
Ημέρα του Κωνσταντίνου Τασούλα η σημερινή, αναμφίβολα. Ο πολιτικός από τα Ιωάννινα, που βρέθηκε να υπηρετεί ως γραμματέας τον Ευάγγελο Αβέρωφ, διετέλεσε Δήμαρχος Κηφισιάς, βουλευτή, υπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, και σήμερα ορκίζεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο διάδοχος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι από το σπλάχνα της γαλάζιας παράταξης την οποία υπηρέτησε σε όλη του την ζωή, έβαλε την σφραγίδα του στον τρόπο που διηύθυνε τόσο τις συνεδριάσεις, όσο και γενικότερα το Κοινοβούλιο, κι ετοιμάζεται σήμερα να μετακομίσει στην Προεδρία ως επιλογή του Πρωθυπουργού, σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση.
Φουλ πρόγραμμα
Η ορκωμοσία θα γίνει στις 11:00 το πρωί στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια ο νέος ΠτΔ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει την κ. Σακελλαροπούλου. Στη Βουλή ασφαλώς θα είναι και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλλον θα μπορούσε να διασκεδάσει με όλα τα σενάρια ανασχηματισμού των ημερών, εάν δεν είχε τα ζόρια του αυτό καθαυτό το εγχείρημα. Για σήμερα πάντως η ατζέντα του είναι φουλ: στις 17:00 έχει συνάντηση με τον Pierre Gramegna, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ μια ώρα μετά θα δει τον Ισραηλινό υπουργός Εξωτερικών Gideon Sa’ar. Νωρίτερα, θα έχει γίνει η συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού, Κύπριου και Έλληνα ΥΠΕΞ, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την ηλεκτρική διασύνδεση που δεν προχωράει – με ευθύνη ποιανού άραγε; Να στριμωχτεί ο ανασχηματισμός μεταξύ ορκωμοσίας και ESM; Τολμηρό, αλλά εάν όλα έχουν κλείσει, γιατί όχι;
Θα τολμήσει;
Γενικά κάθε ανασχηματισμός δημιουργεί έντονες προσδοκίες σε πολλά επίπεδα. Η τελευταία διετία μιας οκταετούς διακυβέρνησης πάντως, δεν ενδείκνυται για τολμηρές κινήσεις. Αυτές έγιναν το 2019, στην αρχή της διακυβέρνησης με την παράδοση των κλειδιών κρίσιμων κομματιών της εξουσίας σε ισχυρές προσωπικότητες από την κεντροαριστερά. Τότε, πριν καλά καλά καταλάβουν τι είχε γίνει, ο Κυριάκος έδωσε το στίγμα του. Στην παρούσα φάση, και με γνώμονα την επιλογή Τασούλα, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε φάση διατήρησης κεκτημένων, παρά σε διάθεση για τολμηρά ανοίγματα. Η μετακόμιση του Κωστή Χατζηδάκη, ενός πολιτικού για τον οποίο οι άσπονδοι φίλοι του λένε πως είναι επιτομή του τυπικού νεοδημοκράτη, στο πολιτικό κέντρο, δείχνει δεξιά στροφή στο σχήμα.
Ενδεχομένως η έκπληξη έρθει εάν τελικά τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών

η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου της ΤτΕ, καθώς ο Κυριάκος αρέσκεται να σπάει τέτοιου τύπου ρεκόρ.
Μια ουσιαστική τολμηρή κίνηση, θα ήταν π.χ. να συνενώσει τα υπουργεία Ψηφιακής και Εσωτερικών και να αναθέσει στον Πιερρακάκη την ψηφιακή αναμόρφωση των Δήμων σε όφελος των πολιτών. Μια ακόμα πιο τολμηρή κίνηση θα ήταν να φέρει κάποιον σαν τον Στέφανο Μάνο (ή τον ίδιο, γιατί όχι;) στο Ενέργειας. Να βάλει έναν στόχο για κάθε κρίσιμο τομέα ανακοινώνοντας τη σύνθεση υπουργείων όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης π.χ. την απορρόφηση εκατοντάδων εκατομμυρίων που υπάρχουν διαθέσιμα και κανείς δεν ασχολείται.
Συναντήσεις κορυφής
Αφήνω για λίγο την ελκυστική ονοματολογία του ανασχηματισμού και ρίχνω τους προβολείς στη συνάντηση του Γιάνη με ένα ν, με τον Μελανσόν του αριστερού μετώπου στη Γαλλία.

Ο Βαρουφάκης πετάχτηκε Παρίσι, στα γραφεία της Ανυπότακτης Γαλλίας, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια πιο μόνιμη συνεργασία. Εντωμεταξύ το Μέρα25, εκεί που παράδερνε, εμφανίζεται πλέον σταθερά εντός Βουλής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κι όλοι αναρωτιούνται γιατί. Το Μέρα εκτός Βουλής απουσιάζει από την επικαιρότητα, ενώ όλα τα φώτα έχουν πέσει στη Ζωή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ «εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση, μαζί με την αποτελμάτωση ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πρόσχημα το ουκρανικό και υπό τον φόβο των δασμών του Τραμπ».
Συναντήσεις mezzanine
Συναντήσεις είχαν και άλλοι δύο Πρόεδροι χθες, στην Αθήνα αυτή τη φορά. Ο Πρόεδρος Σωκράτης συνάντησε τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά

στην Κουμουνδούρου. Ο Νίκος έκανε ένα ταχύρρυθμο στον Σωκράτη για τα γεωπολιτικά, και όχι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε παράπονα γιατί ο Κοτζιάς καλοβλέπει την Καρυστιανού ως Πρωθυπουργό κι όχι εκείνον. Στην αριστερά αυτά τα κατανοούν.
Δικαίωση
Ούτε το Μαντείο θα είχε προβλέψει τόσο γρήγορη δικαίωση για την πρόβλεψη της Νιόβης Χριστοπούλου, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ. «Θα κερδίσουμε αυτήν την οικονομική μάχη», δήλωσε με σιγουριά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ΕΕ για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών. Ο ίδιος επικαλέστηκε μάλιστα το πρόστιμο ύψους 16 δισ. δολαρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Apple, και σημείωσε ότι η εταιρεία είχε «πολύ άσχημη μεταχείριση». Η ΕΕ βάζει «στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες, ήταν το συμπέρασμα.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.