Στα δύσκολα ακούς τους σοβαρούς. Νόμος. «Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει, θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει» έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στα social media μετά την σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ χθες ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Ο Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει σεισμολογία στο MIT. Κι όταν μιλάει, προσέχει τις λέξεις.
Η σεισμική κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί ακόμα στις Κυκλάδες και η επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες τον βρίσκει παρά πόδα για κάθε ενδεχόμενο.
Δονήσεις
Από μια άποψη, καλύτερα που έφυγε από Βρυξέλλες κι έτσι συγχύστηκε εξ αποστάσεως με τον ευρωβουλευτή του, για τον οποίο τα έδωσε όλα η «γαλάζια» παράταξη στις ευρωεκλογές: ο Φρέντυ Μπελέρης σε ψηφοφορία για το Προεδρείο της Ειδικής Επιτροπής με το περίεργο όνομα «Ασπίδα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρότεινε για αντιπρόεδρο τον κύπριο Φειδία Παναγιώτου.
Την επιλογή σχολίασε ως «προσωπική» η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ ακόμα δεν έχει μιλήσει για το θέμα ο ευρωβουλευτής που επέλεξε ο Κυριάκος για επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η επιλογή του Φειδία, που έγινε γνωστός σε ευρύτερα ελληνικά κοινά μετά από επικοινωνία που είχε με τον Έλον Μασκ, αλλά και μετά την συζήτηση που διοργανώθηκε στην Κύπρο με τον Στέφανο Κασσελάκη, δημιούργησε δονήσεις. Καθόλου τυχαία. Η εν λόγω Επιτροπή έχει σαν αποστολή να αξιολογήσει την υφιστάμενη και τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία και τα μέτρα της ΕΕ από κάθε πιθανή παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή σε εκλογές τις παρεμβάσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, τις κυβερνοεπιθέσεις, το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη.
Παράπονο
Μόλις έγινε γνωστό ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, επειδή δεν υπήρχε υποψήφιος του ΕΛΚ στην εν λόγω επιτροπή, πρότεινε τον Κύπριο κολλητό του Μασκ, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το παράπονο μιας άλλης υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ. Της Νιόβης Χριστοπούλου.
Η κ. Χριστοπούλου, νομικός με ειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, είπε με παράπονο μιλώντας για την εκλογή Τραμπ (One), και τις αλλαγές που θα φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία του με τον Μασκ, «να γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους που να γνωρίζουν» στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σωστή η κυρία. Αλλά, πάτωσε στις ευρωεκλογές.
Αντίδραση ΠΑΣΟΚ
Εκτός από την Ελίζα, στην επιλογή Μπελέρη αντέδρασαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο και αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως προσωπική απόφαση ή μεμονωμένο γεγονός, η αλήθεια παραμένει ότι ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε ότι ο κατάλληλος για το προεδρείο της Επιτροπής που στόχο έχει να προστατεύσει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι στις προσπάθειες παραπληροφόρησης και επηρεασμού από τρίτες χώρες, στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Έλον Μασκ με το Χ (πρώην Τwitter), ήταν ο ευρωβουλευτής- εκπρόσωπος ακριβώς αυτών των συμφερόντων. Να τον χαίρονται!» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι «πράσινοι».
Η πέτρα του σκανδάλου, ο Φειδίας Παναγιώτου, έγινε γνωστός ως ΥouΤuber στην Κύπρο, όταν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογικές κατόρθωσε να πάρει συνέντευξη απ’ όλους τους υποψηφίους, εκτός από δύο: το Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι και ήταν το τελικό δίδυμο στον β’ γύρο. Στις ευρωεκλογές κατάφερε να εκλεγεί.
Χοντράδες
Εκλογές έχουμε κι άλλες μπροστά, κι ας μην έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μιλάω για την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ή οποία μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος από τη ΝΔ το ’19, είναι αποκλειστικά θέμα κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Παρ’ ότι όποιο κόμμα διαθέτει πλειοψηφία μπορεί να βγάλει στην τέταρτη ψηφοφορία τον δικό του υποψήφιο, και θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει κάποιον ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτές οι εκλογές κρύβουν εκπλήξεις.
