ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα 100 επιπλέον δισ. ευρώ είναι στον δρόμο, αλλά φτάνουν; 

Γιάννης Αγγέλης
28-03-2022 | 08:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 100 επιπλέον δισ. ευρώ είναι στον δρόμο, αλλά φτάνουν; 

Είχαμε μιλήσει αρκετή ώρα με τον κ. Χ για τα συμπτώματα της Όμικρον 2 που είχε εκείνος και διαπιστώναμε ότι «υποφέραμε» με διαφορετικό τρόπο, όταν μου ζήτησε συγνώμη για να δει στο σταθερό ποιος τον καλούσε.

«Διαβολική σύμπτωση» μου λέει καθώς ξαναπαίρνει το κινητό στα χέρια, «είναι ο φίλος μας ο κ. Ψ και τηλεφωνεί να δει πως τα πάω. Τι λες δεν την κάνουμε την κουβέντα και οι τρεις διαδικτυακά;».

Προφανώς δεν είχα αντίρρηση και σε λίγο βρεθήκαμε πάλι να συζητάμε διαδικτυακά την κορονο-εμπειρία μας.... Από τα «δεδομένα» που συγκρίναμε ο κ. Χ ήταν αυτός που είχε πιεσθεί λίγο περισσότερο, καθώς είχε μία ευαισθησία στο αναπνευστικό σαν παλιός καπνιστής.

Τόσο σε μένα όσο και στον κ. Ψ το βασικό πρόβλημα ήταν μία απρόσμενη και πολύ ενοχλητική αίσθηση κούρασης, σε ένα περιβάλλον που δεν διέφερε και πολύ από μία απλή ίωση. Σε λίγο είχαμε βαρεθεί τη σχετική κουβέντα και πάνω στην ώρα ο κ. Χ μας το ξεφούρνισε σαν να επρόκειτο για μία απλή είδηση.

«Μπορεί να μη κατάφεραν να συμφωνήσουν και σε πολλά προχθές με τον Μπάιντεν οι 27 της Ε.Ε., αλλά από όσο μαθαίνω σε καμιά βδομάδα το πολύ θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα αφορά ζημιές από την ενέργεια και τον πόλεμο περί τα 100 δισ. ευρώ. Δάνειο κι αυτό αλλά με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Αν κατάλαβα καλά από όσα μου είπε ο φίλος στις Βρυξέλλες, που μίλησα χθες, είναι το... αντίδωρο κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου επειδή έδωσαν πολλά, κατά τα λεγόμενά του, στην υπόθεση των κυρώσεων και έχουν πιεσθεί πολύ άσχημα.

Δεν έχουν βέβαια την Ελλάδα στο μυαλό τους, αλλά κυρίως την Ιταλία που παθαίνει άσχημη ζημιά. Τόσο άσχημη που έχει αρχίσει να τρίζει ακόμα και η καρέκλα του Ντράγκι. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι θα πάρουν κι αυτοί το μερίδιο τους από τα 100 δισ. πέρα από αυτό που πήραν με τον τσαμπουκά τους στην Σύνοδο...».

Δεν είχα μιλήσει καθόλου γιατί με είχε ξαφνιάσει με αυτό που έλεγε και νόμιζα ότι κάτι δεν είχα καταλάβει. «Τι λες δεν έχω καταλάβει» τον διέκοψα, «τι 100 δισ. ευρώ μου λες τώρα, που θα βρεθούν και γιατί θα τα δώσουν; Αυτό που λες είναι σοβαρό, πως το πετάς έτσι, για εξήγησέ μου τι ακριβώς λες;».

