Πράσινες θα είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης «Friends of the Earth» καθώς η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία συνοδεύεται από τη δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας. Και μάλιστα, αυτές οι θέσει θα αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο για μια γενιά η οποία χτυπήθηκε αρκετά από την ανεργία κατά την εποχή της πανδημίας, η οποία ουσιαστικά αφορά στους νεότερους ηλικιακά που εισέρχονται στην αγορά ανεργίας ή αλλιώς τους Generation Covid όπως τους ονομάζει η έκθεση.
Μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παγκοσμίως έως και 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι θέσεις αυτές θα σφαιρωθούν γύρω από την πολιτική της απανθρακοποίησης που προωθούν οι ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις. Αυτή περιλαμβάνει έναν ευρύτερο σχεδιασμός εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές με θετικά αποτελέσματα για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους. Έτσι, μερικά από τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται να είναι:
1) Κατασκευαστές Καθαρών Μέσων Μεταφοράς
Η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνει στους κατασκευαστές άφθονες ευκαιρίες για μετάβαση σε μοντέλα που είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Αυτό φυσικά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στους πάνω από 14 εκατ. Ευρωπαίους που εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα των logistics.
2) Aρχιτέκτονες αστικού τοπίου και κηπουροί
Όταν ένας από τους βασικούς στόχους των δημοτικών αρχών παγκοσμίως είναι να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πράσινου αλλά και να αυξηθούν τα κτίρια με πράσινες στέγες, τότε σίγουρα χρειάζονται εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες αλλά και … κηπουροί. Οι αστικές καλλιέργειες, οι βιώσιμες καλλιέργειες απαιτούν νέες δεξιοτεχνίες προκειμένου να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων φυτικών έργων.
3) Διαχειριστές μονάδων ανακύκλωσης
Τα εργοστάσια ανακύκλωσης κατασκευάστηκαν αρχικά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες θέτουν κάποιους περιορισμούς στην αξιοποίηση της πιο «πράσινης» ίσως διαδικασίας της κυκλικής οικονομίας. Οι νέες μονάδες που κατασκευάζονται είναι όλο και πιο σύγχρονες και απαιτητικές και στρώνουν το έδαφος για έναν ακόμη νέο επαγγελματικό κλάδο.
4) Τεχνικοί υδροηλεκτρικής ενέργειας
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 17% της ενέργειας παρέχεται από πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ως επαγγελματικός κλάδος παρουσιάζει πολλά «κενά» τα οποία αναμένεται να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον. Οι προσδοκίες για μια έκρηξη νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές αλλά απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη για να προσαρμοστούν οι βιομηχανίες καθώς πρόκειται για μια από τις πιο δαπανηρές αναβαθμίσεις της πράσινης ενέργειας.
5)Πράσινη δόμηση
Ο τομέας των κτιρίων αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομικής τόνωσης εκατομμυρίων άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από τον κλάδο της κατασκευής. Τα βιοκλιματικά κτίρια, τα έξυπνα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, οι νέες μορφές ενέργειας για οικιακή και βιομηχανική χρήση απαιτούν επαγγελματίες με «πράσινες δεξιότητες».