Καθώς αυξάνεται η γνώση των καταναλωτών σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG), υπάρχουν αντίστοιχα αυξημένες προσδοκίες ότι οι εταιρείες θα σημειώσουν (και θα δημοσιοποιήσουν) αντίστοιχη πρόοδό σε αυτούς τους τομείς.
Στον κλάδο της τεχνολογίας, το 81% των εταιρειών έχουν επίσημο πρόγραμμα ESG, αλλά ορισμένοι οργανισμοί πρωτοστατούν στις αναφορές τους.
Για παράδειγμα, η αυστραλιανή Telstra Group έχει δημιουργήσει δίκτυο σήματος και δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ο οργανισμός διαθέτει πελατειακή βάση 18,8 εκατομμυρίων ατόμων, απασχολεί πάνω από 25.000 άτομα και έχει έσοδα 26 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία δημοσιεύει τακτικές αναφορές σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι είναι μια εταιρεία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα και ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030.
Όσον αφορά τις δεσμεύσεις ESG είναι μία από τις ισχυρότερες στην Αυστραλία και στον κόσμο. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμπερίληψη και δημοσιεύει στοιχεία για το πώς οι Αβορίγινες και οι κάτοικοι των νησιών του Torres Strait συνεισφέρουν στην εταιρεία.
Η Microsoft είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες τεχνολογίας στον κόσμο, διαθέτει 221.000 υπαλλήλους και έχει έσοδα 198,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, εργάζεται για να επιτύχει αρνητικές εκπομπές άνθρακα έως το 2023 και προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τις περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας. Μέχρι το 2050, σκοπεύουν να αφαιρέσουν επίσης όλες τις ιστορικές εκπομπές τους - επιδιορθώνοντας τις υπάρχουσες ζημιές στο περιβάλλον. Εργάζονται επίσης για να αναπληρώσουν περισσότερο νερό από αυτό που χρησιμοποιούν και να γίνουν ένας οργανισμός μηδενικών αποβλήτων.
Η Verizon Communications, πιο γνωστή απλώς ως Verizon, είναι μια αμερικανική εταιρεία με έσοδα 136,8 δισ. δολάρια. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ασύρματης επικοινωνίας στις ΗΠΑ και κατέχει την AOL και τη Yahoo! Inc.
Ήταν η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα που δημιούργησε ένα πράσινο ομόλογο, δείχνοντας από νωρίς δέσμευση για το περιβάλλον. Παράλληλα, το 2021, ανακύκλωσε 35 εκατομμύρια λίβρες ηλεκτρονικών απορριμμάτων, τα οποία περιελάμβαναν μπαταρίες και πλαστικά.
Μία ακόμη εταιρεία που ανήκει στην ομάδα ομάδας «GAFAM», η Apple ιδρύθηκε το 1976. Τότε, πουλούσε μόνο υπολογιστές, αλλά τώρα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, με έσοδα 394,33 δισ. δολάρια.
Είναι παραγωγός υλικού και λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, Apple TV+ και AirPods. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι εργάζεται για να είναι εντελώς ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2030 και διέπεται από ένα σαφές σύνολο αρχών και πρωτοβουλιών που την οδηγούν να γίνουν πιο βιώσιμες. Τα πιο πρόσφατα προϊόντα της χρησιμοποιούν περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης στο κατάστημα διασφαλίζει ότι τα ηλεκτρονικά τους απόβλητα μειώνονται σημαντικά.