Tip of the Day

Τηλεργασία: Πώς να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα

16-09-2024 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τηλεργασία: Πώς να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα

Η εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει σε πολλούς οργανισμούς και ειδικότητες ύστερα από την πανδημία. Έρευνες λένε ότι το 41% των εργαζομένων που επιτελούν εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως κάνουν τηλεργασία τουλάχιστον μερικές φορές τον μήνα. Τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας (που αναδείχθηκαν εν μέρει από την πανδημία του COVID-19) είναι πολλαπλά, με έρευνες να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι με ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας είναι πιο πιθανό να είναι πιστοί στους εργοδότες τους και να δηλώνουν βελτιωμένα επίπεδα ικανοποίησης. Αυτή η τακτική δεν είναι επωφελής μόνο για τους εργαζόμενους καθώς οι εργοδότες βλέπουν επίσης σημαντική εξοικονόμηση κόστους, για να μην αναφέρουμε τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως εργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος μείωσης των εκπομπών άνθρακα και μάλιστα μπορούν να παραχθούν έως και 54% λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με την συμβατική εργασία στο γραφείο. Ωστόσο, τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εργασία από το σπίτι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την οργάνωση του γραφείου στο σπίτι και τις καθημερινές του συνήθειες. Τα καλά νέα είναι ότι και αυτή η κατηγορία εργαζομένων μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού οικιακού γραφείου είναι καίριας σημασίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μικρές αλλαγές, όπως η επιλογή συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας και η αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο έπακρο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και να συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών συσκευών στο οικιακό σας γραφείο είναι μια έξυπνη απόφαση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον λογαριασμό ρεύματος. Αναζητήστε προϊόντα που διαθέτουν κατάλληλες πιστοποιήσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Συσκευές όπως υπολογιστές, οθόνες ή εκτυπωτές έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, καθιστώντας τις μια πρακτική επιλογή για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Βελτιστοποιήστε τον φυσικό φωτισμό

Φροντίστε ο χώρος εργασίας σας να βρίσκεται σε ένα σημείο με άφθονο φυσικό φως. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση τεχνητού φωτισμού κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί ενέργεια, αλλά παρέχει επίσης έναν πιο φωτεινό, πιο φιλόξενο χώρο εργασίας. Και όταν το φυσικό φως δεν είναι αρκετό, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, όπως λαμπτήρες LED. Διαρκούν περισσότερο και χρησιμοποιούν ένα κλάσμα της ενέργειας σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, καθιστώντας τους ιδανική επιλογή.

Έξυπνη θέρμανση και ψύξη

Η έξυπνη τεχνολογία όπως οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες, σε συνδυασμό με πρακτικά βήματα όπως η βελτίωση της μόνωσης αποτελούν στρατηγικές οι οποίες είναι απαραίτητες για όποιον στοχεύει να εξισορροπήσει την άνεση του σπιτιού με τη βιώσιμη χρήση ενέργειας.Η σωστή μόνωση και στεγανοποίηση μπορεί να εξοικονομήσει έως και 15% στο κόστος θέρμανσης και ψύξης ή κατά μέσο όρο 11% στο συνολικό κόστος ενέργειας.

Φυσικός αερισμός

Όποτε το επιτρέπει ο καιρός, ανοίξτε τα παράθυρα για να δημιουργήσετε φυσική ροή αέρα. Αυτός ο φυσικός αερισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον χώρο εργασίας σας δροσερό χωρίς να βασίζεστε στον κλιματισμό.

Ψηφιακά έγγραφα

Η υιοθέτηση της χρήσης ψηφιακών εγγράφων είναι το κλειδί για όποιον στοχεύει να εργάζεται από το σπίτι πιο βιώσιμα. Μειώνοντας το χαρτί και κρατώντας υπό έλεγχο την ψηφιακή ακαταστασία, δεν σώζετε απλώς δέντρα αλλά μειώνετε σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας και πόρων. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακά έγγραφα και αποθήκευση που βασίζεται σε cloud. Όπως είναι γνωστό, η βιομηχανία χαρτιού είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4% της συνολικής χρήσης ενέργειας παγκοσμίως.

