Χαραλαμπίδης (Greenpeace) για βιωσιμότητα: «Συμφωνούμε στο αφήγημα, διστάζουμε στη δράση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαραλαμπίδης (Greenpeace) για βιωσιμότητα: «Συμφωνούμε στο αφήγημα, διστάζουμε στη δράση
«Συμφωνούμε στο αφήγημα, διστάζουμε στη δράση» τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, σε πάνελ με τίτλο «Χτίζοντας την εμπιστοσύνη στο Πράσινο: Δεσμεύσεις και αποτελέσματα», στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Συμφωνούμε στο αφήγημα, διστάζουμε στη δράση» τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, σε πάνελ με τίτλο «Χτίζοντας την εμπιστοσύνη στο Πράσινο: Δεσμεύσεις και αποτελέσματα», στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Θάνος Μπελαλίδης, Director Sustainability Implementation & Communication Sympraxis, Greece.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, τόνισε ακόμα πως «δεν χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή στρατηγική για να καταλάβουμε τι συμβαίνει». Σημείωσε πως αν αυτά που λένε οι επιχειρήσεις για τις προσπάθειες που κάνουν στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας «ήταν αλήθεια, τότε θα ζούσαμε σε άλλο πλανήτη».

«Για να δούμε πόσο βαθιές είναι οι αλλαγές πρέπει να δούμε πόσο έχει προχωρήσει ο εταιρικός κόσμος. Πρέπει να μιλήσουμε για βαθιές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και εξυπνότερα στο πώς αλληλεπιδρούμε με την κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Αντί να παραμένουμε σοκαρισμένοι και ανέτοιμοι να ετοιμαστούμε, πρέπει να είμαστε πιο αποδοτικοί, να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι. Είμαστε 20 χρόνια πίσω στην ανάληψη δράσης».

Έκλεισε, σημειώνοντας πως: «Οι πολιτικοί πρέπει να φανούν θαρραλέοι και να λάβουν μέτρα. Να δώσουν κίνητρα αλλά και να ασκήσουν πιέσεις στις επιχειρήσεις. Ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ήδη στην ΕΕ αναδεικνύεται μια τάση οπισθοδρόμησης στην πράσινη ατζέντα. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Έχουμε αφήσει έξω από την εξίσωση στην κοινωνία. Δεν βλέπει οφέλη και δεν καταλαβαίνει γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν πράγματα».

Συνεισφέροντας την εμπειρία της, η Λιν Σουν, Head of Sustainability Development της JinkoSolar, τόνισε πως «Πρέπει να θέσουμε φιλόδοξους στόχους για τη βιωσιμότητα. Είμαστε η πρώτη εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών που έχει δεσμευτεί ότι θα παράγει πράσινο ηλεκτρισμό. Τη συγκεκριμένη στιγμή μπορούμε να μοιραστούμε τις καλές ειδήσεις. Έχουμε 4 εργοστάσια παραγωγής πιστοποιημένα ως μηδενικών εκπομπών. Υπάρχει γραμμή παραγωγής 3 χιλιομέτρων και αυτή τη μονάδα θα την κάνουμε κι αυτή μηδενικών εκπομπών. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το αποτύπωμά μας. Συγχρόνως η ίδια η εταιρεία πιστεύει πολύ σε αυτό. Και στην Ελλάδα δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε κυκλική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Managing Partner της EMICERT, Greece, αναφέρθηκε σε «ένα τεράστιο πρόβλημα», λέγοντας πως «κάποιες εταιρείες δίνουν λανθασμένα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Βλέπουμε ότι άλλα λέγονται και άλλα γίνονται σε επίπεδο βιωσιμότητας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε πως το 50% των δασών στην Ελλάδα, παραμένει χωρίς διαχείριση. «Αυτό αναδεικνύει πόσο απαραίτητο είναι ένα αποδοτικό εργαλείο που θα διασφαλίζει τη διαχείριση των δασών. Πρέπει να διαχειριστούμε και οικονομικά το δάσος. Τα δάση είναι φυσικές δεξαμενές απορρόφησης άνθρακα. Ο ρόλος των φορέων πιστοποίησης είναι κρίσιμος. Υπάρχει έλλειψη στο πλαίσιο για την αγορά αυτή».

«Η αειφορία είναι ένα ταξίδι, μια μόνιμη άσκηση» δήλωσε ο Δημήτρης Σακίπης, Director, Sustainability and Climate Change της PwC Greece και συνέχισε: «Είναι σημαντική η ευθύνη. Να είμαστε σε θέση στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή. Έχει πάρα πολλές διαστάσεις. Έχει να κάνει με το πως να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της λειτουργίας μας. Βλέπουμε τι συμβαίνει και κάνουμε την επιχείρηση πιο βιώσιμη. Αυτό που είναι κρίσιμης σημασίας για μια εταιρεία, να μπορεί να έχει μια στιβαρή στρατηγική για την προστασία του κλίματος, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τις επιπτώσεις του κλίματος σε εκείνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μαύρος: Η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις – Εμβληματικά πρότζεκτ 3-4 δισ. ευρώ 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider