/ αριστεράς από την μία, και κυβέρνησης από την άλλη. Ίσως είναι αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν ως προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες πρέπει να ενωθούν για να αλλάξει η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Τα Τέμπη αποτελούν δύσκολο θέμα, καθώς όταν έγινε η τραγωδία, Φεβρουάριο 2023 ήταν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Μετά το ατύχημα όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγοροι και αρκετοί χειρισμοί άφησαν ερωτηματικά για την σπουδή. Δύο χρόνια μετά, αντιπολίτευση και κόμματα, μοχλεύουν δυναμικά τα θέμα, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ασφυξίας για ένα ζήτημα που πολλοί ήλπιζαν να έχει ξεχαστεί.
Συσχετισμοί
Οι συγκεντρώσεις προσθέτουν στην πολιτική ατζέντα. Και βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση θυμίζοντας το αδιανόητο γεγονός: ότι εκείνο το βράδυ, ένας άπειρος σταθμάρχης που αφέθηκε μόνος του στη βάρδια, έστειλε στον θάνατο 57 ανθρώπους- οι περισσότεροι φοιτητές.
Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2023, και δύο πριν από αυτές του 2027, είναι δυνατόν τα Τέμπη να αναστρέψουν το πολιτικό σκηνικό;
Εάν δεν είχε αλλάξει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η ερώτηση θα είχε άλλο περιεχόμενο.
Οι συσχετισμοί που προέκυψαν από την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, το μόνο που δείχνουν είναι ασφαλή πλειοψηφία για τη ΝΔ, και μικροκινητικότητα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Αλλαγές
Η είδηση της ψηφοφορίας ήταν οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς που ψήφισαν όλοι την Λούκα Κατσέλη προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης την ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αθηνά Λινού, Γιάννης Σαρακιώτης, και η Αρετή Παπαϊωάννου (η τελευταία προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας). Το σενάριο της επόμενης μέρας θέλει εν ευθέτω χρόνω, βουλευτές της Νέας Αριστεράς να συντονίζονται σε ορισμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, να συζητούν στο παρασκήνιο, αλλά κινήσεις ενοποιητικές με τον ΣΥΡΙΖΑ μην περιμένει κανείς να δει τους επόμενους μήνες.
Τον Τάσο Γιαννίτση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επίσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Παππάς και Ράνια Θρασκιά προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μπουρχάν Μπαράν (σε τροχιά επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ).
Η παρουσία των δύο πρώτων δημιουργεί ανακατατάξεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα των πράσινων, καθώς η προσχώρησή τους στα ψηφοδέλτια θεωρείται θέμα χρόνου. Η κ. Θρασκιά πολιτεύεται στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκεί που την έδρα την κράτησε ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης κάνοντας έξαλλο τον Χάρη Καστανίδη του ΚΙΔΗΣΟ. Ο Πέτρος Παππάς από το Κιλκίς, στο οποίο πολιτεύεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, αναμένεται να κατέβει στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην οποία κατέβηκε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας,
Ο κ. Γλαβίνας εξελέγη με 6.400 σταυρούς, αλλά στις επαναληπτικές της 25ης Ιουνίου 2023, το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλ’ αυτά ο Θανάσης, -ΠΑΣΠ Κομοτηνής-, παραμένει στον στενό κύκλο του Προέδρου και για πολλούς προετοιμάζεται ν’ αναλάβει Γραμματέας του κόμματος στη θέση του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Θέση η οποία οδηγεί σε εκλόγιμη στο Επικρατείας.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.