Tip of the Day

Revenge Porn: Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες είναι θύμα

26-09-2024 | 12:23
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει πέσει θύμα revenge porn

Οι συμπεριφορές και οι «άγραφοι νόμοι» που διέπουν τις ρομαντικές συναναστροφές έχουν αλλάξει ριζικά στην ψηφιακή εποχή, όπως φαίνεται στην τελευταία έρευνα της Kaspersky σχετικά με την καταγραφή, την αποθήκευση και τον διαμοιρασμό ευαίσθητων προσωπικών φωτογραφιών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, με τη συμμετοχή 9.033 ατόμων από 12 χώρες. Από την Ελλάδα, συμμετείχαν συνολικά 502 άτομα.

Η αλλαγή αυτή είναι εμφανής και στα δεδομένα που προέκυψαν για την Ελλάδα που αναδεικνύουν την έκταση του φαινομένου της κακοποίησης μέσω προσωπικών φωτογραφιών (Intimate Image Abuse), γνωστή και ως «εκδικητικό πορνό» (Revenge Porn).

Ένας στους δυο Έλληνες (49%) να αναφέρει ότι είτε έχει υποστεί (2,99%), είτε γνωρίζει κάποιον που έχει υποστεί αυτήν τη μορφή διαδικτυακής κακοποίησης. Η κακοποίηση μέσω φωτογραφιών παρατηρείται πιο συχνά στις νεότερες γενιές, με το 63,38% των νέων 16-24 ετών και το 68,14% των ατόμων 25-34 ετών να έχουν βιώσει ή να γνωρίζουν κάποιον που έχει πέσει θύμα.

  • Σχεδόν ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (23,90%) έχουν αποθηκευμένες στις συσκευές τους ευαίσθητες φωτογραφίες των ίδιων, με τα υψηλότερα ποσοστά να συναντώνται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων 25-34 (30,09%) και 16-24 (28,17%).
  • Πάνω από ένας στους τέσσερις (28,49%) έχουν μοιραστεί προσωπικές τους φωτογραφίες με άτομα που βγαίνουν ραντεβού ή συνομιλούν, με τα υψηλότερα ποσοστά να συναντώνται και πάλι στις ηλικίες 25-34 (42,84%) και 16-24 (30,99%).
  • Από όσους παραδέχθηκαν πως έχουν μοιραστεί με τρίτους προσωπικές φωτογραφίες άλλου ατόμου που έχουν λάβει, ένα αξιόλογο ποσοστό δήλωσε πως το έκανε για εκφοβισμό (7,79%) ή για εκδίκηση (6,49%).

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει την αυξανόμενη κανονικοποίηση ενός κρίσιμου κοινωνικού ζητήματος: το κοινό, ειδικά τα νεότερα άτομα, μοιράζονται όλο και συχνότερα προσωπικές τους φωτογραφίες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», αναφέρει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο. «Τα τελευταία 25 χρόνια, η τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη λήψη και την κοινοποίηση τέτοιων φωτογραφιών, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση απέναντι στις διαδικτυακές γνωριμίες, με την πρακτική διαμοιρασμού προσωπικών φωτογραφιών να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η επίγνωση των σχετικών κινδύνων επιτρέπει στους χρήστες να προχωρούν σε πιο συνειδητές επιλογές στον ψηφιακό χώρο».

Παρότι η κοινοποίηση ευαίσθητων φωτογραφιών αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική, μόλις το 28,29% όσων μοιράστηκαν μια φωτογραφία ζήτησαν τη διαγραφή της από τη συσκευή κάποιου άλλου, υποδεικνύοντας ανησυχητική έλλειψη επίγνωσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του διαμοιρασμού ευαίσθητων φωτογραφιών. Η μελέτη αναδεικνύει, επίσης, τη διαδεδομένη τάση να ενοχοποιείται συχνά το θύμα (victim blaming) με πάνω από τους μισούς (55,38%) συνολικά ερωτηθέντες να συμφωνούν ότι όταν κανείς μοιράζεται μια ευαίσθητη φωτογραφία φέρει ευθύνη στην περίπτωση που καταλήξει σε λάθος χέρια.

Οι άντρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν διαφορετικά το ζήτημα της κοινοποίησης προσωπικών φωτογραφιών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 26,61% των αντρών παραδέχθηκε πως έχει αποθηκευμένο στο κινητό του γυμνό υλικό που έχει λάβει, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε μόλις 12,6% για τις γυναίκες.

Το 11,29% των αντρών του δείγματος παραδέχθηκε πως έχει μοιραστεί με τρίτους προσωπικές φωτογραφίες που έχει λάβει χωρίς συναίνεση, ενώ το 16,53% των αντρών δήλωσε πως έχει μοιραστεί προσωπική φωτογραφία του εαυτού του με άτομο που δεν έχει γνωρίσει ποτέ από κοντά. Έντονη είναι η διαφορά και στο επίπεδο των αντιλήψεων σχετικά με τις προσωπικές φωτογραφίες, με το 62,1% των αντρών να θεωρεί πως είναι ευθύνη του ατόμου που τράβηξε τις φωτογραφίες αν αυτές καταλήξουν σε λάθος χέρια, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε σύμφωνο το 48,82% των γυναικών.

Αντίστοιχα, το 39,52% των αντρών δήλωσε σύμφωνο με τη φράση «όταν μια φωτογραφία έχει σταλεί, ανήκει πλέον στον παραλήπτη», με το ποσοστό αυτό να είναι 26,77% για τις γυναίκες.

Η Sophie Mortimer, υπεύθυνη γραμμής βοήθειας για το Revenge Porn στο SWGfL, σχολίασε: «Η κακοποίηση μέσω προσωπικών φωτογραφιών παραμένει μια διαρκής πρόκληση, με τη συγκεκριμένη μελέτη να αναδεικνύει το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε: ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη σημασία της συναίνεσης, να ενισχύσουμε τις γνώσεις των χρηστών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να καταστήσουμε σαφές ότι για την κακοποίηση μέσω της έκθεσης προσωπικών φωτογραφιών ευθύνονται αποκλειστικά οι θύτες».

Συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς:

- Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε. Λάβετε υπόψη σας με ποιους μοιράζεστε τα δεδομένα σας και πότε. Να σκέφτεστε πάντα ότι το περιεχόμενο που μοιράζεστε στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους.

- Κατανοήστε ποιες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ασφαλείς και έχουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

- Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα μη συναινετικής κοινοποίησης προσωπικών φωτογραφιών, κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία και αναφέρετέ τα στην αστυνομία και στις πλατφόρμες που θεωρείτε ότι βρίσκονται τα δεδομένα σας.

- Ελέγχετε πάντα τις ρυθμίσεις αδειών στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κοινής χρήσης ή αποθήκευσης των δεδομένων σας από τρίτα μέρη –και πέρα ​​από αυτό– εν αγνοία σας.

- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας όπως το Kaspersky Password Manager για να δημιουργήσετε και να ασφαλίσετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό και αντισταθείτε στον πειρασμό να επαναχρησιμοποιήσετε τον ίδιο κωδικό για πολλές χρήσεις.

- Χρησιμοποιήστε το StopNCII.org, ένα παγκόσμιο διαδικτυακό εργαλείο για να προστατεύσετε τις προσωπικές εικόνες από το να μοιράζονται διαδικτυακά σε ορισμένες από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 23 Οκτωβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS

23:30

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τον θάνατο κρατουμένου σε ΑΤ της Αθήνας

23:15

Wall Street: Επισφράγισε το υψηλό ο S&P 500 - Πάνω από 250 μονάδες υψηλότερα ο Dow

22:58

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ναυαγίου σε λίμνη

22:49

Μπάιντεν: «Η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει», διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι

22:36

Τετραμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Κροατίας - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

22:24

Ισραήλ: «Έτοιμη» η Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:05

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - Κληρώνει 18,5 εκατ. ευρώ την Κυριακή

21:53

Πτώση άνω του 2% για πετρέλαιο λόγω Ριάντ

21:51

Το ασήμι «έκλεψε» την λάμψη του χρυσού

21:42

Συνομιλία Σολτς - Μελόνι για το μεταναστευτικό

21:28

Πιερρακάκης: Ο σχολικός αθλητισμός μας διδάσκει να σεβόμαστε τον διπλανό μας

21:14

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει»

21:01

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ντέρμπι για 4 στο ΠΑΣΟΚ

20:50

Γεροβασίλη: Αν εκλεγεί ξανά ο Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά

20:40

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Βούτσιτς και Κούρτι

20:33

Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων - Τι αλλάζει

20:19

Σε έξαρση οι κακές οικονομικές συμβουλές μέσω TikTok - Πώς να τις αποφύγετε

20:18

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαδικασίες στον δρόμο προς το συνέδριο και την εκλογή αρχηγού συζητήθηκαν στην ΠΓ

20:05

Τράπεζα Πειραιώς: Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου - Η σύνθεση

19:53

Γεραπετρίτης: Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας καθίσταται εξαιρετικά μεγάλο

19:50

Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

19:37

Κίνα: Παίρνει μπρος η μηχανή - Το μαμούθ πρόγραμμα «στέγη» και τα μηνύματα των αγορών

19:23

Καρέλιας: Στα 59,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο του 2024

19:19

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για την H&M

19:14

Στα 200 εκατ. ευρώ αυξάνεται η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές

19:02

Flexopack: Στα 76,6 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

18:52

Μητσοτάκης σε Λιβανέζο πρωθυπουργό: «Ανάγκη αποκλιμάκωσης - Ναι στην πρόταση εκεχειρίας»

18:48

Το Πληροφοριακό Σημείωμα για την εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο

18:45

Μαχμούντ Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