ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Ξαφνιάστηκαν που δεν ήξερα πως πάμε για εκλογές...»

Γιάννης Αγγέλης
03-02-2022 | 11:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξαφνιάστηκαν που δεν ήξερα πως πάμε για εκλογές...»

«Τελικά δεν έχω καταλάβει τι γίνεται, έχουμε αρχίσει να μεταλλασσόμαστε... ψυχολογικά;» είπε με μία διάθεση αστείου και σοβαρού ο κ. Ψ και ακούμπησε την κούπα με τη ζεστή σοκολάτα στο τραπεζάκι μπροστά του. Είχε σχεδόν πιει τη μισή μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πριν καν η παρέα βρεθεί σε... ολομέλεια. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε στην πόρτα του καφέ και η Ελένη. Μας έκανε νόημα να μετακινηθούμε σε ένα τραπεζάκι εξωτερικό που είχε πίσω του μία θερμαντική λάμπα. Συνεννοηθήκαμε οι τρεις που καθόμασταν ήδη μέσα και βγήκαμε για να εγκατασταθούμε στον προαύλιο χώρο. Δεν ήταν και άσχημα γιατί πέραν της θερμαντικής λάμπας είχε στο μεταξύ βγει και ο ήλιος.

«Τι εννοείς;», ρώτησε με καθυστέρηση ο κ. Χ και κοίταξε τον κ. Ψ.

«Θέλω να πω ότι έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε συμπεριφορά, συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μέρα κόσμος, πάνω από δύο χιλιάδες μέσα στον Ιανουάριο και εμείς το βρίσκουμε πλέον πιο φυσικό να βρισκόμαστε εδώ δια ζώσης και όχι πλέον διαδικτυακά από τα σπίτια μας... Και αναρωτιέμαι τι έχει αλλάξει; Θα το κάναμε αυτό έξι μήνες πριν, με πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα; Τι έγινε; Ξεπεράσαμε ή συνηθίσαμε το... φόβο μας; Γιατί και οι 4 που ήμαστε εδώ, αν και έχουμε κάνει τα εμβόλια, εν τούτοις ήμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάνω λάθος;», σχολίασε ο κ. Ψ.

Ακολούθησε μικρή σιωπή. «Όχι δεν κάνεις λάθος», είπα εγώ έτσι για να σπάσω τη σιωπή, «αλλά τι θέλεις να πεις; Να κόψουμε τις συναντήσεις μας και να βλεπόμαστε διαδικτυακά;».

«Όχι, όχι και βέβαια δεν θέλω να πω αυτό. Λέω απλώς ότι έχουμε αλλάξει συμπεριφορά. Είναι σαν να μη μας νοιάζει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε κανένα νοσοκομείο διασωληνωμένοι... Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε, αλλά ότι συμπεριφερόμαστε σαν να μην ανησυχούμε... Και μου φαίνεται ότι δεν ανησυχούμε, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό που συμβαίνει γύρω μας είναι εφιάλτης και μείς ήμαστε εδώ και πίνουμε τον καφέ μας σαν να μην υπάρχει κίνδυνος, δεν καταλαβαίνω το έχει αλλάξει με μας...», είπε με εμφανή προβληματισμό ο κ. Ψ.

Φάνηκε σαν να μη περιμένει απάντηση από κανένα για το ερώτημά του. Και πράγματι κανείς δεν συνέχισε την κουβέντα γι' αυτό...

Ο κ. Χ έφερε αμέσως την κουβέντα στο θέμα του, τον πληθωρισμό και τα νεότερα στοιχεία που αποδείχνουν, όπως είπε, ότι η ελληνική οικονομία όσο και αν ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα με αρνητικό πληθωρισμό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. «ήταν και παραμένει προορισμένη να τις ξεπεράσει όλες…».

