Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή νέων επαγγελματιών από τον κόσμο των επιχειρήσεων, η επόμενη γενιά των ηγετών εκφράζει μια αυξανόμενη διάθεση για μια πιο ενεργή συμμετοχή στην πορεία προς το μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.
Με τη σύνοδο για το κλίμα COP28 μόλις λίγες μέρες μακριά, η ομάδα “Leaders 2050” της KPMG πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 363 νέους από 38 χώρες, προκειμένου να αποτυπώσει μια εικόνα του ενδιαφέροντος τους για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα και την διάθεσή τους για θετική δράση και αλλαγή σε θέματα όπως η κλιματική κρίση.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (95%), οι ερωτηθέντες - ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών - αποκάλυψαν ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των οργανισμών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (58%) δήλωσαν ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας .
Παρά το γεγονός ότι σε ποσοστό 81% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας «παίζει κρίσιμο ρόλο» ή «θα έπρεπε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο» στη διαδικασία της συνόδου COP28, εντυπωσιακά λιγότεροι από το ένα τρίτο (28%) θεωρούν ότι ακούγεται η φωνή τους σε επίπεδο ηγεσίας σε θέματα μηδενικού ισοζυγίου και βιωσιμότητας.
Η έρευνα διεξήχθη από το “Leaders 2050”, το επαγγελματικό δίκτυο της KPMG για μελλοντικούς ηγέτες σε όλους τους κλάδους που ενδιαφέρονται για το μηδενικό ισοζύγιο, την καθαρή ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, με έμφαση στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Η αποστολή του δικτύου είναι να παρέχει στην επόμενη γενιά τις δεξιότητες, τα δίκτυα και τον σκοπό που χρειάζονται για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η Avery Johnstone, Global Decarbonization Associate στην KPMG International και Global Chair of Leaders 2050, αναφέρει: «Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επόμενη γενιά ηγετών δηλώνει παθιασμένη με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή και ότι επιθυμούν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο. Ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας είναι ο ενεργός ρόλος που αναλαμβάνουν οι νέοι στον διάλογο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα σε συνόδους κορυφής όπως η COP28 θα πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι επαγγελματίες που ξεκινούν το εταιρικό τους ταξίδι σήμερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι εκείνοι που θα χρειαστεί τελικά να φέρουν εις πέρας τις αλλαγές που συμφωνούνται αυτήν τη στιγμή.
Θα είναι επίσης η γενιά που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις αλλαγές στον πλανήτη μας. Είμαι υπερήφανη για πρωτοβουλίες όπως το “Leaders 2050”, το οποίο δίνει σε νέους σαν εμένα και σε αυτούς από συχνά υποεκπροσωπούμενες περιοχές του κόσμου μια θέση στο τραπέζι. Είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει τώρα να δούμε είναι ακόμη πιο τολμηρές ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των νέων όχι μόνο θα ακουστεί, αλλά θα ενσωματωθεί ενεργά στη στρατηγική βιωσιμότητας, πριν να είναι πολύ αργά».
Με τους ηγέτες και τους αντιπροσώπους να καταφτάνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε λίγες μέρες για τη σύνοδο COP28, το δίκτυο “Leaders 2050” έχει αναπτύξει τέσσερις βασικούς άξονες δράσης για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, με βάση τα ευρήματα της έρευνας:
- Ορισμός της «δίκαιης μετάβασης» και διευκρίνηση του πώς η παραπάνω έννοια αλληλεπιδρά με όλα τα άλλα θέματα του COP 28, όπως η οικονομία, η λογοδοσία και η ενέργεια. Ένταξη των προβληματισμών για τη «δίκαιη μετάβαση» και τον κοινωνικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις και τις οδούς απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.
- Προτεραιότητα στη συνεργασία με ανταγωνιστές, κοινότητες, πολυμερείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και ΜΚΟ για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα.
- Συμμετοχή νέων ηγετικών στελεχών στις εργασίες για το κλίμα και το ESG (και στην COP 28), δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συμβάλουν στις λύσεις.
- Προτεραιότητα στην ανάπτυξης δεξιοτήτων ESG για μελλοντικούς ηγέτες σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η αποθήκευσή της, η ενεργειακή απόδοση, οι μετρήσεις και η πληροφόρηση, καθώς και η παραγωγή και λειτουργία με χαμηλά απόβλητα με βάση το κυκλικό μοντέλο.
Ο Mike Hayes, Climate Change and Decarbonization Leader και Global Head of Renewable Energy στην KPMG International, σχολιάζει «Είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε την επόμενη γενιά να εκφράζει την άποψή της σε θέματα βιωσιμότητας και στο ευρύτερο ταξίδι προς το μηδενικό ισοζύγιο. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτό που κάνουμε σήμερα θα έχει άμεση επίπτωση στους ηγέτες του αύριο. Οι νέοι είναι πιο αφοσιωμένοι και έχουν περισσότερη διορατικότητα από ποτέ στα κρίσιμα ζητήματα του ESG. Εάν επιλέξουμε να τους αποκλείσουμε από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, απλώς επιτείνουμε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης στο μέλλον. Χαίρομαι που το δίκτυο “Leaders 2050” της KPMG στέλνει εκπροσώπους στα ΗΑΕ και αυτοί οι νέοι ηγέτες θα παίξουν σημαντικό ρόλο εκπροσωπώντας τον παγκόσμιο οργανισμό μας. Θα θέλαμε να το δούμε αυτό να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον εταιρικό και πολιτικό κόσμο, για αυτό και θα πρέπει να δώσουμε χώρο σε όλες τις φωνές που ζητούν θετική αλλαγή».