Κρεμλής: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Κυκλική Οικονομία – Αυτά που μένουν να γίνουν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρεμλής: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Κυκλική Οικονομία – Αυτά που μένουν να γίνουν
kremlis
Στις επιδόσεις της Ελλάδας στην Κυκλική Οικονομία αλλά και σε όσα υπολείπονται να γίνουν αναφέρθηκε ο κ. Κρεμλής.

Στις επιδόσεις της Ελλάδας στην Κυκλική Οικονομία αλλά και σε όσα υπολείπονται να γίνουν για την ενσωμάτωσή της στις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την πρόθεση να ακολουθήσουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας παράλληλα με τα πρότυπα ESG, εκτίμησε ο κ. Κρεμλής. Αναφερόμενος στο μέλλον της αγοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κλάδος, ανέδειξε το θέμα των χωριστών ρευμάτων στην ανακύκλωση.

«Όσο πιο χωριστά είναι τόσο πιο καθαρά είναι τα ανακυκλώσιμα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μονάδες αξιοποίησης ανακυκλώσιμων, τα οποία εξάγονται ή καίγονται επειδή δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτούν. Η χώρα μας δεν έχει υαλουργείο, το γυαλί εξάγεται και εισάγουμε ποτήρια, μπουκάλια…Αυτό καταλήγει σε αφαίμαξη της οικονομίας και είναι ενώ πρέπει να σκεφτόμαστε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσω κινήτρων στον αναπτυξιακό νόμο, να δημιουργηθούν δηλαδή υαλουργεία στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε και το πλαστικό μας και να παράξουμε τέτοια προϊόντα τα οποία θα έχουν μικρή διάρκεια ζωής και θα μπορούμε να ανακυκλώσουμε στο μέλλον. Κατά την ίδια λογική η χώρα μας χρειάζεται και διαλυτήριο πλοίων καθώς αυτή τη στιγμή στέλνουμε τα πλοία στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο κ. Κρεμλής.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος σημείωσε ότι περί τα 800.000 κυβικά με 1 εκατ. επεξεργασμένου νερού στην Ψυτάλλεια καταλήγουν στη θάλασσα όταν αυτές οι ποσότητες μπορούν να επιστραφούν και να ποτίζουν το Ποικίλο Όρος και το Όρος Αιγάλεω. «Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Όλα τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να προβλέπουν και για τη διαχείριση της λυματολάσπης», σημείωσε σχετικά.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας

«Η χώρα μας πρωτοστατεί στα θέματα κυκλικής οικονομίας και εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές της ώστε να καταστούν κυκλικοί όλοι οι τομείς όπως είναι ο Τουρισμός, η Ενέργεια κλπ», σημείωσε ο κ. Κρεμλής ενώ τόνισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ και υποστηρίζεται από πόρους της ΕΕ από τη νέα προγραμματική περίοδο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Το 25% των πόρων της ΕΕ θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ουδετερότητα», επεσήμανε.

Προς αυτή την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υιοθετηθεί σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία η οποία δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη, ο νόμος για το κλίμα, ο οποίος είναι δεσμευτικός και το Fit for 55 το οποίο είναι επίσης νομικά δεσμευτικό και συζητείται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι η χώρα μας όχι μόνο εφαρμόζει αυτούς τους δεσμευτικούς κανόνες αλλά πολλές φορές προχωρεί και πιο μπροστά με πιο γρήγορα βήματα όπως για παράδειγμα, στο θέμα της απολιγνιτοποίησης παραμένει ο στόχος για το 2028, κάτι το οποίο έχει ενταχθεί και στον κλιματικό νόμο, το Εθνικό Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας έχει εγκριθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου και επίκειται η δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη Γιώργος Κρεμλής: Η κυκλική οικονομία, τα κονδύλια, οι επενδυτικές ευκαιρίες για Ελλάδα

Συνέντευξη Γιώργος Κρεμλής: Η κυκλική οικονομία, τα κονδύλια, οι επενδυτικές ευκαιρίες για Ελλάδα

Τι κάνουν για την κυκλική οικονομία οι ελληνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider