Στο «σφυρί» μετά από έναν αιώνα σπάνια συλλογή νομισμάτων για 72 εκατ. δολάρια

Οι απόγονοι του Δανού μεγιστάνα του βουτύρου Λαρς Εμίλ Μπρουν περίμεναν ακριβώς 100 χρόνια -κι όχι από επιλογή τους- για να διεκδικήσουν την κληρονομιά τους που τώρα αξίζει 72 εκατ. δολάρια.
Στο «σφυρί» μετά από έναν αιώνα σπάνια συλλογή νομισμάτων για 72 εκατ. δολάρια

Μία από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων βγαίνει σε δημοπρασία το 2024, αφού πέρασε περισσότερο από έναν αιώνα τυλιγμένη υπό άκρα μυστικότητα. Η συλλογή ανήκε στον Δανό επιχειρηματία και μεγιστάνα του βουτύρου Λαρς Εμίλ Μπρουν, ο οποίος πέρασε δεκαετίες συγκεντρώνοντας τα σχεδόν 20.000 νομίσματα, τραπεζογραμμάτια και μετάλλια που απαρτίζουν τη σπάνια συλλογή.

Εικόνα

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η συλλογή κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω μιας ρήτρας στη διαθήκη του Μπρουν που απαγόρευε την πώληση των νομισμάτων μέχρι έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, που έλαβε χώρα το 1923, σε ηλικία 71 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Έχετε κανένα;

Συναισθηματικά επηρεασμένος από τα δεινά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισε ότι η συλλογή θα πρέπει να φυλάσσεται ως εφεδρικά αποθέματα για τη Δανία εάν ένας δεύτερος πόλεμος καταστρέψει την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Washington Post. Η συλλογή συνολικά εκτιμάται ότι αξίζει έως και 72 εκατομμύρια δολάρια.

Εικόνα

Όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Stack's Bowers, είναι η πολυτιμότερη συλλογή νομισμάτων που έχει βγει ποτέ στο «σφυρί», ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στους κληρονόμους του Δανού μεγιστάνα, που άρχισε να συλλέγει νομίσματα από παιδί τη δεκαετία του 1850 και του 1860, πολύ πριν βγάλει εκατομμύρια εξάγοντας βούτυρο στην Αγγλία και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

Η τεράστια περιουσία του, του επέτρεψε να συνεχίσει να ασχολείται με το χόμπι του με τα νομίσματα τα επόμενα χρόνια. Αρχικά διατήρησε τη συλλογή του στο Κάστρο Frederiksborg, την πρώην βασιλική κατοικία που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Δανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυμναστήριο με ετήσια συνδρομή 40.000 ευρώ - Τι περιλαμβάνει

Από το 2011, ωστόσο, η συλλογή ζει σε μια incognito τοποθεσία, με τον Βίκεν Γεγκπαριάν, αντιπρόεδρο της Stack's Bowers Galleries να εμφανίζεται αρχικά δύσπιστος όταν έμαθε πρώτη φορά για τη συλλογή, ωστόσο πλέον είναι βέβαιος πως συνιστά «το καλύτερο μυστικό που μου αποκαλύφθηκε ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγγλοι έκαναν «σπίτι» ένα ιστιοπλοϊκό και ζουν με τα παιδιά τους στην Ελλάδα

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας απέκτησε επτά σπάνια νομίσματα, μεταξύ των οποίων έξι χρυσά και ένα ασημένιο, έναντι 1,1 εκατ. δολ. «Επιλέξαμε νομίσματα που ήταν μοναδικά. Περιγράφονται στη βιβλιογραφία ως το μοναδικό απομεινάρι μιας σπάνιας εποχής» επεσήμανε η Χολ Χορσνέ, επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια ξεπληρώνει τα χρέη 1.000 φτωχών ετησίως

Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2024 και μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Κάποια κομμάτια της συλλογής θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 50 δολάρια, ενώ άλλα θα αγγίζουν και το 1 εκατομμύριο δολάρια έκαστο, σύμφωνα με δημοσίευματα.