Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και μία από τις πιο ρυπαίνουσες χώρες δημιουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων μέσω δορυφόρων και drone σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης CO₂ των δασών της περιοχής. Φαινομενικά, ο στόχος είναι να αποκομίσει η χώρα έσοδα μετατρέποντάς μια περιοχή της οποίας η έκταση είναι σχεδόν διπλάσια από της Ινδίας σε αγορά αντιστάθμισης του ανθρακικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
Ωστόσο πίσω από αυτό το σχέδιο κρύβεται και η ελπίδα ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αναχαιτίσει επίσης – εν όψει των συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη - ορισμένες από τις επικρίσεις που δέχεται η Μόσχα αναφορικά με τις «μη φιλόδοξες κλιματικές προσπάθειές» της. Η Ρωσία ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης ανοχής στις κλιματικές συνομιλίες για το δυναμικό των δασών της, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 640 δισεκατομμύρια δέντρα. Αλλά μέχρι τώρα η Σιβηρική τάιγκα έχει τύχει κακής διαχείρισης, με πολλές δασικές πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει καταστήσει τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά.
«Το 20% των δασών παγκοσμίως βρίσκεται στη Ρωσία, οπότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι δίκαιη από αυτή την άποψη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Alexey Chekunkov, υπουργός ανάπτυξης της Ρωσικής Άπω Ανατολής και της Αρκτικής.«Έχουμε τη δυνατότητα να τα μετατρέψουμε σε έναν τεράστιο κόμβο δέσμευσης άνθρακα».
Η Ρωσική Άπω Ανατολή είναι η μεγαλύτερη και λιγότερο πυκνοκατοικημένη από τις οκτώ ομοσπονδιακές περιοχές της Ρωσίας. Σύμφωνα με το σύστημα που προωθεί η χώρα, οι εταιρείες θα μπορούσαν να μισθώσουν τμήματα δασών από τη ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να επενδύσουν στη φύτευση νέων δέντρων και στην προστασία όσων υπάρχουν ήδη εκεί. Εάν τα δεδομένα επιβεβαιώσουν ότι η επένδυση έχει βελτιώσει την απορρόφηση CO₂, η εταιρεία θα μπορούσε τότε να δημιουργήσει μια πίστωση άνθρακα, η οποία θα διαπραγματευόταν στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα.
Τα διαχειριζόμενα δάση της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχουν απορροφήσει περίπου 620 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO₂ το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χώρας, αρκετά για να αντισταθμίσουν περίπου το 38% των εθνικών εκπομπών. Ωστόσο, τα προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα δέχθηκαν κριτική από επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν ότι, για να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό παγκοσμίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και να μηδενιστούν έως το 2050.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom Neft PJSC, η εταιρεία πετροχημικών Sibur Holding PAO και η κατασκευάστρια εταιρεία Sinara Group εξέφρασαν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε μελλοντικά πιλοτικά έργα για τη μέτρηση της απορρόφησης άνθρακα στα δάση, δήλωσε ο Valery Falkov, υπουργός Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.