ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Μια συγκλονιστική αλλαγή στη σκιά των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Γιάννης Αγγέλης
28-02-2022 | 10:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια συγκλονιστική αλλαγή στη σκιά των συγκρούσεων στην Ουκρανία

«Τελικά έχεις καταλάβει ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο σ’ αυτό τον πόλεμο αν η σύγκρουση συνεχισθεί; Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι δεν θα είναι μόνο η Ουκρανία». Η Ελένη απευθυνόταν στον κ. Χ σε μία κουβέντα που προφανώς είχε αρχίσει πολύ πριν φτάσουμε εγώ και ο κ. Ψ στο ραντεβού μας την Κυριακή.

Είχαμε ξεγελαστεί από τον ήλιο που είχε βγει μετά το μεσημέρι και είπαμε να βρεθούμε για ένα καφέ στο γνωστό μέρος.

Όμως νομίζω ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία ήταν το πραγματικό κίνητρο και όχι η διστακτική εμφάνιση του ήλιου. Άλλωστε πολύ γρήγορα... κρύφτηκε πίσω από τα σύννεφα και μας υποχρέωσε να μετακινηθούμε σε ένα χώρο προστατευμένο από τα πλαστικά διαχωριστικά του Καφέ, όπου υπήρχαν και οι αναμμένες λάμπες υγραερίου.

Ο κ. Ψ κάθισε πρώτος λίγο πιο μακριά από την ακτινοβολία της λάμπας και ρώτησε τον κ. Χ «Τι λες; Του χρόνου αυτή η λάμπα θα μπορεί να ανάβει...». Ο κ. Χ σχολίασε χωρίς να χαμογελάσει, ότι δεν είναι ώρα για «μπλακ χιούμορ» γιατί η κατάσταση εξελίσσεται πολύ άσχημα.

Η Ελένη επέμεινε στο ερώτημά της και ο κ. Χ μετά από μία μικρή παύση σχολίασε «Φαίνεται πως οι Γερμανοί πήραν την απόφασή τους να εμπλακούν βαθιά μέσα σ’ αυτό που γίνεται. Και οι διαστάσεις αυτής της απόφασης με έχουν σοκάρει για να είμαι ειλικρινής.

Κατά την άποψή μου, το πιο σοβαρό από όσα έγιναν σήμερα δεν είναι ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς κάτι που οι Ρώσοι το είχαν συνυπολογίσει στις «ζημιές». Αυτό που ήταν το πιο σημαντικό είναι η απόφαση αυτού του εκρηκτικού ρυθμού επανεξοπλισμού της Γερμανίας. Μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια η Γερμανία θα ξοδέψει περισσότερο από μισό τρις ευρώ για εξοπλισμούς, αυτό είναι κάτι που αλλάζει τις διεθνείς ισορροπίες…».

«Τι θέλεις να πεις;» ρώτησα εγώ, έτοιμος να συμπληρώσω για το τι συνέβη όταν αυτό έγινε κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά ο κ. Χ κατάλαβε την πρόθεσή μου και δεν με άφησε να συνεχίσω, δίνοντας συνέχεια ο ίδιος σ΄ αυτό που έλεγε.

«Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να σκέφτεται κανείς έτσι» είπε και με κοίταξε σαν να έλεγε «σώπα δεν θέλω να ακούω τέτοια πράγματα…».

«Είναι όμως κάποια ερωτηματικά που μπαίνουν από μόνα τους.

Κοιτάξτε, η Γερμανία και η Ιταλία αυτή την στιγμή βρίσκονται περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτημένες από την τροφοδοσία φυσικού αερίου από την Ρωσία. Και πετρελαίου. Περί το 40% είναι η εξάρτηση της Γερμανίας και 38% της Ιταλίας.

Καμία άλλη πηγή τροφοδοσίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ρωσική. Όσο για τα όσα λέγονται για το αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης για δύο λόγους, είναι πολύ πιο ακριβό και δεν επαρκεί.

Για να καταλάβετε η παραγωγή αμερικάνικου LNG ισοδυναμεί με την παροχή του Nord Stream 1 και 2. Το πλεόνασμα που θα έπρεπε να παράγει για να καλύπτει τις ανάγκες της και την Ευρώπη δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια. Ούτε καμία άλλη παραγωγός χώρα είναι σε θέση να το εξασφαλίσει, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Αλγερίας. Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επαρκής στόλος Lng για να μεταφέρει τέτοιες ποσότητες. Θα καταλάβαινα το να επιμείνει η Γερμανία στο να μη αποκλεισθεί η Ρωσία από το SWIFT γιατί αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην διακοπή της τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο. Κι όμως όχι μόνο αποδέχθηκε τον αποκλεισμό Ρωσίας από το Swift αλλά ταυτόχρονα πήρε μία απόφαση σοκ για το παγκόσμιο σύστημα με ένα γιγάντιο πρόγραμμα εξοπλισμών που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια απόφαση, για όσους γνωρίζουν το πως παίρνονται τέτοιες αποφάσεις, δεν παίρνεται ξαφνικά μέσα σε μία συνεδρίαση της Βουλής.

Ένα τέτοιο πρότζεκτ πρέπει να ήταν επεξεργασμένο και έτοιμο από καιρό, για να μπορεί να μπει σε μία τέτοια στιγμή στην Βουλή.

