Αλέκος Φασιανός: Ο «Πικάσο της Ελλάδας» - Γιατί αποτελεί «εθνικό θησαυρό»

Οι FT παρουσιάζουν τον Αλέκο Φασιανό ως καλλιτεχνικό «εθνικό θησαυρό» της χώρας μας - Μεγάλο αφιέρωμα για τον σπουδαίο ζωγράφο.
Αλέκος Φασιανός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

«Το αθηναϊκό προάστιο του Αγίου Παύλου δεν είναι Μονμάρτη», γράφουν oι Financial Times, εστιάζοντας τη ματιά του «στον γεμάτο γκραφίτι σταθμό του μετρό και στις πολυκατοικίες». Ωστόσο, στην ίδια περιοχή, πίσω από μια χάλκινη πόρτα στην οδό Νεοφύτου Μεταξά βρίσκεται η άλλοτε οικογενειακή οικία ενός από τους πιο διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αγάπη το μυστικό της επιτυχίας: Άνοιξαν εστιατόριο με μαμαδίστικα φαγητά - Έβγαλαν 44 εκατ. ευρώ το 2023

Τα έργα του Αλέκου Φασιανού που έγινε γνωστός και ως «ο Πικάσο της Ελλάδας», έχουν πια επιστρέψει στη μόδα. «Τα έντονα χρώματά, οι ελληνικοί συμβολισμοί και οι πειραματικές φόρμες του Αλέκου Φασιανού δεν ήταν ποτέ πιο hot», τονίζουν οι FT, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτός ο «εθνικός θησαυρός» της Ελλάδας «δεν γνώρισε ποτέ ευρεία παγκόσμια αναγνώριση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα ροζέ κρασιά του 2024

Ο Αλέκος Φασιανός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2022, σε ηλικία 86 ετών. Έκτοτε ωστόσο, το διεθνές ενδιαφέρον για εκείνον και το έργο του αναζωπυρώθηκε. Εκθέσεις με έργα του πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Μιλάνο (Tommaso Calabro) και στο Λονδίνο (Herald St gallery), ενώ μέσα στο 2023 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και το Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο Μεταξουργείο.

Εικόνα

Τα έργα του φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Πομπιντού και του Fondation Maeght. Το πατρικό του σπίτι και το ατελιέ του στο νησί της Κέας έχουν μετατραπεί σε ένα διώροφο μουσείο. «Ο πατέρας μου έχει προφανώς βρει ένα νέο κοινό», επισημαίνει η Βικτώρια Φασιανού, κόρη του ζωγράφου και ιθύνουσα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Alekos Fassianos Estate που συστάθηκε με σκοπό την προβολή και διάδοση του συνολικού έργου του Αλέκου Φασιανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιθύνων νους των Grammy ένας Ελληνοκύπριος που επέζησε από την τουρκική εισβολή

«Ο Φασιανός είναι σαν τον Άντι Γουόρχολ στην Ελλάδα. Όλοι τον γνωρίζουν και η δημοτικότητά του ανεβαίνει διεθνώς», διαπιστώνει, από την πλευρά της, η Τίτη Αγγελοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις δημοπρασίες ελληνικής τέχνης (Greek Sale) του οίκου Bonhams. Οι τιμές των έργων του Αλέκου Φασιανού έχουν ανεβεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Εικόνα
Αλέκος Φασιανός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ο πίνακας «Η ξεχασμένη φωτογραφία» (1975) πουλήθηκε 170.000 ευρώ σε δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι. Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα δημοφιλέστερα κομμάτια για τους συλλέκτες; Οι μπλε και κόκκινοι πίνακες που δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά και οι πρώιμες φάσεις του. Τα χάλκινα γλυπτά, τα τραπέζια, οι καρέκλες, οι ποδηλάτες του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «επίγειος παράδεισος» των 8 δισ. ευρώ στην Αθήνα

Παράλληλα, αξίζει πράγματι να σημειωθεί πως το έργο «Θαλασσινός Κυνηγός» έπιασε, πέρυσι 44.800 ευρώ στο Bonhams Greek Sale στο Παρίσι, ενώ πλέον υπάρχει αναγεννημένο ενδιαφέρον και για πολλά από τα έπιπλα και τα γλυπτά που είχε σχεδιάσει ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο θα κοστίσει ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια

Οι δισδιάστατες φιγούρες και τα σχήματα είναι σκοτεινά, σχεδόν σουρεαλιστικά και υπάρχει μια έντονη αίσθηση πειραματισμού στον τρόπο που χρησιμοποίησε τα χρώματα. «Οι άνθρωποι αγαπούν τα χάλκινα γλυπτά του με πουλιά, τους ποδηλάτες ή τα τραπέζια και τις καρέκλες του με τα μοναδικά σχήματα και τα χρώματα τους» υπογραμμίζουν κριτικοί τέχνης.

Σε μικρά παλαιοπωλεία στις μποέμικες συνοικίες της Αθήνας, όπως το Παγκράτι ή τα Εξάρχεια, θα υπάρχουν διάσπαρτα παντού μικρά έργα σαν... αξεσουάρ με την υπογραφή του μεγάλου ζωγράφου: τασάκια ή βιβλία που σχεδίασε κάποτε και δωρίστηκαν σε επιβάτες. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά από τα κομμάτια του δεν μπορούν να συλλεχθούν, και προορίζονται αυστηρά για απόλαυση.

Φώτο: Getty Images