Σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας επιφέρουν οι αλλαγές στο κλίμα. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται ότι θα πληγούν η γεωργική παραγωγή, τα υδάτινα αποθέματα, η ποιότητα των υδάτων στους υπόγειους υδροφορείς, η ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας, ακόμη και η αλιευτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι κλιματικές μεταβολές που δύναται να επηρεάσουν τον τομέα της γεωργίας σχετίζονται με:
• Την αύξηση της θερμοκρασίας η οποία επηρεάζει κυρίως τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου
• Την επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας
• Τη μείωση των βροχοπτώσεων
• Την αύξηση εκδήλωσης φαινομένων παγετού
• Την αύξηση της έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων
• Την ένταση και τη διάρκεια έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
• Την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όσον αφορά τις παράκτιες γεωργικές εκτάσεις
Η εκπόνηση του σχεδίου κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική προκειμένου να εκτιμηθούν και να κατανοηθούν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια καθώς και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία εξαιτίας των συγκεκριμένων αλλαγών.
Το κλίμα στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι θα είναι για τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό καθώς αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου. Το σχέδιο αναλύει της κλιματικές τάσεις για τον αιώνα που διανύουμε και τις μεταβολές όσον αφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις πλημμύρες, στους παγετούς, στις ανεμοθύελλες, στους καύσωvες και στις ξηρασίες για τρεις χρονικές περιόδους: η πρώτη έως το 2030, μια μεσοπρόθεσμη για την εικοσαετία 2031-2050 και μια μακροπρόθεσμη για το διάστημα 2081 -2100.
Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα για το μέλλον είναι ανησυχητικά, καθώς προβλέπεται ότι το κλίμα στην Κεντρική Μακεδονία έως το τέλος του αιώνα θα είναι θερμό και πιο ξηρό, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό. Ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών θα αυξηθεί και θα φτάσουν στην Περιφέρεια περίπου στις 30 ανά έτος. Επίσης, η μέγιστη διάρκεια κάθε ξηρασίας θα αυξηθεί 7 με 15 ημέρες. Ακόμη, αναμένεται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, όπως και περιορισμό των χιονοπτώσεων έως και 87% αλλά παράλληλα ένταση των ακραίων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.
Όσον αφορά στα δάση, οι κλιματικές μεταβολές που δύναται να τα επηρεάσουν είναι;
• Αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών λόγω συνδυασμού μεταβολής της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της έντασης ανέμου και των βροχοπτώσεων
• Η επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας
• Η αύξηση εκδήλωσης ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου
• Η αύξηση του αριθμού ημερών με ακραίες υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες)
• Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας όσον αφορά τις παράκτιες δασικές εκτάσεις.
Οι επιπτώσεις στους παραγωγικούς τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών σχετίζονται κυρίως με την αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού, την αύξηση εκδήλωσης ισχυρών ανέμων, την αύξηση της έντασης βροχοπτώσεων και την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όσον αφορά στα παράκτια και μεταβατικά υδατικά συστήματα.
Στον τομέα της δημόσιας υγείας οι κλιματικές μεταβολές θα αυξήσουν το δείκτη δυσφορίας (λόγω της ανόδου των μέγιστων θερμοκρασιών και των συχνότερων επεισοδίων καύσωνα) αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και ημερών παγετού που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ζωών όπως και περιουσιών.