«Αν εγώ ήμουν στην τρίτη θέση, θα είχα αποσυρθεί ή θα ζητούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ που με πρότεινε και τη Νέα Αριστερά να αποσύρουν την υποψηφιότητά μου» δήλωσε (Action24) η Λούκα Κατσέλη (του νόμου Κατσέλη που έδωσε την δυνατότητα σε ευάλωτους και μη, να μην πληρώσουν για τα δάνειά τους στις τράπεζες).
Η άκομψη παρέμβαση της κ. Κατσέλη, η οποία ήταν στο στενό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Γαπ όταν χειρίστηκε την χρεοκοπία της χώρας και τις διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ το πρώτο Μνημόνιο, «δείχνει» τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση που είναι η πρόταση του Πασοκ. Επί της ουσίας η κ. Κατσέλη προκαλεί τον Γιαννίτση να αποσυρθεί από την διαδικασία. Ντροπή.
Ψηφίζουν Λούκα για να γυρίσουν στο μαντρί
Εντωμεταξύ η Λούκα μαζεύει 40 ψήφους, όχι γιατί τους έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς βρήκαν χρυσή ευκαιρία να ξαναγυρίσουν στο «μαντρί» αφού μόνοι τους δεν ξεπερνούν το 1,5% σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Καθώς οι περισσότεροι είναι και νέα παιδιά κρίμα να μείνουν στην βουλευτική ανεργία.
Η κ. Κατσέλη πάλι, η οποία ήταν βασικό στέλεχος στην κυβέρνηση Γαπ το 2009, μετά την αποχώρησή της, τοποθετήθηκε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην κυβέρνηση της ΠΦΑ των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου
ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ήλπιζε να μπει είτε στο Επικρατείας, είτε στην θέση που κατέχει ο Στουρνάρας.
Εδώ και τρία χρόνια πάντως διεκδικεί την θέση του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, με αντίπαλο έναν άλλο υπουργό Οικονομικών πολύ γνωστό για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2004-2007, τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Από αυτή την θέση μάλιστα αποσύρθηκε διακριτικά ο Τάσος Γιαννίτσης και τους άφησε μόνους τους ώστε να κερδίσει ο καλύτερος. Ετσι λοιπόν το δίλημμα για τους λοιπούς Ακαδημαϊκούς είναι, να κάνουν Ακαδημαϊκό στην έδρα των Οικονομικών την καθηγήτρια «δεν πληρώνω», ή τον κύριο «απογραφή»;
Ομάδες συμφερόντων
Εν τω μεταξύ, ο τελευταίος που αγωνιά για το αν θα βγει δεύτερος ή τρίτος στην ψηφοφορία για ΠτΔ είναι ο ίδιος ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εξήγησε λακωνικά και με σαφήνεια τους λόγους που δέχτηκε αυτή την υποψηφιότητα.
Τον πέτυχα πρόσφατα μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάζουν το βιβλίο της Χριστίνας Αγριαντώνη «Ερμούπολη Σύρου, 1823-1940. Τόμος Α΄: Μια πρώιμη βιομηχανική πόλη στο Αιγαίο, Τόμος Β΄: Βιομηχανίες και βιομήχανοι», έκδοση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με κέφι και μεράκι ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας για ένα βαρύ ερευνητικό έργο με ιστορική αξία. Μάλιστα παρέθεσε ουκ ολίγα παραδείγματα και με έπεισε να το διαβάσω:
«Διαβάζοντας την ιστορία της ηλεκτρικής εταιρείας Σύρου, βρέθηκα στη μέση μιας έντονης διαμάχης, στους κόλπους του δημοτικού συμβουλίου, για την επιλογή μεταξύ ασετιλίνης, αεριόφωτος ή ηλεκτροφωτισμού· η διαμάχη, φυσικά, δεν ήταν μόνο τεχνολογική, εφόσον συνδεόταν με διαφορετικές εταιρείες και ομάδες συμφερόντων», είπε πολύ παραστατικά.
Υπέροχο παράδειγμα. Διαχρονικό.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.