Ο κ. Χ φάνηκε να ξαφνιάζεται με την σημασία που έδωσα στα λεγόμενά του και μετά από μια μικρή σιωπή συνεχίζει «δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά όπως μου είπαν έχει σχεδόν αποφασισθεί να βγει η Κομισιόν στις αγορές για 100 δισ. ευρώ ανεξάρτητα και παράλληλα με το NGEU και το SURE, για να χρηματοδοτήσει ένα Ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί από την ενέργεια και ειδικά σ’ αυτές τις χώρες που είναι ενεργειακά εξαρτημένες από το φυσικό αέριο και τις συνέπειες από τις κυρώσεις... Δεν ξέρω κάτι περισσότερο αλλά μου φάνηκε πολύ φυσιολογικό να γίνει κάτι τέτοιο και νόμιζα ότι είναι γνωστό. Βέβαια εμένα μου φάνηκε πολύ... λίγο σε σχέση με τις ζημιές που έχουν γίνει και κυρίως αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια με βάση τις συνέπειες των κυρώσεων στις συναλλαγές με Ρωσία...».

«Για σιγά ρε παιδιά» είπε μπαίνοντας με αρκετή... ένταση στην κουβέντα ο κ. Ψ, «από την μία βάζουν μπροστά τις κυρώσεις, από την άλλη συνεχίζουν να παίρνουν φυσικό αέριο από την Ρωσία, εμείς τραβάμε το ζόρι με τις συνέπειες και αυτοί ετοιμάζονται να μας "δανείσουν" για να τα βγάλουμε πέρα με τις ζημιές; Με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα ερχόταν η ανάκαμψη της οικονομίας και θα αυξανόταν το ΑΕΠ κατεβάζοντας το χρέος, τώρα και με το Ταμείο Ανάκαμψης "ανάκαμψη" σοβαρή που να κατεβάσει το χρέος με 10% πληθωρισμό και πόλεμο, δεν πρόκειται να δούμε ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Κι αυτοί ετοιμάζονται να μας "μπουκώσουν" και με νέα δάνεια; Τι γίνεται εδώ; Μήπως έχει χαθεί η μπάλα και δεν τολμάει να το πει κανένας;». Ο κ. Ψ ολοκλήρωσε έτσι, με τον δικό του τρόπο ως συνήθως, την παρέμβασή του και περίμενε απαντήσεις.

Αλλά κανείς δεν έλεγε κάτι... Καταλάβαινα όμως ότι ο κ. Χ είχε κάτι στο μυαλό του και... θα το έλεγε. Δεν είχα άδικο.

«Να σας πω κάτι, ένας φίλος που μιλούσα προχθές μετά το ξαφνικό δώρο της Λαγκάρντ με την παροχή του waiver μέχρι το 2024, με παρότρυνε να διαβάσω προσεκτικά την σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και ακολούθησα τη συμβουλή του. Διάβασα το κείμενο. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πάρα-πάρα πολύ.

Μπορεί για το ελληνικό χρέος το waiver να είναι το θέμα, αλλά οι διατυπώσεις των προθέσεων πολιτικής που χρησιμοποιεί εκεί η ΕΚΤ ξεπερνούν πολύ την ενασχόλησή της με την Ελλάδα και με κάνουν να σκέπτομαι ότι εκεί στην Φρανκφούρτη περιμένουν... καταιγίδα και βγάζουν ότι "σωσίβια" διαθέτουν στο τραπέζι.

Για να μη γίνομαι μυστήριος και επειδή δεν θυμάμαι απ’ έξω να σας μεταφέρω το κείμενο, σας λέω ότι λίγο πολύ προαναγγέλλει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να εμποδιστεί από κανένα καταστατικό περιορισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει οτιδήποτε χρειασθεί. Ακόμα και τους Οίκους Αξιολόγησης προειδοποιεί ότι δεν θα τους λάβει υπ’ όψη, αν "μπερδευτούν" τα πράγματα.

Κάποιος που παρακολουθεί χρόνια την ΕΚΤ και διαβάζει τους "κωδικούς" της καταλαβαίνει ότι ετοιμάζονται. Έτσι έκαναν και με τον πληθωρισμό όταν ένα χρόνο πριν εμφανισθεί το πρόβλημα έβγαλαν από την μέση το όριο του "κάτω από το 2%", αλλά είχαν υπολογίσει λάθος το πόσο θα τους ξεφύγει…».