«Εσείς μιλάτε για πληθωρισμό, αλλά ο κόσμος μιλάει για ακρίβεια», παρατήρησε ο κ. Ψ, «και αυτή η ακρίβεια δεν είναι άλλο από καθημερινή μείωση μισθών και συντάξεων. Δεν μπορεί αυτό να κρατήσει για πολύ ακόμα χωρίς να γίνει κάτι. Έχεις καταλάβει βέβαια ότι αυτό το 5% - 5,5% δεν αντιπροσωπεύει ούτε για αστείο την πραγματική απώλεια. Εγώ πάω σούπερ μάρκετ και κάνω μία συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στο χώρο ανάμεσα στα ράφια παίρνοντας συγκεκριμένες ποσότητες. Είναι τόσο σταθερή εδώ και χρόνια αυτή η διαδρομή που αν αφήσω το καροτσάκι θα πάει μόνο του και τα συγκεκριμένα πράγματα που παίρνω θα πηδάνε από το ράφι στο καροτσάκι μόνα τους... Λοιπόν σαν λέω ότι το "καροτσάκι" μου έχει ακριβύνει τουλάχιστον 15% από τον περασμένο Νοέμβρη. Δεν καταλαβαίνω πως τα υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ τόσο λίγο. Και βέβαια επειδή η σύνταξη είναι συγκεκριμένη έχω αρχίσει να μειώνω τις ποσότητες για να επαναφέρω σε... τάξη το λογαριασμό. Και εκεί αρχίζει το άλλο μαρτύριο γιατί στο σπίτι μου γκρινιάζουν ότι λείπει το ένα και το άλλο και πετάγονται ενδιάμεσα στον μπακάλη για συμπληρωματικά και στο τέλος ο λογαριασμός μεγαλώνει αντί να μικραίνει... Πρόβλημα σας λέω, πρόβλημα», είπε εκνευρισμένος ο κ. Ψ.

«Έχεις δίκιο φίλε μου», παρατήρησε ο κ. Χ. «Έτσι είναι, και δυστυχώς αυτό θα χειροτερέψει καθώς πλέον ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να φαίνεται ή καλύτερα να ξεδιπλώνεται στο πιο επικίνδυνο κομμάτι, στα τρόφιμα. Αυτός είναι ο "κακός" πληθωρισμός και από τη στιγμή που ξεκινήσει μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, καθώς αν φέτος το λίπασμα είναι ακριβό και δεν το χρησιμοποιήσει όσο χρειάζεται ο αγρότης, το προϊόν που θα παραχθεί του χρόνου θα είναι λιγότερο και κατά συνέπεια ακριβότερο αφού η ζήτηση θα είναι η ίδια ή μεγαλύτερη. Άσε που όσο ξοδεύονται τα αποθέματα και πρέπει να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες πολλαπλασιάζεται η ζήτηση απέναντι σε μία μικρότερη προσφορά...

Και δεν μιλάμε για το τι θα γίνει με τις τιμές των... αβοκάντο ή τα μάγκο, μιλάμε για το τι θα γίνει με το σιτάρι για παράδειγμα. Χθες διάβαζα σε ένα ρεπορτάζ ότι η τιμή του "σκληρού" σιταριού και κατά συνέπεια του αλεύρου, έχει "πετάξει" από τα 260 ευρώ τον τόνο στις αρχές του 2021 και έχει αγγίξει σήμερα τα 530 - 560 ευρώ. Το ίδιο έχει συμβεί και στα μαλακά σιτάρια που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ζυμαρικών. Από τα 220 ευρώ ο τόνος σήμερα είναι στα 300 ευρώ. Και θες και το χειρότερο; Πολύ έγκαιρα οι γείτονες από την Τουρκία επειδή είχαν πάθει ζημιές στην παραγωγή τους έχουν καπαρώσει όλη την παραγωγή του Έβρου εδώ και μήνες... για να μη σου πω τι θα γίνει με τα σιτάρια της Ουκρανίας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταριού στην Ευρώπη. Στη Γαλλία από όσο γνωρίζω ήδη έχει ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ παραγωγών, φουρναρέων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την τιμή της γαλλικής μπακέτας...», εξήγησε ο κ. Χ.

«Και τι νομίζετε ότι θα γίνει;», είπε σχεδόν αδιάφορα η Ελένη που δεν είχε μιλήσει σχεδόν καθόλου μέχρι εκείνη την στιγμή.

«Τι εννοείς το θα γίνει;», ρώτησα περίεργα εγώ, «άκουσες τι θα γίνει ή μάλλον τι γίνεται... και που είσαι ακόμα δηλαδή αν οι κεντρικοί τραπεζίτες επιχειρήσουν να σπάσουν αυτό το παγόβουνο ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος, αποσύροντας δηλαδή το "φτηνό χρήμα", θα περάσουμε από τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας πριν συμβεί κάτι άλλο και γυρίσει η κατάσταση...», πρόσθεσα.