Είναι αστείο να θεωρεί κανείς ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεδριάσεις μερικών ωρών…

Η Ουκρανία ήταν απλά η απαιτούμενη αφορμή για να προχωρήσει αυτή η απόφαση και μάλιστα από την Βουλή μιας χώρας της οποίας η οικονομία εξαρτάται με τόσο καθοριστικό τρόπο από την τροφοδοσία του ρωσικού φυσικού αερίου… και με τους βιομήχανους να έχουν «εξεγερθεί» απέναντι στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Σολτς να τους κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη» είπε ο κ. Χ και σταμάτησε να μιλάει κοιτάζοντας προς το μέρος μου.

«Έχεις δίκιο» παρατήρησα σκύβοντας να πιάσω τον καφέ μου, «δεν είναι ώρα για εύκολες ιστορικές αναλογίες. Το ερωτηματικό που θέτεις έχει βάση. Μια τέτοια απόφαση έχει συνεπακόλουθα που πέραν της γεωπολιτικής της σημασίας, αλλάζουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι οικονομικές και νομισματικές πολιτικές της Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι αλλάζουν τα δεδομένα της συζήτησης τόσο για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το σημαντικό. Είναι προφανές και συμφωνώ μαζί σου, ότι μία τέτοιας κλίμακας απόφαση για τους εξοπλισμούς που αλλάζει το ευρωπαϊκό οικονομικό «σύμπαν» δεν λαμβάνεται στο πόδι και κάτω από «τυχαίες» συνθήκες...

Με αυτή την απόφαση αλλάζει πως να το πω, αλλάζει η ισορροπία στην δομή της Ευρωζώνης. Ο περιβόητος Γαλλογερμανικός άξονας με την Γαλλία να είναι ο ισχυρός στο σκέλος των εξοπλισμών και την Γερμανία στην οικονομία, αναποδογυρίζει. Και μη ξεχνάς η Γερμανία είχε και εξακολουθεί να έχει πυρηνικά εργοστάσια. Τι θα εμποδίσει τώρα να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα; Άλλωστε στις περίπου 70 βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που βρίσκονται στο έδαφός της υπάρχουν αποθηκευμένα πυρηνικά.

Το θέμα πλέον που τίθεται είναι ότι αυτός ο εξοπλιστικός γίγαντας που θα αρχίσει να δημιουργείται από σήμερα θα είναι υπό τον έλεγχο του Βερολίνου, μέσα και έξω από το ΝΑΤΟ... Αυτή κι αν είναι συγκλονιστική αλλαγή κι ας γίνεται στην σκιά των εξελίξεων των συγκρούσεων στην Ουκρανία».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

23:38

Ιράν: Οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

23:18

Ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ΚΤΕΛ Κηφισού

22:51

Ισραήλ: Ο υπουργός Αμυνας ζητεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

22:20

Γερουλάνος: Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη παρουσιάζει το σχέδιο του για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ»

21:48

Σοκαρισμένοι απ' τη δολοφονία των Ισραηλινών ομήρων δηλώνουν Μπορέλ - Στάρμερ

21:19

Γάζα: Τουλάχιστον 40.738 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:04

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» από το Netflix

21:02

Σεπτέμβρης γεμάτος Φεστιβάλ στους δήμους της Αττικής

20:50

Γερμανία: Η ακροδεξιά πρώτη στη Θουριγγία, οριακά δεύτερη στη Σαξονία

20:40

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Πολυχρονίδης στο μπότσια BC3

20:35

Μάντζος: Η κυβέρνηση άφησε τη Θεσσαλία χωρίς σχέδιο

20:31

Διαμαντοπουλου: Κραυγή αγωνίας από τον αγροτικό τομέα

20:17

Χανιά: Επίσκεψη υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα

20:03

Ισραήλ: Ανακοίνωσε το θάνατο Παλαιστίνιου ύποπτου για την επίθεση με τρεις νεκρούς αστυνομικούς

19:55

Μαρινάκης: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

19:44

Ισραήλ: Εξ επαφής σκοτώθηκαν οι έξι όμηροι - Οργή Νετανανιάχου, Μπάιντεν

19:34

Γερμανία: Νίκη AfD στην Θουριγγία και CDU στην Σαξονία δίνουν τα πρώτα exit poll

19:18

Τη Θεσσαλία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

19:11

Ρωσία: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι η Χάρις είναι πιο προβλέψιμη από τον Τραμπ

19:00

Ενέργεια: Στις ράγες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «γκάζι» στην αποθήκευση

18:42

Κασσελάκης: Αν κάποιοι θεωρούν ότι ήλθε η ώρα για μία ακόμη προεδρική εκλογή ας το θέσουν στην Κ.Ε

18:34

ΥΠΕΘΟ: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες

18:22

Κύπρος: Η κοινοπραξία New Med Energy, Chevron, Shell κατέθεσε αίτηση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη

17:54

Άκμαν: Η Βραζιλία με την αναστολή του Χ θα διώξει τους επενδυτές

17:34

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση: Ο Κωστάκης αποκλείσθηκε από τον τελικό στα150μ μεικτής SM3

17:28

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Σκοποβολή: Εκτός τελικού ο Γιαννούκαρης στο αεροβόλο τουφέκι 10μ πρηνηδόν SH2 mixed (R5)

17:17

DW: Υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι Ερντογάν

17:00

Ποιοι «βάζουν καλάθι» στην αγορά αθλητικών – Οι επενδυτικές κινήσεις της dream team

16:57

Βορίδης: Προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας, η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων