Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους καταναλωτές να ετοιμάζονται πυρετωδώς να βγουν στην αγορά, προκειμένου να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα αγαθά που απαιτούνται για το στρώσιμο του εορταστικού τραπεζιού.
Όπως προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα πρέπει να γίνουν με σύνεση και προγραμματισμό.
Για μια σωστή διατροφή, καλό είναι οι καταναλωτές να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά της εποχής που είναι και τοπικά, καθώς είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, φυτοφάρμακα και μεταφορά από μεγάλες αποστάσεις. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται κάθε εποχή του έτους. Ας αποφύγουμε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.
Πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας σε ελεγχόμενους χώρους από τις αρμόδιες αρχές, όπως καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, κεντρικές αγορές, λαϊκές αγορές κ.ά. Οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που αφορούν στις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, των χώρων και του εξοπλισμού τους, καθώς και την υγιεινή του προσωπικού τους. Έχουν υποχρέωση επίσης να τοποθετούν κατάλληλη επισήμανση (πινακίδα) στα τρόφιμα που πωλούν για την πληροφόρηση των καταναλωτών. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα, στην υγεία μας.
Αγοράζουμε πουλερικά και κρέας που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείων, εκτεθειμένα σε σκόνη, έντομα, ρύπανση του περιβάλλοντος κ.α.
Αγοράζουμε το νωπό κρέας, όσο γίνεται πιο κοντά στην ημερομηνία που θα διοργανώσουμε το τραπέζι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του.
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλόλητας. Το υγειονομικό σήμα είναι ένα πλαστικό τετράγωνο καρτελάκι, διαστάσεων 2Χ2 εκατοστών , με αιχμηρό άκρο και είναι τοποθετημένο στο στήθος του πουλερικού, όπου φαίνονται τα στοιχεία του σφαγείου, η ημερομηνία σφαγής και η ημερομηνία λήξης.
Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλόλητας πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος αυγού και χρώματος τιρκουάζ, όπου αναγράφεται ο αριθμός του σφαγείου, τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι συνήθως καφέ-κόκκινου χρώματος.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την πινακίδα του τροφίμου.
Στις πινακίδες πώλησης των τροφίμων αναγράφονται υποχρεωτικά:
-το είδος (ονομασία) του τροφίμου,
-η προέλευσή του π.χ. εντόπιο ή άλλης χώρας της ΕΕ κ.α.,
-αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο,
-η τιμή πώλησης του ανά κιλό.
Στις πινακίδες των κρεάτων πρέπει επιπλέον να αναγράφεται το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.
Στα συσκευασμένα τρόφιμα κάθε είδους πρέπει να αναγράφεται ακόμη: ο κατάλογος συστατικών (και προσθέτων) οι πληροφορίες για αλλεργιογόνα, η ποσότητα ορισμένων συστατικών, η ημερομηνία (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από / τελική ημερομηνία ανάλωσης), η χώρα καταγωγής ή προέλευσης, το όνομα και διεύθυνση του υπευθύνου της επιχείρησης τροφίμων ή του εισαγωγέα, η καθαρή ποσότητα, οι συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης, οι οδηγίες χρήσης, το επίπεδο οινοπνεύματος για ποτά (εάν είναι μεγαλύτερο από 1,2 %) και η διατροφική δήλωση.
Η προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι
-Τα κρέατα χρειάζεται να ψήνονται καλά, ώστε να μην υπάρχει αίμα στο εσωτερικό τους όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
-Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις ωμές σαλάτες χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό και ξύδι που έχει απολυμαντική δράση, για την απομάκρυνση πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών.
-Ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις παραπάνω οδηγίες, πρέπει να δείχνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού π.χ. ασθενείς με ανοσοκαταστολή, μικρά παιδιά, έγκυες, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κλπ. Εναλλακτικά οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να καταναλώσουν χωρίς ενδοιασμούς, καλοψημένα κρέατα αλλά όχι καμένα, καθώς και βραστά λαχανικά.
-Για επιδόρπιο, ας προτιμήσουμε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
-Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας βάλουμε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα μας κόψει την όρεξη.
-Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιούμε, καλό είναι να προτιμήσουμε κρασί, ή μπύρα, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή, εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε το ποτό μας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και έτσι να το κάνουμε να διαρκέσει περισσότερο.
-Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τυριών.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.