«Έτσι λένε και κάποιοι κοινοί μας φίλοι, δικοί μου και του κ. Χ εννοώ, στις Βρυξέλλες. Χθες μιλούσαμε και ξαφνιάστηκαν για το ότι δεν ήξερα πας πάμε για εκλογές! Αυτό για το οποίο με διαβεβαίωσαν είναι ότι από την Αθήνα έχουν ενημερωθεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πλέον πολύ περισσότερο πιθανό από ότι πριν λίγους μήνες. Και αυτό γιατί η βεβαιότητα γι’ αυτό που μόλις ανέφερες, δηλαδή τις πολιτικές συνέπειες από την οικονομική κατάσταση που έρχεται αναπόφευκτα επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις… Το βρίσκω λογικό εδώ που τα λέμε αλλά πιστεύω ότι η αβεβαιότητα μέσα στην οποία κινούνται όλα πλέον μπορεί να αλλάξει και να... ξαναλλάξει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

«Έτσι εξηγείται το γιατί έχουν βγει πλέον τα μαχαίρια και αλλάζουν οι πρωταγωνιστές στη Βουλή... Τώρα όποιος φωνάζει περισσότερο έχει το λόγο. Αλλά νομίζω ότι τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, δεν νομίζω ότι μπορεί να δούμε πάλι μία διαδρομή ανάλογη με εκείνη που ακολούθησε το 2012... Λες να μας κάνουν να ξεχάσουμε την πανδημία;...» αναρωτήθηκε ο κ. Ψ.

Ο κ. Χ ανέλαβε να επαναφέρει τη συζήτηση στον πληθωρισμό και μας μίλησε για μια σειρά στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που στήριζαν τη θεωρία του πως η ακρίβεια δεν είναι «προσωρινή» υπόθεση...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

23:38

Ιράν: Οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

23:18

Ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΚΤΕΛ Κηφισού

22:51

Ισραήλ: Ο υπουργός Αμυνας ζητεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

22:20

Γερουλάνος: Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη παρουσιάζει το σχέδιο του για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ»

21:48

Σοκαρισμένοι απ' τη δολοφονία των Ισραηλινών ομήρων δηλώνουν Μπορέλ - Στάρμερ

21:19

Γάζα: Τουλάχιστον 40.738 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:04

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» από το Netflix

21:02

Σεπτέμβρης γεμάτος Φεστιβάλ στους δήμους της Αττικής

20:50

Γερμανία: Η ακροδεξιά πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

20:40

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Πολυχρονίδης στο μπότσια BC3

20:35

Μάντζος: Η κυβέρνηση άφησε τη Θεσσαλία χωρίς σχέδιο

20:31

Διαμαντοπουλου: Κραυγή αγωνίας από τον αγροτικό τομέα

20:17

Χανιά: Επίσκεψη υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα

20:03

Ισραήλ: Ανακοίνωσε το θάνατο Παλαιστίνιου ύποπτου για την επίθεση με τρεις νεκρούς αστυνομικούς

19:55

Μαρινάκης: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

19:44

Ισραήλ: Εξ επαφής σκοτώθηκαν οι έξι όμηροι - Οργή Νετανανιάχου, Μπάιντεν

19:34

Γερμανία: Νίκη AfD στην Θουριγγία και CDU στην Σαξονία δίνουν τα πρώτα exit poll

19:18

Τη Θεσσαλία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

19:11

Ρωσία: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι η Χάρις είναι πιο προβλέψιμη από τον Τραμπ

19:00

Ενέργεια: Στις ράγες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «γκάζι» στην αποθήκευση

18:42

Κασσελάκης: Αν κάποιοι θεωρούν ότι ήλθε η ώρα για μία ακόμη προεδρική εκλογή ας το θέσουν στην Κ.Ε

18:34

ΥΠΕΘΟ: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες

18:22

Κύπρος: Η κοινοπραξία New Med Energy, Chevron, Shell κατέθεσε αίτηση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη

17:54

Άκμαν: Η Βραζιλία με την αναστολή του Χ θα διώξει τους επενδυτές

17:34

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση: Ο Κωστάκης αποκλείσθηκε από τον τελικό στα150μ μεικτής SM3

17:28

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Σκοποβολή: Εκτός τελικού ο Γιαννούκαρης στο αεροβόλο τουφέκι 10μ πρηνηδόν SH2 mixed (R5)

17:17

DW: Υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι Ερντογάν

17:00

Ποιοι «βάζουν καλάθι» στην αγορά αθλητικών – Οι επενδυτικές κινήσεις της dream team

16:57

Βορίδης: Προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας, η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων