«Δεν ξέρω αν το έχεις ήδη μάθει αλλά βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο γεγονός, άσχημα νέα φίλε μου». Ο κ. Χ από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής με ενημέρωνε για κάτι που έπρεπε να γνωρίζω ήδη… αλλά δεν το ήξερα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και υπεύθυνης για ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του συστήματος, της στερλίνας, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι ξεκινάει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να εμποδίσει την κατάρρευση της «κρατικής» πίστης και της στερλίνας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων γνώρισαν μέσα σε λίγα 24ωρα την πλέον απότομη αύξησή τους από το 1957, με τη στερλίνα ταυτόχρονα να βυθίζεται έναντι του δολαρίου, αλλά και του ευρώ κατά δεύτερο λόγο.
Ξαφνιάστηκα, αλλά και... ντράπηκα λιγάκι που χρειαζόταν ένα τηλέφωνο του κ. Χ για να με «ξυπνήσει».
«Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτό που συμβαίνει ως την δεύτερη κρίση της στερλίνας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο…» πρόσθεσε ο κ. Χ με μια χροιά έντονου προβληματισμού στην φωνή του.
«Η αφορμή αυτής της κατάρρευσης που αναγκάζει ακόμα και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει… κωλοτούμπα, ανατρέποντας την νομισματική πολιτική της, ήταν κατά γενική ομολογία η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Τρας.
Πιστεύω όμως ότι δεν είναι μόνο αυτό. Μια λάθος κυβερνητική απόφαση, αν είναι λάθος, δεν μπορεί να ανατρέψει σε χρόνο dt την νομισματική πολιτική της BoE.
Σημαίνει πανικό, σημαίνει κυρίως ότι οι αγορές αισθάνθηκαν τόσο ισχυρές ώστε να τα βάλουν με την Κεντρική Τράπεζα και να την αναγκάσουν να πισωγυρίσει… Ποιόν; Την BoE που είναι η πλέον συντονισμένη στην πολιτική της με την Fed…».
«Για στάσου τι θέλεις να μου πεις τώρα;» τον διέκοψα.
«Θέλω να σου πω ότι η κερκόπορτα άνοιξε. Και θα χυθεί αίμα για να ξανακλείσει, αν καταφέρουν να… ξανακλείσει και δεν έχουμε συνέχεια τόσο στην Βρετανία και την στερλίνα όσο και στην ευρύτερη… γειτονιά.
Ήδη το ΜΝΙ το γερμανικό πρακτορείο (οικονομικών) ειδήσεων αποκάλυψε ότι η Μελόνι ασκεί πιέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ντράγκι να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού και να ενσωματώσει πολιτικές τύπου Τρας, ιδιαίτερα στην φορολογική πολιτική.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε δεν βλέπω γιατί, πριν καν κατατεθεί ο προϋπολογισμός στην Βουλή να μην επαναληφθεί το… πανηγύρι και στην Ιταλία με το Ευρώ να γίνεται «παράπλευρη απώλεια». Έχεις την εντύπωση ότι αν οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθήσουν να παίζουν το παιχνίδι τους η κάθε μία για τον εαυτό της, ότι δεν θα χτυπηθούν από τις «αγέλες» της χρηματαγοράς; Ξέρεις πώς κυνηγάνε οι λύκοι; Επιλέγουν τον πιο αδύναμο υποψήφιο θύμα το ξεμοναχιάζουν και χτυπάνε όλοι μαζί… Ξεχνάς τι έγινε και πως έγινε το 2008; Η ανακοινώσεις της Τρας αυτό έκαναν, ξέκοψαν την Βρετανία από το κοπάδι.
Φίλε μου νομίζω ότι το πανηγύρι μόλις άρχισε. Ακόμα και αν η BoE, εξασφαλίσει βοήθεια από την Fed και την ΕΚΤ με swaps γραμμών πίστωσης σε δολάρια και ευρώ, η ζημιά έχει γίνει. Δες τα συνταξιοδοτικά Ταμεία τι ζημιά έχουν πάθει σε λίγα 24ωρα για να καταλάβεις…
Είδα ότι χθες ανεβάσατε μία επισήμανση, ότι η ΕΚΤ αυξάνοντας τα επιτόκια χωρίς καμία στήριξη στα αδύνατα κρατικά χαρτιά, οδηγεί σε «εθνικοποίηση» του κινδύνου του χρέους.
Πιστεύω ότι ήταν σωστή παρατήρηση και θα το δούμε μέχρι που θα αφήσει η ΕΚΤ τα «εθνικά» χαρτιά έρμαιο στις διαθέσεις της αγοράς, μετά το σημερινό με τα βρετανικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα ξαφνιαζόμουνα αν τα επόμενα 24ωρα ακούσουμε νέα από την ΕΚΤ…
Θα πρέπει όμως να σε αφήσω εδώ γιατί περιμένω τηλέφωνο από φίλους στο Λονδίνο για τα νεότερα. Θα σε ενημερώσω αν είναι κάτι σημαντικό…».
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.