Ο κ. Ψ ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για τα λεγόμενα του κ. Χ και εκείνος πρόθυμα άρχισε να του εξηγεί τους προβληματισμούς του.

Εγώ ζήτησα συγνώμη που έπρεπε να αποσυρθώ από τη συνάντηση και σχεδόν πριν τους αποχαιρετίσω είχα ανοίξει την ιστοσελίδα της ΕΚΤ...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:17

Χανιά: Επίσκεψη υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα

20:03

Ισραήλ: Ανακοίνωσε το θάνατο Παλαιστίνιου ύποπτου για την επίθεση με τρεις νεκρούς αστυνομικούς

19:55

Μαρινάκης: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

19:44

Ισραήλ: Οι όμηροι σκοτώθηκαν εξ επαφής μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί

19:34

Γερμανία: Νίκη AfD στην Θουριγγία και CDU στην Σαξονία δίνουν τα πρώτα exit poll

19:18

Τη Θεσσαλία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

19:11

Ρωσία: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι η Χάρις είναι πιο προβλέψιμη από τον Τραμπ

19:00

Ενέργεια: Στις ράγες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «γκάζι» στην αποθήκευση

18:42

Κασσελάκης: Αν κάποιοι θεωρούν ότι ήλθε η ώρα για μία ακόμη προεδρική εκλογή ας το θέσουν στην Κ.Ε

18:34

ΥΠΕΘΟ: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες

18:22

Κύπρος: Η κοινοπραξία New Med Energy, Chevron, Shell κατέθεσε αίτηση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη

17:54

Άκμαν: Η Βραζιλία με την αναστολή του Χ θα διώξει τους επενδυτές

17:34

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση: Ο Κωστάκης αποκλείσθηκε από τον τελικό στα150μ μεικτής SM3

17:28

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Σκοποβολή: Εκτός τελικού ο Γιαννούκαρης στο αεροβόλο τουφέκι 10μ πρηνηδόν SH2 mixed (R5)

17:17

DW: Υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι Ερντογάν

17:00

Ποιοι «βάζουν καλάθι» στην αγορά αθλητικών – Οι επενδυτικές κινήσεις της dream team

16:57

Βορίδης: Προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας, η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων

16:14

ΔΕΗ: Στα 15,94 λεπτά ανά kWh το πράσινο τιμολόγιο τον Σεπτέμβριο – Μείωση 3% 

16:10

Ένταση σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Σε 33 προσαγωγές έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ

16:03

Ρωσία: Απειλεί ότι θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα εξαιτίας των ενεργειών της Δύσης στην Ουκρανία

15:54

Ν. Κορέα: Συνεχίζει η αύξηση των εξαγωγών για 11ο συνεχόμενο μήνα

15:27

Χαμάς: Κάποιοι όμηροι που βρέθηκαν νεκροί ήταν στη λίστα για απελευθέρωση

15:02

Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σολ Μπάμπα σε ηλικία 39 ετών

14:58

Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση: Ο Μιχαλεντζάκης στον τελικό των 200μ. μεικτής SM8

14:56

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πολυχρονίδης προκρίθηκε στον ημιτελικό του μπότσια BC3

14:49

Άνδρος: Στην απονομή των επάθλων του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» η Ο. Κεφαλογιάννη

14:42

ΟΗΕ: Επεκτείνεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας 640.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

14:34

Σολτς και Στάρμερ σε πνεύμα «κράτα με να σε κρατώ»

14:21

Ford: Ανακαλεί χιλιάδες οχήματα λόγω προβλήματος κινητήρα

14:07

Ναυάγιο θαλαμηγού Bayesian: Μέλος του πληρώματος κατέθεσε ότι σήμανε συναγερμό και ξύπνησε τον καπετάνιο