Βιώσιμα είδη γραφείου

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο πράσινο γραφείο στο σπίτι, οι προμήθειες που θα επιλέξετε μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Η επιλογή προϊόντων κατασκευασμένων από βιώσιμα υλικά ή σχεδιασμένα για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση όχι μόνο μειώνει το οικολογικό σας αποτύπωμα, αλλά προάγει επίσης έναν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο χώρο εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, βιοδιασπώμενα στυλό ή επαναγεμιζόμενα δοχεία μελάνης.

Κάθε βιώσιμο προϊόν που επιλέγετε έχει μικρό, αλλά με ουσιαστικό αντίκτυπο. Άλλωστε, η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 70% σε σύγκριση με την παραγωγή χαρτιού από πρώτες ύλες. Και φυσικά, πριν αγοράσετε νέα είδη γραφείου, σκεφτείτε εάν τα χρειάζεστε πραγματικά ή εάν υπάρχει ήδη κάποια εναλλακτική λύση. Αυτή η προσεκτική προσέγγιση βοηθά στη μείωση της περιττής κατανάλωσης και σπατάλης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:46

Άνοδος άνω του 1% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στην Fed

21:33

ΗΠΑ: Κυρώσεις και απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Γεωργιανούς για την καταστολή διαδηλώσεων

21:21

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο χρυσός

21:10

Η Λισαβόνα ζητά τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για τις πυρκαγιές

21:00

Ψηφιακά νομίσματα: Σε πιλοτική λειτουργία η πλατφόρμα των G7 και BIS – «Project Agorá»

20:50

Κακοκαιρία Μπόρις: Τουλάχιστον 17 νεκροί και εικόνες αποκάλυψης στην Κεντρική Ευρώπη

20:41

Επανεκλογή του Δ. Γιαννακόπουλου στην Προεδρία του ΣΑΦΕΕ

20:30

Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή το το ελληνόκτητο τάνκερ Sounion

20:21

Δημοσκόπηση ALCO: Μπροστά με 10,5% η ΝΔ - Ποιοι προηγούνται στις εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

20:10

Τσελίκ για Δένδια: «Προβοκάτορας, τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο»

20:01

Το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ αντιμετώπισε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση τo 2023

19:50

Οι μεγάλες ψηφιακές διαφορές της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα

19:40

Σταϊκούρας: Εμβληματικό το έργο του ΒΟΑΚ

19:29

Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

19:23

BP: Προχωράει στην πώληση της BP Wind Energy στις ΗΠΑ

19:10

Η Boeing «παγώνει» τις προσλήψεις εν μέσω απεργίας - Μέτρα για διαφύλαξη ρευστότητας

19:01

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σεζουρνέ στο Μέγαρο Μαξίμου

18:53

Πυροσβεστική: 29 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μία σύλληψη στην Αθήνα

18:46

Τι αποκαλύπτει η Έκθεση Ντράγκι για την επόμενη μέρα της ΕΕ και των κοινοτικών κονδυλίων

18:30

Δεκτή από Φον ντερ Λάιεν η παραίτηση Μπρετόν

18:21

Πρόστιμα 85.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

18:09

Πούτιν: Αυξάνεται το τακτικό μέγεθος του ρωσικού στρατού - Για 3η φορά σε 2 χρόνια

18:00

ΥΠΕΘΟ: Υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,12 δισ. το 8μηνο - Άνω του στόχου κατά 4,8% τα φοροέσοδα

17:54

Μπάιντεν για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται βοήθεια»

17:47

Στα «κόκκινα» η μετοχή της Apple λόγω μειωμένης ζήτησης του iPhone 16 Pro

17:47

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Η Ελλάδα συνδράμει με 2 εναέρια μέσα

17:34

Ρωσία: Εκκενώνει παραμεθόριους οικισμούς στην περιοχή του Κούρσκ

17:33

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλληλέγγυα στις χώρες που επλήγησαν από σοβαρές πλημμύρες

17:29

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έδωσαν το θετικό πρόσημο στον ΓΔ

17:26

H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές σε Εθνική, Eurobank