Η Ubiquitous Energy, μια startup που εξειδικεύεται στην επιστήμη των υλικών κατάφερε να συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τα παράθυρα σε επιφάνειες που δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια.
Για το σκοπό αυτό, η νεοφυής εταιρεία η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ολοκλήρωσε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς από τον κατασκευαστικό κολοσσό Andersen Corporation, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της στα 70 εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία κατασκευάζει επιστρώσεις για παράθυρα χρησιμοποιώντας ημιαγώγιμα υλικά για να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Η επίστρωση έχει πολύ μικρό πάχος ενώ μικροσκοπικά καλώδια συνδέουν το ηλιακό παράθυρο με τα ηλεκτρικά συστήματα όπου χρησιμοποιείται η ενέργεια.
Πιο ακριβό αλλά συμφέρει…
Τα πάνελ ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 30% πιο ακριβά από το κανονικό γυαλί που μπαίνει στα παράθυρα ενώ το ηλιακό γυαλί είναι λιγότερο αποδοτικό από τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, τα οποία λειτουργούν με μέγιστη απόδοση 22%.
Η Ubiquitous θεωρεί ότι το σύστημα θα προσφέρει περίπου 10% απόδοση ή περίπου το ήμισυ της συμβατικής ηλιακής ενέργειας αλλά στη μέγιστη απόδοση μπορεί να φθάσει και τα δύο τρίτα της πιθανής απόδοσης των κανονικών ηλιακών συλλεκτών.
Μέρος αυτής της χαμηλότερης απόδοσης οφείλεται ακριβώς στο ότι τα παράθυρα είναι κάθετα, ενώ τα ηλιακά πάνελ τοποθετούνται σε οριζόντια διάταξη κάτι που τους επιτρέπει να συλλέγουν περισσότερο ηλιακό φως. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση παράγεται καθαρή ενέργεια από μια επιφάνεια που δεν προοριζόταν για κάτι τέτοιο και επομένως η μετατροπή θεωρείται συμφέρουσα από ενεργειακή και περιβαλλοντική άποψη.
Η Ubiquitous ιδρύθηκε το 2011 και η τεχνολογία που έχει αναπτύξει αποτελεί προϊόν της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες και μηχανικοί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η εταιρεία θα επενδύσει μέρος των κεφαλαίων για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης ενώ στόχος είναι να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή τέτοιων συστημάτων στις αρχές του 2024. Το επόμενο βήμα για την εταιρεία θα είναι να ντύσει με γυαλί όλη την επιφάνεια από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι ώστε να μετατρέψει τους ουρανοξύστες σε κάθετα ηλιακά συστήματα.
Μέχρι το 2050, η Ubiquitous προσδοκά ότι θα έχει εγκαταστήσει παγκοσμίως ένα δισεκατομμύριο τετραγωνικά πόδια τέτοιων συστημάτων ενώ στοχεύει επίσης στην αγορά του Real Estate, γεγονός που καθιστά την επένδυση της Andersen ιδιαίτερα στρατηγική.